URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2022, 15:10

CNAIR a reziliat contractul pentru sectorul de autostradă Chiribiș – Biharia, încheiat cu o asociere de firme din grupul Selina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape doi ani de la semnarea, chiar la Oradea, a contractului pentru proiectarea și construirea subsecțiunii 3C2 a Autostrăzii Transilvania, în lungime de 28,55 kilometri, CNAIR a anunțat rezilierea acestuia, joi, printr-un comunicat de presă în care acuză antreprenorul – adică o asociere condusă de o firmă din grupul Selina – de nerespectarea clauzelor contractuale.

Nu și-au respectat contractul

În ce privește motivele, CNAIR enumeră mai multe „aspecte”, pornind de la contractul încheiat pe 11 august 2020.

Concret, Compania impută „neîndeplinirea de către antreprenor a indicatorilor prevăzuți” în contract; faptul că „proiectul tehnic elaborat de către antreprenor nu respectă prevederile contractuale și legale în vigoare, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor contractuale asumate de către antreprenor”; „incapacitatea antreprenorului de a furniza o documentație de proiectare în termenii contractuali și în conformitate cu cerințele beneficiarului”.

De asemenea, CNAIR arată că antreprenorul a refuzat „varianta de continuare a contractului și de finalizare a execuției lucrărilor în valoarea de contract acceptată” și a condiționat „orice încetare amiabilă a contractului de posibilitatea participării acestuia la următoarea procedură de licitație pentru execuția acestui lot de autostradă”.

În fine, potrivit CNAIR, antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile din „înștiințarea de remediere” emisă de către dirigintele de șantier, conchizând că „a dovedit incapacitatea de a continua, respectiv de a finaliza obiectivul prevăzut de contract, aspect care reprezintă, în mod vădit, neîndeplinirea unor obligații contractuale semnificative și esențiale”, în pofida faptului că beneficiarul „a dovedit bună-credință și a acordat antreprenorului prorogări și termene rezonabile în care acesta să revină în matca acordului contractual”.

Chestie de bani

Rezilierea contractului încheiat de CNAIR, pentru suma de 326 milioane lei, cu asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul orădean Selina), Vahostav (Slovacia) și Water Drilings (București) a fost cerută, așa cum BIHOREANUL a relatat în mai multe rânduri, de către Asociația Pro Infrastructura, iar în luna februarie a acestui an proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus (în imaginea principală), declara că va accepta „renunțarea amiabilă la contract”, nemulțumit că CNAIR nu i-a aprobat suplimentarea acestuia cu 130 milioane lei.

Potrivit lui Rus, suplimentarea contractului - a cărui valoare fusese stabilită în urma unei licitații începute încă în 2018 – era necesară deoarece o expertiză comandată de antreprenor indica necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare față de cele preconizate inițial de CNAIR în caietul de sarcini. În schimb, Asociația Pro Infrastructura l-a acuzat pe Rus că își dorește suplimentarea deoarece la licitație antreprenorul s-a angajat să execute lucrarea la un preț de 72% din cel estimat.

Ca efect al rezilierii contractului, firmele trebuie să achite o penalizare de 4,6 milioane lei, pentru întârzierea proiectului, și - deoarece CNAIR le va emite așa numitul certificat negativ - nu vor mai avea dreptul să participe la licitații publice timp de trei ani.

A 5-a licitație

Cu toate că în comunicatul de joi nu menționează acest lucru, CNAIR va fi obligată să organizeze o nouă licitație pentru găsirea unei firme sau asocieri de firme care să proiecteze și să construiască subsecțiunea 3C2 a Autostrăzii Transilvania, între Biharia și Chiribiș.

Va fi a cincea licitație de acest fel, primele două contracte fiind reziliate de fosta CNADNR companiei americane Bechtel și apoi unei asocieri de firme din Spania conduse de Corsan Corviam.

Până în prezent, singurul lot de autostradă finalizat în Bihor, între Biharia și Borș II, pe o lungime de 5,35 km, a fost realizat de aceeași asociere de firme condusă de Trameco și din care au mai făcut parte Drumuri Bihor, Drum Asfalt, Vahostav (Slovacia) și Water Drilings.

Pe de altă parte, la începutul acestui an, în asociere cu o firmă din Timiș și cu una din Spania, societățile din grupul Selina au fost desemnate câștigătoare de către CNAIR pentru a executa tronsonul de 15,7 km dintre Câmpia Turzii (Cluj) și Chețani (Mureș).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@strada
Asta-i reteta succesului in romania. Sublicitezi ,ca sa iei TU toate lucrarile, subcontractezi la fraieri , apoi ceri suplimentari, si capitalismul industrial ,autentic, e devorat de capitalismul financiar, mai nou si de capitalismul IT . Stai la birou si muti banii in conturi. Information technology, cica. De aia e oradea intoarsa pe dos, forever...
Postat 13 Mai 2022, 09:53 de excalibur
Sa nu uitam "mici detalii"
CNAIR a scos lucrarea la 450 milioane lei adica 90 milioane euro...au participat la licitatie cinci firme SERIOASE... a venit "grupul" SELINA in insolvență/faliment si a zis eu o fac cu 300 milioane lei adica 60 milioane euro... a castigat licitatia... a eliminat firme precum STRABAG si altii cu potențial logistic si financiar si experiență mult mai mare.... Mai departe au trecut doi sau trei ani si au venit sa ceara de la CNAIR suplimentare de 130 milioane lei adica 30 milioane euro.... Concluzia : CNAIR scoate lucrarea la 90 milioane euro.. SELINA adjudeca la 60 milioane si dupa doi ani mai cere 30 milioane euro ... adica valoarea corecta la care CNAIR a evaluat lucrarea... țara șmecherilor aflati deasupra legii
Postat 12 Mai 2022, 23:59 de strada
Blestemat sectoru asta
Cand 5 asocieri de firme (poate vreo 20 dintre marile companii de constructii infrastructura din Europa) toate vor sa renunte la contract dupa ce vad ce a ramas in urma, zici ca vina n-o fi doar la ei, chiar la toti. Daca 20 oameni iti zic ca esti beat, si daca n-ai baut deloc, du-te de te culca. Impactul inflatiei pe piata de constructii si materiale de constructii si diesel pentru camioane nu e de neglijat, daca si UE face exceptii pe toate lucrarile cu fonduri europene, dar CNAIR cere sa faca lucrarea la pretul de dinainte de pandemie. Si apoi, CNAIR sa faca bine sa supraevalueze lucrarile pe sector, dat fiind ca sunt reparatii de facut la ce au inceput Bechtelul si a ramas neatins de 20 de ani. Daca CNAIR continua tot asa, nu ne miram ca poate curand apar si acuze ca ministerul vrea sa se faca alte sectoare de autostrada ca are ceva cu ungurii din nordul judetului, sau are cu bolojan, sau are cu bihorul in general si pune bete in roate..
Postat 12 Mai 2022, 18:49 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON