URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 20:11

Primăria Oradea amenajează o „grădină urbană” în Cartierul Europa. Se vor face exproprieri, spre nemulțumirea celor care voiau să ridice case pe amplasament (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, la propunerea Primăriei, amenajarea unei „grădini publice urbane” cu spaţii verzi, locuri de joacă şi terenuri de sport în centrul cartierului Europa.

Un parc pentru Europa

Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat împotrivă, iar cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

Conform raportului de specialitate, proiectul de regenerare urbană propus de municipalitate vizează o suprafaţă de 8.432 de metri pătraţi din zona sensului giratoriu de la intrarea în cartier, ocupată în prezent de două spaţii de joacă şi şapte terenuri libere de construcţii. "Prin proiect se propune creşterea atractivităţii spaţiului studiat prin amenajarea peisagistică a acestuia cu funcţiuni de recreere şi odihnă, de socializare, cu spaţiu de joacă pentru copii şi activităţi dinamice de exterior de tipul: fotbal, baschet, handbal", se menţionează în document.

Investiţia, cu termen de predare de patru luni, se va ridica la 4,6 milioane lei, din care 2,5 milioane lei sunt costurile pentru construcţii şi montaj.

"Abuz de putere"

Reprezentanţii opoziţiei s-au pronunţat împotriva proiectului. Consilierul PSD Adrian Madar a declarat că municipalitatea a decis arbitrar exproprierea a 3.600 metri pătraţi pentru a-i adăuga la terenul pe care îl deţine. "Utilizarea exproprierilor poate să pară o formă de abuz de putere din partea Primăriei", a spus Madar.

PSD-istul a spus că unul dintre proprietarii care urmează să fie expropriați ceruse municipalității realizarea unei documentații urbanistice pentru construirea unor locuințe pe amplasamentul deținut. Primăria, a subliniat Madar, nu a dat curs solicitării, astfel că proprietarul a acționat municipalitatea în instanță. În acest context, a mai spus PSD-istul, decizia privind realizarea exproprierilor în zonă ar putea fi interpretată ca o demonstrație de forță din partea Primăriei Oradea. 

La cererea riveranilor

În replică, primarul Florin Birta a declarat că municipalitatea îşi doreşte amenajarea parcului la cererea riveranilor. "Vă invit să fiţi prezenţi cu mine când mergem la întâlnire şi să ascultaţi la firul ierbii părerile locuitorilor din cartier", a spus Birta.

Primarul a recunoscut că, pe amplasamentul care urmează să fie expropriat, proprietarii intenţionau să ridice case. "Într-adevăr, din amplasamentul de 8.500 metri pătraţi de spaţiu verde, 3.600 metri pătraţi sunt proprietăţile unor privaţi, care au solicitat o Hotărâre de Consiliu Local pentru a aproba un Plan Urbanistic Zonal pentru construcţia de locuinţe. Nu am promovat acel PUZ pentru că, şi aşa, copiii din acel cartier nu au un spaţiu verde generos", a explicat Birta.

Primarul a insistat că amplasamentul vizat de expropriere este liber de construcţii şi a spus că municipalitatea va aloca pentru despăgubirea proprietarilor undeva la 1,1 milioane lei. "Este doar o estimare pentru că urmează să se facă o evaluare", a spus edilul.

"Nu suntem de acord"

Marioara Mihuț, proprietară a unei porțiuni din terenul care va fi expropriat, spune că va ataca în instanță Hotărârea de Consiliu Local privind realizarea grădinii urbane și, deci, a exproprierilor. Femeia este proprietara la care consilierul PSD Adrian Madar a făcut referire în plenul Consiliului Local, și are deja un proces deschis pe altă speță, aceea că Primăria a refuzat să-i întocmească documentațiile de urbanism pentru ridicarea de locuințe pe acel teren din Cartierul Europa.

"Nu suntem de acord cu exproprierea. Vom contesta Hotărârea de Consiliu Local în instanţă", a declarat BIHOREANULUI dezvoltatorul imobiliar Marioara Mihuț.

Orădeanca a cumpărat mai multe amplasamente în cartier pentru construcţia de locuinţe în vederea vânzării, iar acum se vede în situaţia de a pierde parte din ele. "Am cheltuit o grămadă de bani cu acest proiect. Conform PUG-ului, acolo sunt prevăzute case. Am făcut consultare publică, am pus panouri, nu a venit nimeni cu nicio propunere, iar când am cerut Primăriei elaborarea unui PUZ (n.r. ca parte premergătoare investiţiei) documentaţia s-a blocat", a spus Mihuţ.

Pentru că nu a primit niciun răspuns, la două cereri diferite, investitorul s-a adresat instanţei pentru a determina Primăria să îi avizeze PUZ-ul. "Intenţia noastră este să amenajăm un centru de cartier, elegant şi civilizat, cu case construite în acelaşi stil. Avem un proiect de case aprobat încă din anii 2000, pe vremea Impact-ului (n.r. constructorului cartierului), dar a fost blocat de criza din 2008", a spus Mihuţ.

Dezvoltatorul imobiliar a încheiat, arătând că "parcurile şi grădinile publice se fac pe domeniul public, nu pe proprietatea privată a cuiva". Femeia a adăugat că în imediata vecinătate a cartierului, spre noua sală polivalentă, există deja mai multe terenuri de sport, iar municipalitatea deţine suficiente amplasamente pentru a amenaja spaţii verzi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Gradina urbana, intr-adevar cu ghilimelele de rigoare.
O gradina urbana inseamna cu totul altceva, un loc unde locuitorii cresc plante. E bine ca se preia conceptul, pacat ca ramane doar denumirea. Inca o realizare bifata, nu.
Postat 01 Mai 2022, 11:52 de CalinWn
Oradeanbihor
In cazul de față dezvoltatorul trebuia sa asigure parc acolo, și TDS se credea dezvoltator in Europa
Postat 29 Aprilie 2022, 20:26 de Sandu2100
haha
nu sunt prea de-acord cu cei care cer parc marit si pe terenul privat al vecinului, dat fiind ca stai la casa, ai curte si iarba verde, si deja exista parcuri in apropiere (pump track, universitate, loc de joaca in interiorul cartierului). Dar nu pot sa nu rad cand schimba PSDistii ideologia dupa cum bate vantul politic, doar sa fie anti: cu putina vreme in urma ziceau ca primaria ajuta dezvoltatorii imobiliari, vrea densificare si constructii, oricat de haotice, dense si fara aer. Acum cand primaria face fix opusul, zic ca primaria se opune constructiilor si dezvoltatorilor imobiliari. In concluzie, nu conteaza realitatea punctuala de la fata locului, ci doar sa fim anti, sa facem scandal in sendinte si in presa ca noi ne opunem. Si primaria nu poate fi nicidecum echilibrata (nici cand asculta ambele parti) ci e intotdeauna doar de partea gresita. :) atata coloana vertebrala au astia, cat are si rama ce se taraste prin balega
Postat 29 Aprilie 2022, 18:43 de unu
PMO: pentru unii mumă, pentru altii ....
Penibil: dezvoltatorii lui pește construiesc (cu acordul primariei) intr-o veselie blocuri inghesuite cu un numar minuscul de parcari si cu tentative de spatii verzi dar vine primaria sa exproprieze in zone de case care au fiecare curtea, cat tot spatiul verde dintre blocuri (ma refer la cele noi). @KP: decizia nu e deloc una corecta, asta inseamna ca orice proprietate privata e in pericol de expropriere daca in vecinatate e o aglomerare pe placul babuinilor din primarie.
Postat 29 Aprilie 2022, 16:17 de oradeanbihor
Iată că municipalitatea poate să ia și decizii corecte.
Astfel de inițiative ar fi trebuit să aibă loc de un deceniu încoace, de când s-a umplut urbea cu blocuri hidoase și parcări în locul caselor de locuit. Cartierul Europa chiar devine astfel unul plăcut pentru locuitorii și vizitatorii lui.
Postat 29 Aprilie 2022, 10:02 de KP
:::::)))))) tarea DUAMNA ASTA::::)))))
Parcurile și grădinile publice se fac și pe proprietate privată, în cazul în care doamna MIHUȚ, se îngăduie sa facă ea parc, unde vrea ea sa dezvolte case . Asa ca proprietarii sa nu se plângă primăriei ca nu au parc ( in cazul în care sa plâng lui MIHUȚ , doamna o sa spună sa va facă primaria ) primaria o despăgubește pe ea, și riveranii o sa se bucure de parc. Se pare ca doamna e afectata și acum de criza din 2008, poate primește de un ciolan , dar nu la 1865€/mp
Postat 29 Aprilie 2022, 00:44 de Sandu2100
Abuz
Clar este un abuz grosolan al primăriei prin care se încalcă dreptul la proprietate .Parcul nu reprezinta un interes național sau strategic pentru a putea face o expropriere cum se fac în cazul autostrazilor sau a rețelelor de înaltă tensiune. Abuz a fost și cu parcările, dar în fine. Exista CEDO în fon și la urma urmei . Încet încet drepturile ne sunt restrânse într un asa zis stat democratic Practic nu suntem proprietari atâta vreme cât o gașca de consilieri având anumite interese pot sa ți i a o proprietate exact ca în timpul comunismului sau al colectivizării. Mai nou primaria nu e capabila sa închidă șantierele începute dar ei doresc altele ! În aceste condiții nu cred ca PNL mai prinde încă un mandat .Rușine conducerii pentru abordarea comunistă lipsita de logica și sens.
Postat 29 Aprilie 2022, 00:19 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON