Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri din Postul Paştelui și marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost biciuit, scuipat şi răstignit pe cruce între doi tâlhari.
„În Vinerea neagră, ziua cea mai neagră din istoria creştinismului, Iisus a murit pentru mântuirea lumii și iertarea păcatelor neamului omenesc. Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă şi nu se bea decât apă. În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale”, scrie Alba24.ro.
În bisericile ortodoxe, este singura zi în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.
Se va cânta, în schimb, Prohodul Domnului, simbolizând punerea în mormânt a lui Hristos. De asemenea, este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.
Marcând doliul, între Joia Mare și sâmbăta Învierii nu se mai trag clopotele în biserică, ci se bate doar toaca, pentru a-i chema pe credincioși la slujbă.
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile, mai scrie Alba24.
Prin moartea şi Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă, potrivit Bisericii.
În această zi se rostește o rugăciune specială, ce evocă momentul răstignirii lui Hristos.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.