URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 11:08

Un anti-model: Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă mai amintiţi bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se ştie pe cine a bătut Bolojan.

Din 2008, de când s-a angajat la Primăria Oradea, adversarii săi au avut cam o singură strategie: Încurcă-l, Doamne! Şi, când nu s-a încurcat el însuşi singur în noianul de proiecte pe care le-a lansat, toate realizate - unele, cum singur recunoaşte, departe de a fi perfecte -, l-au încurcat ei. Nu aşa a picat, vă mai amintiţi, proiectul Oradea Mare?

Cu toate astea, ce să vezi? Dacă în 2008 a câştigat Primăria cu 50,3%, o premieră în condiţiile în care până atunci în Oradea se practica în două tururi acelaşi "joc de societate" (pe primul îl câştiga UDMR căci românii nu se osteneau la urne, la al doilea se trezeau şi-l scoteau câştigător "pe-al nostru, ca să nu iasă ungurul"), în 2012, primarul-pedeapsă, în loc să fie alungat, a obţinut 66,08%. După încă patru ani, în 2016, în ciuda trolilor, lua şi mai mult: 70,9%. Şi asta într-un oraş cu un sfert din populaţie de etnie maghiară şi în pofida aurei de "mâncător de unguri".

În 2020 adunase suficiente realizări cât să iasă la pensie din Primărie, dar a ales s-o lase altuia, mai tânăr, iar el să cureţe grajdurile lui Augias şi la Judeţ. Toate partidele s-au opintit contra lui, şi de stânga, şi de etno-business, şi de dreapta, şi tot a câştigat, cu 61,51%. Şi, în loc s-o ia domol, s-a pus să facă, alert, fix ce spusese în campanie, asumându-şi toate consecinţele, de la cele de după aerisirea organigramei uriaşe, pline cu trântori, la efectele exproprierilor pentru noile drumuri. 

Iar acum, surpriză: în loc să fie terminat, e cotat cu 74%! De ce se întâmplă asta? Urmărindu-l din 2004, când era cel mai încruntat consilier judeţean, dar singurul care citea la virgulă proiectele de hotărâri, am observat că omul e nu doar bine intenţionat şi tenace, ci şi, pur şi simplu, organizat. Îşi planifică meticulos tot ce are de făcut, nu doar de azi pe mâine, ci şi de azi pe anul viitor şi de anul ăsta pe următorii patru, şi verifică permanent dacă-i în grafic. Şi nu trage singur, ci cultivând colaboratori dintre care măcar unul să-i poată urma.

Dacă ceilalţi politicieni, nu doar din Bihor, ci din ţară, nu au succes nici în alegeri, nici în administraţie, ori îl au astăzi şi mâine devin deja trecut, este nu pentru că n-au tot un creier, o inimă şi două mâini, ci pentru că, de bună seamă, nu le folosesc. Cel puţin nu spre binele public. 

Reţeta de a-l bate pe Bolojan nu e să-l demolezi, ci să-l copiezi dacă vrei să-l întreci. Într-o ţară de plagiatori, ar fi singurul mimetism cu folos nu doar pentru politicieni, ci şi pentru cetăţeni. Dar ce altceva să aştepţi de la nişte concurenţi care, iată, în Bihor nici măcar sondaje nu şi-au făcut, deşi ştiau că vin alegerile şi oricum le pică banii de la stat în cap pentru munca de partid? Pentru politicienii care merg la plesneală, după gaşcă sau după cum bate vântul, Bolojan rămâne un anti-model. Dacă nu învaţă nimic de la el, cum să-l depăşească?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
ptr Domnitza Piranda
sigur noi vom plati ptr ilegalitatile,greselile acestei administratii,dar fara lupta impotriva lor,ne vor aduce la colaps societatea!am vazut liberalii distrugand istorie,si in Nagyvarad,cat si in resul lumii civilizate,si vor face orice ca sa scape de a fi pedepsiti!imigratia in europa a adus haos in societate datorita acestor liberali care au facut orice posibil ptr a le facilita prezenta acestor barbari pe amanturile noastre
Postat 02 Mai 2024, 18:09 de florea
musti corect ce spui
acesti fanatici,unii intre ei crescuti in fanatism sectant crestin,nu vad alta cale ,la fel cum nici musulmanii nu vad decat calea terrorii .propunerea mea e ca la alageri,oricare ar fi ele sa se oblige cetatenii in a participa la vot,sub sanctiunea a 3 luni de puscarie,altfel avem zone unde sunt oameni spalati pe creier de massmedia,care le spune sa nu mearga la vot ,si ajunge un sprancenat si niste acoliti avid de putere,sa conduca cu doar 26% o urbe de 200.000 de votanti.nu votezi,3 luni in puscarie fara drept la apel
Postat 02 Mai 2024, 17:58 de florea
Sandu2100
Greu cu aritmetica? Bolojan a luat 70% din aia 39% prezenti. Daca faci calculul per capitas (pe numar de persoane cu drept de vot vs. nr. de voturi obtinute), iti da exact acel 26.3%. Dar lasa asa, nu te forta sa intelegi. Nimeni nu are pretentia ca un asemenea extaltat sustinator Bolojan sa priceapa ce citeste.
Postat 02 Mai 2024, 15:40 de Musti
Prosti
Multi prosti e pe lumea asta, da' si in Nagyvarad!!
Postat 01 Mai 2024, 15:39 de AnaConda
Musti
Când nu ai argumente, o dai ca PSD, prezența la Vot în ORADEA 2016 a fost 39,55. De unde scoți tu 26,3% ???? Propaganda a tras tare fără rezultate, asa cum trage PSD :::::)))))
Postat 01 Mai 2024, 11:10 de Sandu2100
Spre comparatie
https://www.stiridecluj.ro/economic/primaria-a-explicat-de-ce-a-fost-anulata-si-a-doua-licitatie-pentru-centura-metropolitana-s-a-mai-pierdut-un-an-cine-plateste Dar in schimb imuabilul Boc promite, electoral : https://www.stiridecluj.ro/divertisment/clujul-va-avea-un-concert-urias-in-2015-pe-cluj-arena-vrem-propuneri-si-le-vom-trimite-lui-emil-boc Noroc ca Clujul merge si cand el doarme!
Postat 01 Mai 2024, 10:01 de myke
Mandra corabia, mester Carmaciul!
Domnule Cris, oda dumneavoastra imi aduce aminte de niste vremuri pe care le-as fi dorit uitate... Ce cifre frumoase: 50,3%, 66,08%, 70,9%. Realitatea e ca in maxima glorie, anul de gratie 2016, Bolojan a fost votat de 26.3% dintre oradenii cu drept de vot. Restul de 73.7% nu l-au votat. As fi foarte curios sa vad o statistica despre cati din acesti 26.3% or fi fost oradeni nativi sau sa aiba macar buletin de oradean mai vechi de 10 ani la momentul exercitarii votului. Numa' zic...
Postat 01 Mai 2024, 00:07 de Musti
@flore
in viitorul an 2025 ,e ca cineva va trebui sa poarte anatema tzapului ispasitor Ah cita dreptate aveti !!!! Dar ghiciti cine voir fi tapii ispasitori, Magarii de serviciu?! NOIIIIII, NOIIII, NOI vom plati de ne vor sari capacele. AR FI OCAZIA CA SA NE SPUNA CANDIDATII CARE ESTE DATORIA BIHORULUI SI ORADIEI. Este important sa se stie de unde se pleaca! Dupa 4 Ani vom vedea unde se ajunge.
Postat 30 Aprilie 2024, 22:27 de Piranda
@florea extremistul iredentist
Din fonduri de la noi din tara si din fonduri europenene se dezvolta si se modernizeaza orasul, judetul si tara, nicidecum de la idolii tai revizionisti, atat cei de la est si cei de la vest. Idolii tai revizionisti umbla doar sa fure, cat mai mult, de oriunde pot.
Postat 30 Aprilie 2024, 19:33 de Riviera
de ce?
"Iar acum, surpriză: în loc să fie terminat, e cotat cu 74%" 74 la suta e ptr ca s-au aciuat la ciolan si psd,usr,udmr,si e tacerea mafia in care fiecare primeste partea din "fondurile europene",dar ce vad eu in viitorul an 2025 ,e ca cineva va trebui sa poarte anatema tzapului ispasitor
Postat 30 Aprilie 2024, 19:09 de florea
Votanti
Sunt 25% unguri in Oradea, cu cei din Velenta cu tot. Cei din Velenta, voteaza si cu alti candidati, sau nu voteaza deloc. In rest lucrurile vor fi tot ca si inainte. Alti candidati mai buni nu gasesti pe listele electorale. Cei care au acum CJ si Primaria in administratie, atrag si fonduri europene pt dezvoltare, modernizare. Se vad rezultatele. Nu e totul perfect. Nicaieri nu e. Daca UDMR + Mang nu ar fi boicotat referendumul pt Unirea Sanmartinului cu Oradea, in prezent era si mai bine.
Postat 30 Aprilie 2024, 18:57 de Riviera
Să vedem și în acest an ...
... câți bihoreni are acest județ, care pun carul înaintea propriilor boi și câți sunt cei care confundă dezvoltarea dinamică cu cea durabilă.
Postat 30 Aprilie 2024, 17:48 de KP
.
Estimez incă 20 de ani verdict favorabil pentru boier. Prezentă la vot de maxim 28%, dintre care 75% vot in favoarea boierului.
Postat 30 Aprilie 2024, 15:31 de Maikeltroll
Bolo !!
Bineinteles ca toti au va ut ce inseamna un oras frumos si in dezvoltare permanenta , uscaturi vor fi mereu si de obicei ele troznesc cel mai tare cand le calci
Postat 30 Aprilie 2024, 15:03 de Mare_blue17
Procentual sta bine, ca si vot mai vedem
Binomul BB nu trebuie demolat, ci betonat, pana vor ajunge unde trebuie.
Postat 30 Aprilie 2024, 11:58 de Nufarul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON