URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2022, 19:30

Luna plantării arborilor: Se anunță plantări record în pădurile din Bihor, în această primăvară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Silvică Bihor a dat startul plantărilor de primăvară în pădurile din Bihor, iar programul campaniei "Luna plantării arborilor" din acest an prevede un număr record de arbori care vor fi sădiţi: 1,5 milioane de puieţi, din 18 specii, care vor prinde rădăcini pe o suprafaţă de peste 561 de hectare.

"Puieţii pe care îi vom planta sunt în cuantum de 900.000 din specii foioase - stejar, fag, cireş, paltin - şi circa 600.000 puieţi de răşinoase. Aceştia vor fi repartizaţi în cea mai mare parte la Ocolul Silvic Remeţi, unde avem suprafeţe de regenerat, afectate de doborâturile de vânt din anul 2017", a precizat directorul DS Bihor, Teodor Suciu, marţi, într-o conferinţă de presă ţinută chiar pe un şantier de împădurire, din Paleu.

"Cel puţin pentru ultimul deceniu, este cel mai mare număr de puieţi plantaţi şi cea mai mare suprafaţă", a precizat Suciu.

Pe lângă împăduririle pe terenuri noi, silvicultorii bihoreni vor face şi completări pe şantierele împădurite în trecut sau calamitate în ultimii ani.

Bună de tăiat, peste 140 de ani

Potrivit şefului Ocolului Silvic Oradea, Ioan Paşcalău, pe teren de 1,8 ha din Paleu (foto jos), unde a debutat oficial campania de plantări, pădurea a fost tăiată pentru că ajunsese la maturitate, iar acum este înlocuită.

"Am avut o pădure ajunsă la vârsta exploatabilităţii şi în declin, care a trebuit tăiată, fiind de o compoziţie de slabă calitate: carpen, jugastru şi cer. Acum o înlocuim cu o pădure de mai bună calitate, care la o vârstă de 140 de ani probabil va fi tăiată de urmaşii noştri", a declarat Paşcalău.

Pe suprafaţa aflată pe teritoriul comunei Paleu vor fi sădiţi goruni, stejari şi paltini de munte.

Din totalul puieţilor pe care îi va sădi DS Bihor în această primăvară, circa un milion sunt produşi în pepinierele din judeţ, iar diferenţa în alte pepiniere din ţară. Campania de plantări de primăvară costă instituţia cam 4 milioane de lei.

Studenţi la practică

Pe lângă muncitorii proprii, zilieri şi firme de profil, Direcţia Silvică face plantările şi cu ajutorul voluntarilor. Printre ei se numără şi studenţii Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.

"Avem o colaborare foarte bună cu Direcţia Silvică şi cu ocoalele. Chiar azi (n.r. marţi) avem o acţiune de plantat în pădurea de lângă Tăutelec, unde participă 50 de studenţi de la Silvicultură, Exploatări Forestiere şi de la programele de masterat", a declarat Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură din cadrul Universităţii din Oradea.

Studenţii au plantat 1.500 de puieţi din speciile gorun şi cireş, pe o suprafaţă totală de 3.000 de mp.

Atât la Paleu, cât şi la Tăutelec au fost prezenţi şi reprezentaţii Gărzii Forestiere Oradea, instituţia care trebuie să verifice dacă Direcţia Silvică respectă programul de împăduriri.

"Mă bucur să constat că şantierul de împădurire a fost pregătit foarte bine şi sunt convins că, ajutat de condiţiile climatice, va avea o reuşită", a declarat şeful GFO, Stelian Pantea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON