URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2024, 20:11

Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă din Bihor să meargă la olimpiadă și ea s-a întors cu locul I. Județul are cinci premianți la limba romani 

Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă din Bihor să meargă la olimpiadă și ea s-a întors cu locul I. Județul are cinci premianți la limba romani  Inspectorul școlar Ionel Cordovan alături de elevele Georgiana Nistor, Marinela Muntean și Sena Moldovan (de la stânga la dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat la Buzău a 23-a ediție a Olimpiadei Naționale de Limba Rromani, iar dintre cei șase elevi bihoreni calificați, cinci s-au întors acasă cu premii, inclusiv două premii întâi.

Au devenit olimpice naționale Sena Moldovan (clasa a VII-a, pregătită de profesoara Mariana Știube) și Georgiana Nistor (clasa a IX-a, pregătită de profesorul Ghiță Dume), ambele de la Liceul Tehnologic Livia Maria Gego Dobrești și clasate pe primul loc.

Alți doi elevi – Larisa Cârțan (clasa a VII-a, Școala Gimnazială nr. 2 Tămașda) și David Bancs (clasa a IX-a, Liceu Tehnologic nr. 1 Salonta) -, amândoi pregătiți de profesoara Daniela Roxin, au obținut premiul III, iar Marinela Muntean (clasa a X-a, Liceul Tehnologic Livia Maria Gego Dobrești, prof. pregătitor Ghiță Dume) a câștigat o mențiune.

„Felicitări elevilor și cadrelor didactice pentru aceste rezultate deosebite care au clasat județul Bihor în fruntea clasamentului la nivel național”, a anunțat pe Facebook profesorul Ionel Cordovan, inspector școlar pentru minoritatea romă din Bihor.

Acesta a mărturisit BIHOREANULUI că nu se aștepta ca delegația bihoreană să fie atât de performantă. „Sunt rezultate foarte bune, personal nu mă așteptam să ne clasăm atât de bine, ca județ. Cea mai mare surpriză este fetița de clasa a VII-a, pentru că este o copilă dintr-o familie modestă, cu părinți cu o posibilitate financiară destul de limitată”, a declarat Cordovan.

Pentru ca Sena Moldovan să aibă toate cele necesare pentru deplasarea la Buzău, inclusiv îmbrăcăminte, profesorii și oameni din comunitatea din Dobrești au făcut chetă, strângând bani pentru a o ajuta.


Inspectorul școlar Ionel Cordovan alături de elevele Georgiana Nistor, Marinela Muntean și Sena Moldovan (de la stânga la dreapta)

„Sena nu este pricepută doar la limba romani, este bună la învățătură în general, prima din clasa ei. De altfel, toți copiii care au fost la olimpiadă sunt buni la toate disciplinele”, a mai spus Cordovan.

O altă olimpică, Marinela Muntean (foto jos), este implicată și în activitățile extra-curriculare, fiind și membră în Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Tehnologic „Livia Maria Gego” Dobrești.

Recent, într-o întâlnire pe care a avut-o cu alți elevi, în cadrul caravanei educaționale „Pași spre succes”, organizată de Inspectoratul Școlar, liceana le-a mărturisit semenilor că mama ei nu a fost deloc la școală, tatăl ei are doar patru clase, dar totuși o încurajează să învețe și se străduiește să nu-i lipsească nimic.

Marinela are ambiția să fie prima din familia ei care termină liceul și apoi vrea să dea și la facultate, visând la ziua în care va deveni educatoare sau profesoară de romani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Foarte bine
Bravo! Sper ca si alti copii de etnie roma sa urmeze exemplul ei. Nu manele, furturi, clanuri, batai in strada si cersetorie. Daca ai carte ai parte.
Postat 02 Mai 2024, 01:36 de NoJusticeNoPeace
Florea
Nici ăla nu intelege multe, ca si tine.
Postat 30 Aprilie 2024, 20:00 de Sandu2100
pionele aplauze!
arati mizeria ciumei galben albastra.aplauze!au avut bani ptr concertul andrei de 105 ani,sa-si aduca sclavii la colinde ,cum au facut-o si la orasul zu,dar acesti tineri Rromanii nu pot crea benefiiciile pe care le creaza acolitii ciumei galaben albastre care decide ptr bihoreni,de aceea ei nu au primit "subventii" cum a primit ryan air,polski air,si mai nou firma hysky a rusilor
Postat 30 Aprilie 2024, 19:00 de florea
birtalau slugau
Normal ca nu sunt bani pt asa ceva. Toti banii se duc pe betoane
Postat 30 Aprilie 2024, 14:24 de sandu2102
Bravo si felicitari fetelor! Toata stima si respectul profesorilor caritabili
Educatia ii va scoate pe tigani din marginalizare, ii va ridica, sa fie integrati social, cu oportunitati si succes in viata!
Postat 30 Aprilie 2024, 13:33 de unu
Ţӑrane, nu ţi-e ruşine?! Ar trebui!
Ai in ograda ta cj, perfectura, inspectoratul scolar, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, sponsorii partidului, o suta si o mie de lipitori de afise (citeste trȃntori!), toti sug cat pot de la bugetul local/central, dar pt acesti copii nu ai bani! Nu ma mir, cand sub guvernarea usl 2.0, cu raspopitul sustinut de pnl la finante, pt prima oara intr-o suta de ani (1924-2024), nu sunt bani pt deplasarea la Paris a lotului olimpic!!!!
Postat 30 Aprilie 2024, 12:22 de pinonel
Florea
Vă da Narendra Modi pașaport pe gratis.
Postat 30 Aprilie 2024, 00:27 de Sandu2100
bravo
felicitari! si romaness e o limba care trebuie conservata!la urma sunt aproox 4.5 milioane de vorbitori ai aceastei limbi aryana-indica!
Postat 29 Aprilie 2024, 20:26 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON