Consiliul Local Oradea a aprobat joi, la propunerea Primăriei, amenajarea unei „grădini publice urbane” cu spaţii verzi, locuri de joacă şi terenuri de sport în centrul cartierului Europa.
Un parc pentru Europa
Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat împotrivă, iar cei ai PSD s-au abţinut de la vot.
Conform raportului de specialitate, proiectul de regenerare urbană propus de municipalitate vizează o suprafaţă de 8.432 de metri pătraţi din zona sensului giratoriu de la intrarea în cartier, ocupată în prezent de două spaţii de joacă şi şapte terenuri libere de construcţii. "Prin proiect se propune creşterea atractivităţii spaţiului studiat prin amenajarea peisagistică a acestuia cu funcţiuni de recreere şi odihnă, de socializare, cu spaţiu de joacă pentru copii şi activităţi dinamice de exterior de tipul: fotbal, baschet, handbal", se menţionează în document.
Investiţia, cu termen de predare de patru luni, se va ridica la 4,6 milioane lei, din care 2,5 milioane lei sunt costurile pentru construcţii şi montaj.
"Abuz de putere"
Reprezentanţii opoziţiei s-au pronunţat împotriva proiectului. Consilierul PSD Adrian Madar a declarat că municipalitatea a decis arbitrar exproprierea a 3.600 metri pătraţi pentru a-i adăuga la terenul pe care îl deţine. "Utilizarea exproprierilor poate să pară o formă de abuz de putere din partea Primăriei", a spus Madar.
PSD-istul a spus că unul dintre proprietarii care urmează să fie expropriați ceruse municipalității realizarea unei documentații urbanistice pentru construirea unor locuințe pe amplasamentul deținut. Primăria, a subliniat Madar, nu a dat curs solicitării, astfel că proprietarul a acționat municipalitatea în instanță. În acest context, a mai spus PSD-istul, decizia privind realizarea exproprierilor în zonă ar putea fi interpretată ca o demonstrație de forță din partea Primăriei Oradea.
La cererea riveranilor
În replică, primarul Florin Birta a declarat că municipalitatea îşi doreşte amenajarea parcului la cererea riveranilor. "Vă invit să fiţi prezenţi cu mine când mergem la întâlnire şi să ascultaţi la firul ierbii părerile locuitorilor din cartier", a spus Birta.
Primarul a recunoscut că, pe amplasamentul care urmează să fie expropriat, proprietarii intenţionau să ridice case. "Într-adevăr, din amplasamentul de 8.500 metri pătraţi de spaţiu verde, 3.600 metri pătraţi sunt proprietăţile unor privaţi, care au solicitat o Hotărâre de Consiliu Local pentru a aproba un Plan Urbanistic Zonal pentru construcţia de locuinţe. Nu am promovat acel PUZ pentru că, şi aşa, copiii din acel cartier nu au un spaţiu verde generos", a explicat Birta.
Primarul a insistat că amplasamentul vizat de expropriere este liber de construcţii şi a spus că municipalitatea va aloca pentru despăgubirea proprietarilor undeva la 1,1 milioane lei. "Este doar o estimare pentru că urmează să se facă o evaluare", a spus edilul.
"Nu suntem de acord"
Marioara Mihuț, proprietară a unei porțiuni din terenul care va fi expropriat, spune că va ataca în instanță Hotărârea de Consiliu Local privind realizarea grădinii urbane și, deci, a exproprierilor. Femeia este proprietara la care consilierul PSD Adrian Madar a făcut referire în plenul Consiliului Local, și are deja un proces deschis pe altă speță, aceea că Primăria a refuzat să-i întocmească documentațiile de urbanism pentru ridicarea de locuințe pe acel teren din Cartierul Europa.
"Nu suntem de acord cu exproprierea. Vom contesta Hotărârea de Consiliu Local în instanţă", a declarat BIHOREANULUI dezvoltatorul imobiliar Marioara Mihuț.
Orădeanca a cumpărat mai multe amplasamente în cartier pentru construcţia de locuinţe în vederea vânzării, iar acum se vede în situaţia de a pierde parte din ele. "Am cheltuit o grămadă de bani cu acest proiect. Conform PUG-ului, acolo sunt prevăzute case. Am făcut consultare publică, am pus panouri, nu a venit nimeni cu nicio propunere, iar când am cerut Primăriei elaborarea unui PUZ (n.r. ca parte premergătoare investiţiei) documentaţia s-a blocat", a spus Mihuţ.
Pentru că nu a primit niciun răspuns, la două cereri diferite, investitorul s-a adresat instanţei pentru a determina Primăria să îi avizeze PUZ-ul. "Intenţia noastră este să amenajăm un centru de cartier, elegant şi civilizat, cu case construite în acelaşi stil. Avem un proiect de case aprobat încă din anii 2000, pe vremea Impact-ului (n.r. constructorului cartierului), dar a fost blocat de criza din 2008", a spus Mihuţ.
Dezvoltatorul imobiliar a încheiat, arătând că "parcurile şi grădinile publice se fac pe domeniul public, nu pe proprietatea privată a cuiva". Femeia a adăugat că în imediata vecinătate a cartierului, spre noua sală polivalentă, există deja mai multe terenuri de sport, iar municipalitatea deţine suficiente amplasamente pentru a amenaja spaţii verzi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.