URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
18 Martie 2023, 15:43

Au plantat și au cântat cu Direcția 5! Concert surpriză pentru cei peste 2.500 de voluntari care au făcut „o pădure de la zero” în Bihor (FOTO/VIDEO)

Peste 2.500 de voluntari s-au adunat, sâmbătă dimineață, la marginea satului bihorean Leș, unde au sădit o pădure de la zero.

Elevi și profesori, angajați din companii, instituții și ONG-uri, mulți însoțiți de familii, au sădit peste 25.000 de puieți pe un teren degradat, creând astfel o moștenire verde pentru generațiile viitoare.

Organizatorii au pregătit și o surpriză pentru ei: la finalul acțiunii voluntare, îndrăgita trupă Direcția 5 a ținut un concert, chiar în mijlocul lor.

Pădure de 5 hectare

Acțiunea voluntară a început de dimineață, la marginea pădurii din Leș. Pe un teren de 5,1 hectare au fost trase sute de linii, iar voluntarii, „înarmați” cu hârlețe, au săpat gropi și au plantat puieți de stejar, cer și frasin. Angajați ai Direcției Silvice Bihor le-au explicat și cum se sădesc puieții, astfel încât să prindă rădăcini.

Majoritatea participanților au fost elevi din 10 școli bihorene și angajați din 35 de companii locale, care și-au adus la muncă și soții, soțiile și copiii. Lor li s-au alăturat angajați din 15 instituții locale și voluntarii strânși de 10 asociații.

„Sunt undeva la 2.275 de voluntari înscriși și prezenți și câteva sute care au venit neanunțați”, a explicat pentru BIHOREANUL Ionuț Coman, inițiatorul proiectului #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca.

Numele acțiunii din acest an „O pădure de la zero”, este sugestiv, pentru că terenul pe care au muncit sâmbătă voluntarii era ceea ce specialiștii denumesc un teren degradat, adică un loc nefolosit și care nici nu poate servi altui scop. Peste ani, va deveni o pădure, organizatorii acțiunii asumându-și și să facă an de an lucrările necesare pentru dezvoltarea puieților.

Pompierii, prea harnici

Sâmbătă dimineață, fiecare grup de voluntari a primit în răspundere o parcelă, unde au sădit puieții. Printre cei mai harnici s-au dovedit cei peste o sută de pompieri bihoreni înscriși la acțiune, care au sădit rapid copacii în parcela lor, iar apoi au dat o mână de ajutor și altor voluntari.

„Mulți dintre noi am venit împreună cu familiile. Ne-a fost alocată o parcelă și cu entuziasmul specific am reușit să plantăm puieți de cer, stejar și frasin pe cinci parcele. De această dată nu am intervenit cu autospecialele specifice și echipamentele din dotare, ci cu multă energie și bună-dispoziție, date de faptul că putem contribui la protejarea vieții și în acest fel”, a declarat lt. col. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Între entuziasm și... plictiseală

Elevii care au sădit puieți s-au arătat și ei entuziaști că pot contribui la un viitor mai verde în Bihor. „Am fost și anul trecut. E greu doar până te obișnuiești. Dar e important, pentru că salvăm mediul”, a spus Ștefan Jurcan, un copil care a mers la Leș alături de părinți.

„Cred că am plantat 10 sau 11 copaci. A fost foarte fain, mi-a plăcut”, a spus și Teodora, o copilă de 12 ani.

Alții au mărturisit că puteau munci și mai mult și, de altfel, s-au cam plictisit. „Am plantat în jur de doi copaci. A fost foarte ușor, am avut parte și de ajutor, dar sper că nu mai venim altădată. A fost plictisitor”, a spus Ciprian Jurca, elev la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea.

Concert în dar

Organizatorii le-au oferit gratuit voluntarilor nu doar mănuși, hârlețe și puieți de copaci, ci și gustări de fructe, sendvișuri, iar la final mâncăruri tradiționale: slănină, cârnați, ceapă și câte o farfurie de bogracs.

Atmosfera a fost una foarte plăcută: după ce au mâncat, voluntarii s-au odihnit, stând pe baloții de paie sau direct pe iarbă ori au jucat jocuri cu mingi. Pentru copii, organizatorii au dus tobogane gonflabile, animatori care i-au pictat pe fețe și un clovn, în timp ce adulții au putut savura, tot gratuit, bere și cafea oferite de partenerii evenimentului.

Surpriza cea mare a fost însă un concert în dar pentru toți cei care au muncit și care nu au știut că vor avea ocazia să asculte și muzică live. Îndrăgita formație Direcția 5 a urcat pe scena amplasată chiar pe câmp, lângă pădure, și a cântat pentru voluntarii care au dat dovadă de anduranță și au rezistat până la finalul acțiunii de plantare.

Neașteptându-se la asta, când și-au dat seama că pe scenă cântă cunoscuta formație românească, mulți oameni au venit în fața artiștilor și au început să cânte și să danseze.

Printre piesele cântate de Direcția 5 s-a numărat și cunoscuta „Îți mulțumesc”, solistul Cristi Enache spunându-le voluntarilor că le mulțumește pentru ce au făcut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Majoritatea fotografiații erau desigur șefi de instituții,
...cum să te fălești ca PSD în alegeri că ai făcut, ai dres...?
Postat 21 Martie 2023, 21:53 de Morometul
Desigur comuniștii mereu dezaprobă când e vorba
...de drepturi și obligații, cei care nu au fost de acord erau desigur profesori sau postaci din partide, să iasă la număr fac totul să iasă în evidență. Nu mă interesează likeurile nici alte genuri de lauri, eu îmi exprim părerea despre cele scrise, cum mereu suntem împotriva ceea ce este bun, așteptăm să o ducem și bine pedealtă parte. Oameni cu metehne vechi, sunt curios câți cunosc doctrina din partidul din care fac parte, dar și câți o aplică abliteram. Dar o dovadă de lipsă de bun simț este și acest gen de manipulare pentru analfabeți funcționali și îndoctrinați până la netezirea creierului. Lipsa de dorință de informare, incapacitatea de a pricepe ce vrea unul sau altul să spună – și asta din cauză că a dispărut exercițiul cititului, exercițiul dorinței de a cunoaște și altceva decât ceea ce este de jur împrejurul lor, îi face vulnerabili la prostii pe cei care s-au antagonizat azi în jurul așa-zisei lupte anti-corupție. Nu știm ce să mai ne mințim cu privire la cauzele respective din articol. Fiecare o ține pe-a lui. Cert este că nu s-a adaptat la legile noi existente în România. Puțini pro mulți contra, așa să îi ajute dumnezeu.
Postat 19 Martie 2023, 15:10 de Morometul
Desigur majoritatea erau elevi..
...de la Liceele Orădene care au făcut voluntariat pentru ceva, adică pentru o notă 10 la diferite materii, mai e și desenul de 10, religia tot 10, muzica și sportul tot 10 și iată cum media crește cu 10 pe linie fără multe cunoștințe trecând ca rațele prin baltă. Din surse cunosc că mai toți elevi care au participat fie cu profesorul de Matematică, Fizică, română, Biologie șamd., cu toții au dat 10 elevilor participanți, măcar elevul de 5 pe linie a dobândit și el un primul 10. Desigur asta trebuiau să o facă voluntari cei care au tăiat pădurea, adică adulții, ori hoții de lemn, nu niște bieți minori. Au participat desigur și clase de generală, dar asta nu mai o spune nimeni, că până la 16 ani este exploatarea minorului, iar cei în măsură de a prevenii aceste metehne, nu se sesizează.
Postat 19 Martie 2023, 01:25 de Morometul
Felicitări
In felul acesta se dezvoltă o generație care va fi conștientă de beneficiile naturii, nu ca generația mea sau alea mai vechi care dau din gură si strigă " ne fura străinii " străinii de noi.
Postat 18 Martie 2023, 17:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON