URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2024, 18:53

Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi

Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi foto: Primăria Oradea - pădurea urbană
Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi foto: Primăria Oradea - pădurea urbană
Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi foto: Primăria Oradea - pădurea urbană
Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi foto: Primăria Oradea - pădurea urbană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea s-a întrunit luni "de îndată" într-o şedinţă online pentru aprobarea a trei proiecte de spaţii verzi care urmează să fie depuse spre finanţare europeană.

Finanţări cu termen limită

Investiţiile, în valoare totală de 11,8 milioane euro, vizează amenajarea pădurii urbane pe malul Crişului Repede, amenajarea unui parc în Cartierul Europa şi modernizarea parcului Petőfi Sándor.

"Cum am spus în şedinţa de Consiliu Local de joia trecută, în perioada următoare vor mai fi câteva şedinţe extraordinare. Pregătim tot felul de materiale pentru a putea fi depuse pentru finanţare", a declarat primarul Florin Birta în deschiderea şedinţei online (foto jos).

Municipalitatea vrea să depună cele trei proiecte spre implementare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

Proiectele referitoare la spaţii verzi au termen de depunere data de 2 mai, cele de mobilitate urbană pot fi depuse până pe 7 mai, iar cele referitoare la regenerare urbană până pe 20 mai.

Municipalitatea vrea să se încadreze în termenul de depunere al proiectelor pentru că are finanţarea prealocată şi ca să nu piardă oportunitatea atragerii acestora.

"Grădina Urbană (foto jos), grădina din zona Europa şi modernizarea Parcului Petőfi vor intra pe finanţare europeană", a spus Birta.

Pădurea "de" Oradea

Primul proiect, cu cea mai mare valoare, constă în amenajarea viitoarei păduri urbane (foto jos) pe malul stâng al Crişului Repede în zona Podului Densusianu este estimat la 45,5 milioane lei, echivalentul a 9,1 milioane euro.

Valoarea eligibilă a proiectului, cu termen de finalizare de 16 luni, este de circa 4 milioane euro.

Conform proiectului, amplasamentul, cu o suprafaţă de aproape 6 hectare, va fi reîmpădurit.

Acesta va avea printre altele pistă de alergare şi de ciclism, terenuri de sport, turn de observare, ponton pentru sporturi acvatice, un amfiteatru făcut din materiale naturale şi un parc de aventură.

Parc pentru Europa

Un alt proiect vizează amenajarea viitoarei grădini urbane din Cartierul Europa (foto jos). Investiţia de circa 750.000 euro, din care 150.000 euro din fonduri europene, este menită să pună la dispoziţia riveranilor o zonă de odihnă şi relaxare.

"Într-un cartier în care sunt o serie de familii tinere, cu copii mici, trebuie să existe şi un spaţiu de joacă şi cu aparate pentru fitness. De altfel, am încercat ca fiecare parc să fie folositor pentru toate categoriile pe vârstă", a explicat primarul Florin Birta.

Investiţia, cu termen de realizare de patru luni, va viza reamenajarea zonei de lângă sensul giratoriu de la intrarea în Cartierul Europa cu funcţiuni de recreere şi odihnă, spaţiu de joacă pentru copii şi zonă pentru sport cu teren de fotbal, baschet şi handbal.

Cu două luni mai repede

În ceea ce priveşte amenajarea Parcului Petőfi Sándor (foto), unde lucrările de refacere au început încă de anul trecut, municipalitatea intenţionează să îşi acopere parte din investiţie din fonduri europene.

Lucrările, în valoare totală de circa 2 milioane euro, urmează să beneficieze de o cofinanţare europeană de circa 200.000 euro şi să fie finalizate cu două luni înaintea termenului de predare din contractul încheiat cu executantul, Dumexim.

"Constructorul şi-a asumat finalizarea lucrărilor până la sfârşitul lunii mai. În momentul de faţă se lucrează la amenajarea iazului şi a sistemului de irigare şi urmează montarea mobilierului urban", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, şantierul din Parcul Petőfi prevede, printre altele, amenajarea de noi alei şi scări de acces şi restaurarea zidurilor de sprijin.

Proiectul mai vizează introducerea de funcţiuni noi pentru zona centrală (alimentaţie publică şi terasă), reamenajarea zonei cu pergole şi a fântânii, care va fi transformată în grădină japoneză cu iaz, precum şi refacerea spaţiului de joacă pentru copii şi a zonelor verzi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pinonel
Sa mori tu ???
Postat 30 Aprilie 2024, 20:00 de Sandu2100
Stim....
....jumatate din bani vor merge la Stihl pt drujbe!
Postat 30 Aprilie 2024, 12:45 de pinonel
schimbati bancile din 2 scanduri din toate parcurile din Oradea!
dupa milioane si milioane de euro primiti, schimbati odata si bancutele din parcurile Bratianu, Balcescu, plus altele, unde au ramas oribilele 2 lemne/scanduri pe post de sezut si spatar de acum 40 de ani!
Postat 29 Aprilie 2024, 19:57 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON