Consiliul Local Oradea s-a întrunit luni "de îndată" într-o şedinţă online pentru aprobarea a trei proiecte de spaţii verzi care urmează să fie depuse spre finanţare europeană.
Finanţări cu termen limită
Investiţiile, în valoare totală de 11,8 milioane euro, vizează amenajarea pădurii urbane pe malul Crişului Repede, amenajarea unui parc în Cartierul Europa şi modernizarea parcului Petőfi Sándor.
"Cum am spus în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, în perioada următoare vor mai fi câteva şedinţe extraordinare. Pregătim tot felul de materiale pentru a putea fi depuse pentru finanţare", a declarat primarul Florin Birta în deschiderea şedinţei online (foto jos).
Municipalitatea vrea să depună cele trei proiecte spre implementare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.
Proiectele referitoare la spaţii verzi au termen de depunere data de 2 mai, cele de mobilitate urbană pot fi depuse până pe 7 mai, iar cele referitoare la regenerare urbană până pe 20 mai.
Municipalitatea vrea să se încadreze în termenul de depunere al proiectelor pentru că are finanţarea prealocată şi ca să nu piardă oportunitatea atragerii acestora.
"Grădina Urbană (foto jos), grădina din zona Europa şi modernizarea Parcului Petőfi vor intra pe finanţare europeană", a spus Birta.
Pădurea "de" Oradea
Primul proiect, cu cea mai mare valoare, constă în amenajarea viitoarei păduri urbane (foto jos) pe malul stâng al Crişului Repede în zona Podului Densusianu este estimat la 45,5 milioane lei, echivalentul a 9,1 milioane euro.
Valoarea eligibilă a proiectului, cu termen de finalizare de 16 luni, este de circa 4 milioane euro.
Conform proiectului, amplasamentul, cu o suprafaţă de aproape 6 hectare, va fi reîmpădurit.
Acesta va avea printre altele pistă de alergare şi de ciclism, terenuri de sport, turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale şi un parc de aventură.
Parc pentru Europa
Un alt proiect vizează amenajarea viitoarei grădini urbane din Cartierul Europa (foto jos). Investiţia de circa 750.000 euro, din care 150.000 euro din fonduri europene, este menită să pună la dispoziţia riveranilor o zonă de odihnă şi relaxare.
"Într-un cartier în care sunt o serie de familii tinere, cu copii mici, trebuie să existe şi un spaţiu de joacă şi cu aparate pentru fitness. De altfel, am încercat ca fiecare parc să fie folositor pentru toate categoriile pe vârstă", a explicat primarul Florin Birta.
Investiţia, cu termen de realizare de patru luni, va viza reamenajarea zonei de lângă sensul giratoriu de la intrarea în Cartierul Europa cu funcţiuni de recreere şi odihnă, spaţiu de joacă pentru copii şi zonă pentru sport cu teren de fotbal, baschet şi handbal.
Cu două luni mai repede
În ceea ce priveşte amenajarea Parcului Petőfi Sándor (foto), unde lucrările de refacere au început încă de anul trecut, municipalitatea intenţionează să îşi acopere parte din investiţie din fonduri europene.
Lucrările, în valoare totală de circa 2 milioane euro, urmează să beneficieze de o cofinanţare europeană de circa 200.000 euro şi să fie finalizate cu două luni înaintea termenului de predare din contractul încheiat cu executantul, Dumexim.
"Constructorul şi-a asumat finalizarea lucrărilor până la sfârşitul lunii mai. În momentul de faţă se lucrează la amenajarea iazului şi a sistemului de irigare şi urmează montarea mobilierului urban", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.
După cum BIHOREANUL a mai scris, şantierul din Parcul Petőfi prevede, printre altele, amenajarea de noi alei şi scări de acces şi restaurarea zidurilor de sprijin.
Proiectul mai vizează introducerea de funcţiuni noi pentru zona centrală (alimentaţie publică şi terasă), reamenajarea zonei cu pergole şi a fântânii, care va fi transformată în grădină japoneză cu iaz, precum şi refacerea spaţiului de joacă pentru copii şi a zonelor verzi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.