URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2024, 09:54

Căldură în rate: Au explodat facturile de încălzire în Oradea. Ce soluții au asociațiile, ca să nu adune datorii?

Căldură în rate: Au explodat facturile de încălzire în Oradea. Ce soluții au asociațiile, ca să nu adune datorii? GROAZA FACTURILOR. Facturile de încălzire le dau bătăi de cap orădenilor, și așa va fi în continuare. „Vârfurile de plată sunt iarna, dar oamenii trebuie să înțeleagă că nu vor mai fi niciodată facturi mici de întreținere. Cu tarife de 11,5 lei pentru metrul cub de apă rece și 31 lei pentru apă caldă, la care adăugăm gunoiul, de 20 lei pe persoană, și cheltuielile comune, nici vara nu se va mai încadra nimeni sub 100 lei pe lună”, avertizează Cristian Ile, administratorul a 20 de asociații de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plata facturilor de încălzire, care ating record după record cu fiecare iarnă, este prioritară pentru orădeni. Raportat la luna februarie, de exemplu, gradul de încasare al facturilor Termoficare depășește 95%.

„În ultimii 7 ani tot așa a fost. Orădenii se luptă să fie cu întreținerea la zi și evită, cât pot, să li se adune două facturi neachitate, pentru că apoi le este mai greu să le plătească”, explică directorul societății Termoficare, Călin Ungur. Asociațiile de proprietari mai au șansa eșalonării plăților, dar orădenii trebuie să pună banii jos!

Cu plata în rate

Iarna le dă românilor fiori reci, pentru că facturile de întreținere se dublează. Cine a plătit într-o lună de vară în jur de 200 lei pentru un apartament cu două camere, brusc va vedea la avizier costuri de 400 lei. Facturile pe martie au fost cu 25% mai mari decât cele pe februarie, care au depășit orice record istoric, și au ajuns undeva la 200 lei pe lună pentru fiecare cameră. Numai pentru încălzire.

Tradițional, vârfurile de plată apar la facturile emise în februarie și martie, când consumul de gigacalorii necesare pentru încălzirea apartamentelor crește exploziv, pe fondul răcirii vremii, invers proporțional cu rezervele de bani ale populației, consumate în timpul sărbătorilor de iarnă.

Călin Ungur, director TermoficarePentru a evita intrarea în incapacitate de plată a celor circa 890 de asociații orădene cu care are relații contractuale, Termoficare le oferă posibilitatea plății eșalonate a facturilor. „Circa 150 de asociații de proprietari își plătesc încălzirea eșalonat - 60% din factură în timp de iarnă, iar diferența de 40% peste vară”, explică directorul Călin Ungur (foto).

Asociațiile - da, orădenii - ba!

Mecanismul de plată eșalonată a încălzirii, instituit de Consiliul Local Oradea încă din 2003, le permite asociațiilor să evite să acumuleze restanțe față de Termoficare, care le-ar aduce penalități de întârziere de 0,02% pe zi.

Concret, pentru fiecare factură din iarnă, asociația de proprietari poate să plătească doar 60% din valoare, diferența de 40% urmând să fie plătită peste 5 luni, într-o lună de vară, când costurile cu întreținerea apartamentelor sunt mai mici, iar capacitatea de plată a membrilor este mai mare. „Se ajunge ca diferența de la factura din martie să se plătească abia în septembrie”, explică directorul.

Marius Mladin, directorul societății ImonovaCulmea, facilitatea se aplică numai asociației, nu și membrilor acestora! „Mecanismul constituie un ajutor pentru asociații, ca să își poată plăti către Termoficare măcar o parte din factură în condițiile în care, sumele datorate fiind mai mari decât de obicei, probabil că unii membri vor întârzia cu plata întreținerii”, explică Marius Mladin (foto), directorul societății Imonova, care administrează 13 asociații de proprietari.

Facturi de încălzire în... iunie!

De altfel, anul acesta, toate asociațiile de proprietari, nu doar cele care au ales sistemul plății eșalonate a facturilor, vor ajunge să plătească pentru încălzire și în plină vară.

Pe 2 aprilie, Termoficare a oprit încălzirea, după ce s-au înregistrat trei nopți consecutive cu temperaturi de peste + 10 grade Celsius. Din 18 aprilie, însă, operatorul a reluat furnizarea de încălzire, pe fondul răcirii bruște a vremii.

Cătălin Ile, administrator asociații de proprietari Oradea„Noul consum de gigacalorii se va reflecta în factura pe luna mai, așa că orădenii vor avea de plată pentru încălzire și în iunie”, explică Cristian Ile (foto), administratorul a peste 20 de asociații de proprietari.

Culmea, în ciuda prețului usturător, de 397 lei pe gigacalorie, orădenii nu au protestat față de repornirea încălzirii. Potrivit consumului indicat de contoarele Termoficare, majoritatea asociațiilor de proprietari au repornit rapid încălzirea în calorifere.

Ile spune că orădenii chiar au solicitat reluarea termoficării. „Oamenii știu că, dacă vremea rece ține două săptămâni, ceea ce nu se va întâmpla, ar putea ajunge să plătească în iunie cam 100 lei în plus la un apartament cu două camere. Pentru banii aceștia, nu merită să stai în frig”, spune administratorul. Mai bine cheltui pe încălzire, decât pe medicamente de răceală...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Excelsior
Pregatiti banii si pentru scumpirea gunoiului. Taxele si impozitele de la anu'
Postat 23 Aprilie 2024, 11:55 de excalibur
Europa (occidentala) cea bogata
Ma tot mir cum vin imigranti in “europa cea bogata” cand aici energia e insuficienta, e suprataxata, e scumpa ptr europenii pur sange. Carburanții scumpi de umbli cu bicicleta, incalzirea nu ti-o permiti, sistemul energetic la marginea prapastiei ca s-a oprit vantul or a venit un nor si a acoperit panourile, toata industria mutata in asia si la rusi ca nu exista electricitate si energie sa ai un complex siderurgic or combinat chimic in bogata europa. Fara energie nu exista bunastare. Iar cu baterii in loc de benzina, si cu taxe pe carbon, doar faci energia mai ineficienta si mai scumpa inaccesibila la jumatate din populatie!
Postat 22 Aprilie 2024, 10:40 de unu
Este o vorba
Vorba PNL. Daca nu va place sa va mutati in Teleorman
Postat 22 Aprilie 2024, 10:34 de sanduivanov
solutii??
Solutia e una singura...sa nu se consume, dar nu se poate. Din pacate consumul nu poate fi evitat pentru ca sanatatea are prioritate. Ne indreptam incet spre o rearanjare a situatiei generale economice. Lipsa resurselor monetare pentru a plati energia vor fi la ordinea zilei. A plati non stop energie pe tot parcursul anului nu este sanatos bugetului personal,te face captiv si nu poti opta pentru altceva, mai ales ca preturile vor tot creste, iar veniturile nu tin pasul. Cuvintele de ordine sunt: saracie si monopol
Postat 22 Aprilie 2024, 10:09 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON