URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2024, 13:30

Autostrada în Bihor: Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia vor începe abia anul viitor. Precon a primit ordinul de la CNAIR pentru „mai 2025” (VIDEO)

Autostrada în Bihor: Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia vor începe abia anul viitor. Precon a primit ordinul de la CNAIR pentru „mai 2025” (VIDEO) captură video: Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CNAIR a ordonat începerea lucrărilor pentru construirea celor 28,55 kilometri ai tronsonului dintre Chiribiș și Biharia al Autostrăzii Transilvania abia de anul viitor, la aproape doi ani după ce o asociere condusă de firma orădeană Precon Transilvania a câștigat licitația organizată de Companie în acest scop și la un an după semnarea contractului. Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor îl acuză pe actualul ministru Sorin Grinceanu că „a blocat cinic” lotul din Bihor.

După un an

CNAIR a emis ordinul de începere a contractului pentru lotul Chiribiș - Biharia abia cu data de „mai 2025”, practic la doi ani de la câștigarea licitației și la un an după semnarea contractului, a anunțat site-ul economedia.ro, citându-l pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Horațiu Cosma.

„Este o situație fără precedent prin care Ministerul Transporturilor și CNAIR mai pun încă un an de întârziere pentru lotul Chiribiș – Biharia”, comentează jurnaliștii, amintind că semnarea contractului dintre CNAIR și asocierea de firme care a câștigat licitația a avut loc doar în luna aprilie a acestui an, la aproape un an după finalizarea procedurii, în iunie 2023.

„Mizerabil până la capăt. Sorin Grindeanu blochează cinic încă de un an Autostrada Transilvania în județul Bihor (...) Grindeanu sabotează cu bună știință Autostrada A3 Transilvania”, a mai spus fostul secretar de stat Horațiu Cosma.

„Nu poți avea două contracte”

Inițial, surse din CNAIR au afirmat că informația privind ordinul de începere a lucrărilor abia din „mai 2025” ar fi fost rezultatul unei erori materiale, deoarece un asemenea ordin se emite de obicei după semnarea contractului cu valabilitate imediată, nu peste un an, ca în acest caz.

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a clarificat însă că nu este vorba despre nicio eroare materială și că ordinul de începere a lucrărilor va fi valabil doar din luna mai a anului viitor.

Motivul, potrivit acestuia, este că „practic, avem două contracte pentru aceeași lucrare, și trebuie soluționat un proces pentru rezilierea contractului anterior. Nu poți avea două ordine de începere a lucrărilor pentru două contracte diferite în același timp pentru aceeași lucrare”.

Concret, deși luna trecută a fost semnat contractul dintre CNAIR și asocierea Precon (firmă controlată de Beneamin Rus, patronul grupului Selina) - Citadina, pe rolul Curții de Apel București se află un proces prin care este contestată decizia de reziliere de către CNAIR, în 2022, a unui contract anterior, încheiat în 2020 cu asocierea Trameco, Drumuri Bihor (ambele tot din grupul Selina), Vahostav SK (Slovacia) și Waterdrillings (București).

Contactat de BIHOREANUL, un reprezentant al Precon Transilvania a criticat decizia CNAIR, care întârzie nejustificat derularea lucrărilor, punând în relație două contracte care nu au legătură. „Nu se poate condiționa semnarea unui contract cu o asociere de firme și emiterea ordinului de începere a lucrărilor de existența unui contract reziliat cu alte firme. Vom cere clarificări CNAIR și probabil se va ajunge la un nou proces”, a spus reprezentantul Precon.

Câștigător ținut în șah

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, asocierea firmelor Precon Transilvania din Oradea, controlată de proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus, și Citadina 98 din Galați a câștigat licitația organizată de CNAIR pentru lotul Chiribiș - Biharia încă în vara anului trecut, însă Compania a tergiversat semnarea contractului cu toate că rezultatul procedurii a fost validat atât de către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, cât și, apoi, de către Curtea de Apel București, după ce unul dintre competitori formulase o contestație, iar ulterior s-a adresat și justiției.

Deși în baza hotărâri judecătorești CNAIR a fost obligată să semneze contractul cu Precon - Citadina încă din noiembrie 2023, Compania nu s-a conformat, iar în luna februarie a acestui an ministrul Sorin Grindeanu chiar declara public că vina ar aparține firmei locale, care nu ar fi trimis Companiei documentația necesară.

În 24 de luni

Potrivit contractului dintre CNAIR și asocierea de firme Precon - Citadina, semnat abia la mijlocul lunii trecute, constructorii trebuie să predea lucrările finalizate între Chiribiș și Biharia în 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, având la dispoziție, după acest act, o perioadă de 6 luni pentru proiectare și de 18 luni pentru execuție.

Valoarea contractului pentru construirea celor 28,55 km ai acestui lot este de 785,215 milioane lei (fără TVA), sursa de finanțare fiind fondurile europene asigurate prin Programul Transport 2021-2027. Pe traseu vor fi construite inclusiv 7 poduri și 11 pasaje.

Anterior, mai multe contracte au fost reziliate de fosta CNADNR, începând cu cel încheiat în 2004 cu americanii de la Bechtel, și de actuala CNAIR, ultimul în 2021, cu o asociere a firmelor din grupul Selina, cărora li s-a reproșat că au cerut suplimentarea valorii contractului de 326 milioane lei, pe motiv că, așa cum arătase o expertiză, erau necesare lucrări de consolidare a solului. Culmea e că deși odată cu rezilierea contractului cu asocierea condusă de Trameco aceasta a fost și penalizată de CNAIR cu 4,6 milioane lei, în final a introdus în caietul de sarcini lucrările suplimentare despre care antreprenorul arăta că erau absolut necesare.

Pe de altă parte, este de menționat că pentru celălalt lot al A3 din Bihor, dintre Chiribiș și Suplacu de Barcău, CNAIR a ordonat începerea lucrărilor în 15 martie, contractul pentru cei 26 km fiind câștigat de Erbașu Construcții.

Vezi mai jos cum arată locul unde ar fi trebuit să fie autostrada, între Chiribiș și Suplacu de Barcău. Video: Marin Marian

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce speranțe să ai de la Ministerul transporturilor dacă nu respectă o hotărâre judecătorească? Eu cred că nu sunt bani.
Acest pasaj din articol definește foarte bine zic eu toată istoria: "Deși în baza hotărâri judecătorești CNAIR a fost obligată să semneze contractul cu Precon - Citadina încă din noiembrie 2023, Compania nu s-a conformat"
Postat 25 Aprilie 2024, 09:26 de Vio_427
Care e logica..?
Dacă iluștrii de la cnair știau ca mai e un contract în vigoare...de ce au refăcut licitația...?...noaptea mintii...
Postat 24 Aprilie 2024, 22:56 de zorro
PDS adică
Au venit la taiat de PAMBLICI la Oradea si acum Grindeanu pune piedici la autostrăzi, inclusiv la DX-UL ARAD-ORADEA a stopat licitația. Înțeleg ca Benny Hill nu cotizează la PZD, dar totuși noi ăștia care va votăm suferim și respectiv țara. Sa mai veniți pe la Oradea la taiat de PAMBLICI.
Postat 24 Aprilie 2024, 21:06 de Sandu2100
Dream on!!!
Mai mult nu spun.
Postat 24 Aprilie 2024, 19:45 de Maikeltroll
Nu e grabă
Degeaba face tronsonul acesta. Până nu se realizează tronsonul Suplacul de Barcău -Mihăilești , care prevede un tunel problematic de 2 km toată partea de autostradă de la Biharia către Sălaj e o fundatura, nu duce nicaieri.
Postat 24 Aprilie 2024, 16:43 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON