URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 11:00

Unul din 1.000: Cine este tânărul care a mobilizat o mie de bihoreni la cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima sâmbătă a lunii martie, un deal întreg din satul bihorean Sârbi a prins rădăcini, după ce o mie de voluntari au plantat aici 18.000 de puieţi de arbori.

"Plantăm fapte bune în România", cum s-a numit cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor, a fost pusă la punct de o echipă coordonată de orădeanul Ionuţ Coman, care se bucură că bihorenii au fost atât de receptivi. "Se spune că omul sfinţeşte locul. Noi am sfinţit 3,5 hectare", spune tânărul.

Ecologist de mic

Până acum, la vârsta de 29 de ani, Ionuţ Coman a sădit zeci de copaci, prin toate locurile în care a trăit. "Primul copac l-am plantat când aveam vreo 5 ani, cu bunicul, acasă în Moisei, Maramureş. Era un larice, un molid care îşi pierde frunzele iarna", rememorează el.

Cu un tată silvicultor, a crescut învăţând că pădurea trebuie respectată, dar şi că fiecare om trebuie să planteze cât de mulţi copaci poate. "Ajunsă la vârsta potrivită, o pădure trebuie tăiată, mai ales când ne gândim câte milioane de români se încălzesc cu lemne. Important este să nu uităm să plantăm", zice Ionuţ.

Din pasiune pentru natură, a urmat cursurile Facultăţii pentru Protecţia Mediului din Oradea, la specializarea Ingineria mediului. Iar după ce a absolvit, şi-a început doctoratul la Cluj, pe tema reciclării şi valorificării deşeurilor din plastic. De asemenea, s-a angajat la Primăria Cluj-Napoca, unde a fost responsabil, printre altele, cu managementul deşeurilor.

N-a uitat, însă, lecţia învăţată acasă şi, voluntar, în 2016, a organizat o acţiune de plantări pe Valea Gârbăului, în judeţul Cluj, în urma căreia 200 de voluntari au sădit 9.000 de puieţi. De asemenea, tot voluntar, a participat şi la acţiuni organizate de alţii.

Voluntarul anului

Reîntors anul trecut la Oradea, ca inginer la o companie locală, Ionuţ a devenit voluntar şi aici. În toamnă, a făcut parte din echipa de organizare a "Let’s do it, Bihor", care a mobilizat peste 23.000 de bihoreni pentru curăţarea gunoaielor aruncate de alţii în natură.

"Mi-am dorit să pun umărul la această acţiune importantă, pentru că şi eu vreau curăţenie în Bihor", spune tânărul. Pe lângă bucuria de a vedea reuşita acţiunii, Ionuţ a mai primit o recompensă: la Gala Comunităţii Bihorene, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea, a fost desemnat voluntarul anului.

După ce a văzut că bihorenii pot fi mobilizaţi, dacă au o cauză bună, Ionuţ a hotărât să-i cheme şi la o împădurire ca la carte, cum niciodată nu s-a mai făcut în judeţ. A luat legătura cu echipa "Plantăm Fapte Bune în România", un ONG din Bucureşti, a cărui menire este să împădurească ţara, şi s-a oferit voluntar pentru coordonarea primei acţiuni a acestei asociaţii în Bihor. "Dacă nu te implici, nu schimbi nimic", spune el.

Provocarea

Alături de câţiva prieteni, Ionuţ s-a pus pe organizat, căutând parteneri şi sponsori, ca acţiunea să iasă ca la carte. Şi-au propus să adune 500 de voluntari, pentru care să asigure nu doar transportul şi materialele necesare, adică puieţii de copaci şi unelte, ci şi mâncare.

Pentru a găsi locul potrivit pentru plantări, Ionuţ a cerut sprijinul Direcţiei Silvice. "Aşa am ajuns la Sârbi, pe acest deal pe care a fost o pădure", explică Ionuţ. Suprafaţa de 3,5 hectare a fost concesionată de Consiliul local al comunei ONG-ului, pentru o perioadă de 5 ani, iar asociaţia s-a obligat să îngrijească locul în această perioadă. "Cei 18.000 de puieţi i-am primit de la Direcţia Silvică şi de la o companie, iar uneltele de la asociaţie", spune Ionuţ.

Anunţ "viral"

De îndată ce a anunţat acţiunea pe Facebook, spre bucuria lui, a început să primească zeci de mesaje. "Mă aşteptam să prindă ideea, dar a fost surprinzător cât de repede. Nici n-am apucat să dăm un comunicat de presă", zice voluntarul. Când lista doritorilor a adunat o mie de oameni, a oprit înscrierile: "Ustensile am avut doar pentru 500 de voluntari".

În plus, banii strânşi din sponsorizări abia le-au ajuns să plătească transportul, mâncarea şi apa pentru cei o mie de bihoreni. De pildă, bogracs-ul pe care l-au mâncat voluntarii la finalul zilei s-a gătit în şapte ceaune mici şi unul uriaş, de 350 de litri!

După ce toţi cei 18.000 de arbori au fost sădiţi, Ionuţ a răsuflat liniştit. "Am demonstrat că împreună putem face ceva important. Cu toţii vorbim despre lucruri care nu se fac sau se fac prost. Uneori trebuie să fim noi cei care facem lucrurile bine", zice voluntarul. Iar el dă tonul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Tinut la secret...
Sunt unii care fac asta tot timpul! Se numesc: SILVICULTORI!Restul este doar trendul #rezist...si un fel de "la moda"!
Postat 13 Aprilie 2019, 10:35 de eraclid
Bravo
Cand o sa vedem un ministru al mediului ca acest tânăr inginer? Respect pt ce a făcut pt semenii lui si in special pt România...frumos gest!
Postat 12 Aprilie 2019, 22:30 de Adrian_Preda
frumos gest, ar trebui repetat si de altii
frumos gest civic, de responsabilitate! primarii din comune si "desteptii" infractori copy-paste care sunt in functii bugetare ar putea sa ia exemplu de la tanarul maramuresan. tot prin metoda copy-paste!
Postat 12 Aprilie 2019, 20:41 de roger
Felicitări
.
Postat 12 Aprilie 2019, 12:52 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON