URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2023, 16:04

Lucrările la autostradă, între Chiribiș și Biharia, vor fi făcute de o firmă din Oradea. Vezi cine se află în spatele acesteia și ce valoare are contractul! (VIDEO)

Lucrările la autostradă, între Chiribiș și Biharia, vor fi făcute de o firmă din Oradea. Vezi cine se află în spatele acesteia și ce valoare are contractul! (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CNAIR a stabilit câștigătorul pentru lucrările la Autostrada Transilvania, tronsonul cuprins între Chiribiș și Biharia. Contractul, în valoare de aproape 800 milioane de lei, a fost atribuit către o firmă din Oradea, care nu este străină de aceste lucrări.

Anunțul a fost făcut, joi, pe Facebook, de șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

„Asocierea de constructori și proiectanți români PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA a fost desemnată câștigătoare pentru realizarea secțiunii de autostradă Chiribiș - Biharia, AutostradaTransilvania)!”, a anunțat directorul CNAIR.

Potrivit acestuia, contractul are o valoare de 785,21 milioane de lei (fără TVA), este finanțat prin fonduri europene nerambursabile și „va putea fi semnat după perioada legală de 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”.

„De la momentul semnării contractului, Asocierea va avea la dispoziție 24 de luni (din care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de executie a lucrărilor) pentru finalizarea celor 28,55 km ai acestei secțiuni de autostradă”, a mai precizat reprezentantul CNAIR.

Cine conduce Precon Transilvania

Așa cum BIHOREANUL a arătat, compania Precon Transilvania este controlată de omul de afaceri orădean Beniamin Rus, patronul Selina, firmă care se află pe „lista neagră” a CNAIR, tocmai ca urmare a unor divergențe apărute pe acest tronson al autostrăzii, în vreme ce compania Citadina 98 este o firmă din Galați lipită la afacerile pesediste locale.

Precon Transilvania are sediul în Oradea, pe Bulevardul Decebal, a fost înființată în 2019 și este deținută în acte de un anume Eugen Hudriciu, despre care ziarul a aflat că este un apropiat al lui Beniamin Rus.

De altfel, așa cum ziarul nostru a arătat, unele dintre documentele din oferta depusă au între semnatari angajați ai firmelor din grupul Selina, trecuți pe Precon Transilvania.

De ce a fost reziliat contractul

După cum se știe, contractul pentru construirea tronsonului Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania a fost reziliat de CNAIR în luna mai a anului 2022, la doi ani după semnarea acestuia, chiar în Bihor. 

Contractul fusese încheiat în august 2020 cu o asociere formată din firmele Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drilings (București), pentru suma de 326 milioane lei.

Rezilierea avusese loc după ce proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, a cerut suplimentarea contractului cu circa 130 milioane lei, argumentând că expertiza tehnică realizată înainte de reluarea lucrărilor indica necesitatea unor lucrări neprevăzute în documentația de licitație, ce data din 2018.

Oficial, CNAIR a imputat antreprenorului faptul că proiectul tehnic „nu respectă prevederile contractuale și legale în vigoare” și „incapacitatea de a furniza o documentație de proiectare în termenii contractuali și în conformitate cu cerințele beneficiarului”, după ce asocierea de firme ceruse suplimentarea valorii contractului invocând necesitatea unor lucrări în plus față de cele preconizate inițial, în baza unei expertize tehnice.

Ca efect al rezilierii contractului, firmele au fost obligate să achite o penalizare de 4,6 milioane lei pentru întârzierea proiectului și CNAIR urma să le emită așa numitul certificat negativ, pentru a nu mai putea participa la licitații publice timp de trei ani.

Măsura a fost contestată, însă, în justiție de cele trei firme din grupul orădean Selina. La finalul anului trecut, acestea au pierdut procesul, astfel că nu mai pot participa la licitații publice timp de 3 ani, fiind obligate să achite și o penalizare de aproape 1 milion de euro. Sancțiunea atinge și celelalte două firme cu care acestea erau asociate.

Cinci ofertanți

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, licitația pentru Secțiunea 3C a Autostrăzii Transilvania, Suplacu de Barcău-Borș, Subsecțiunea 3C2 Chiribiș - Biharia (km 30+550-km 59+100) a fost reluată în această primăvară.

Până la termenul limită, de 1 martie, CNAIR a primit cinci oferte: din partea CONSTRUCTII ERBAȘU SA, Asocierea DUNA GROUP INTERNATIONAL KFT – SC ING SERVICE SRL – SC DUNA CONSTRUCTII RO SRL, MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET AS, Asocierea PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA și Asocierea SC STRABAG SRL – ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ SA.

CNAIR anunțase atunci o valoare estimată a contractului de aproape 900 milioane de lei, mai exact 877.779.813,41 lei fără TVA.

După cum se vede, câștigătorul de acum a promovat o ofertă considerabil mai mică, de 785,21 milioane de lei (fără TVA).

Citiți detalii pe această temă în articolul:

Selina nu mai poate participa la licitații publice după ce a pierdut procesul cu CNAIR, pe tema tronsonului de autostradă Biharia-Chiribiș

Vezi mai jos cum arăta autostrada între Biharia și Chiribiș în decembrie 2022 (video Asociația Proinfrastructura). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cursă strânsă
Oare se va termina tronsonul acesta de autostradă înainte să se răspândească aparatele zburătoare personale la scară largă?
Postat 09 Iunie 2023, 11:11 de CivisUlpianum
2030?
Deci acum valoarea contractului e dublu față de contractul reziliat. Dar măcar să îl facă o dată. Poate pe 2030 vom putea merge pe autostradă până la Cluj.
Postat 09 Iunie 2023, 11:08 de CivisUlpianum
Sifonaria din colt
Deja sunt toate ingredientele pentru o continuare a telenovelei care tine de 20 ani in zona: afaceristi smecheri dispusi sa dea comision la dom' ministru, firme capusa legate la partid, bugete mari de executie etc. Au mai proiectat odata acelasi tronson, aceeasi oameni, acum iar 6 luni sa proiecteze si dupa 6 luni sa propuna alta solutie. cu 30 % mai scumpa: faci si tu un ban, fac si eu. In 20 de ani din cauza acestor mizerii umane stam bara la bara pna la Cluj, murim in accidente. In 20 de ani nu am reusit sa facem 150 km de autostrada!!!...doar 5.35 km de la Vama la Biharia.
Postat 09 Iunie 2023, 09:37 de alexcuce
În loc de pușcărie ...
... antreprenor de succes.
Postat 09 Iunie 2023, 08:58 de KP
Tertipuri de genu, cu firme prin interpuși se fac de mult. Vezi Cornel Popa
Dar nu contează ce știi, ci ce poți dovedi. Am văzut ce a făcut Beni acolo... La ce treabă bună face strabag la centură, cred că era mai bine dacă luau ei...
Postat 09 Iunie 2023, 06:58 de Vio_427
..................
Aici nu vine Bolo si modifica proiectul? Sau aici nu poate?
Postat 08 Iunie 2023, 20:04 de Petre93
Castigatorul de acum a promovat o oferta considerabil mai mica
Presimt o nouă țeapă.
Postat 08 Iunie 2023, 17:12 de Maikeltroll
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON