URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2022, 12:29

Selina nu mai poate participa la licitații publice după ce a pierdut procesul cu CNAIR, pe tema tronsonului de autostradă Biharia-Chiribiș

Selina nu mai poate participa la licitații publice după ce a pierdut procesul cu CNAIR, pe tema tronsonului de autostradă Biharia-Chiribiș foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de o jumătate de an după ce CNAIR a reziliat contractul pentru construirea tronsonului Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, măsură contestată în justiție de trei firme din grupul orădean Selina, acestea au pierdut procesul și nu mai pot participa la licitații publice timp de 3 ani, fiind obligate să achite și o penalizare de aproape 1 milion de euro. Sancțiunea atinge și alte două firme cu care acestea erau asociate.

Pe de altă parte, CNAIR nu a finalizat nici până în prezent licitația pentru găsirea unor alți constructori, deși suma pe care e dispusă s-o achite a devenit de peste două ori și jumătate mai mare.

Proces pierdut

Curtea de Apel Oradea a „întors” marți o hotărâre pronunțată în septembrie de Tribunalul Bihor, dând dreptate Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere într-un proces deschis de firmele orădene Drum Asfalt, Drumuri Bihor, Trameco (membre ale grupului Selina), East Water Drilings (București) și Vahostav (Slovacia), miza fiind contractul încheiat între cele două părți, pe 11 august 2020, pentru construirea subsecțiunii 3C2 Biharia – Chiribiș a Autostrăzii Transilvania, după ce CNAIR a decis, în luna mai a acestui an, rezilierea contractului.

„Admite recursul declarat de recurenta Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA în contradictoriu cu intimatii SC Drum Asfalt SRL, SC Drumuri Bihor SA, SC East Water Drillings SRL, SC Trameco SA și Vahostav SK împotriva Sentinţei nr. 180/LP/28.09.2022, pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o casează în totalitate și rejudecând: Respinge cererea de suspendare a efectelor documentului constatator înregistrat la CNAIR sub nr. 92/41898/26.05.2022. Obligă intimatele să plătească recurentei suma de 2.491,4 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă” – se arată pe portalul Curții de Apel Oradea.

Cartonaș roșu

Pe 11 mai, CNAIR a reziliat contractul pe care-l încheiase cu asocierea de firme cu doi ani în urmă, pentru suma de 326 milioane lei, pentru construirea celor 28,55 km de autostradă, imputându-le firmelor „neîndeplinirea indicatorilor prevăzuți”; faptul că „proiectul tehnic elaborat de către antreprenor nu respectă prevederile contractuale și legale în vigoare, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor contractuale asumate de către antreprenor”; „incapacitatea antreprenorului de a furniza o documentație de proiectare în termenii contractuali și în conformitate cu cerințele beneficiarului”.

De asemenea, CNAIR arăta că antreprenorul a refuzat „varianta de continuare a contractului și de finalizare a execuției lucrărilor în valoarea de contract acceptată” și a condiționat „orice încetare amiabilă a contractului de posibilitatea participării acestuia la următoarea procedură de licitație pentru execuția acestui lot de autostradă”.

În fine, potrivit CNAIR, antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile din „înștiințarea de remediere” emisă de către dirigintele de șantier, conchizând că „a dovedit incapacitatea de a continua, respectiv de a finaliza obiectivul prevăzut de contract, aspect care reprezintă, în mod vădit, neîndeplinirea unor obligații contractuale semnificative și esențiale”, în pofida faptului că beneficiarul „a dovedit bună-credință și a acordat antreprenorului prorogări și termene rezonabile în care acesta să revină în matca acordului contractual”.

Rezilierea a avut loc după ce proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, a cerut suplimentarea contractului cu circa 130 milioane lei, argumentând că expertiza tehnică realizată înainte de reluarea lucrărilor indica necesitatea unor lucrări neprevăzute în documentația de licitație, ce data din 2018.

Interzis la alte licitații

În condițiile în care CNAIR, odată cu rezilierea contractului, nu doar a penalizat-o cu 4,6 milioane lei, ci i-a și emis un așa numit certificat negativ, ceea ce presupune automat interdicția de a participa timp de 3 ani la licitații publice, prin sentința de marți a Curții de Apel ambele sancțiuni rămân în vigoare, deși asocierea de firme a cerut suspendarea acestui act, companiile componente fiind implicate și în alte licitații aflate în derulare.

„Prin decizia instanței, contractul pentru tronsonul Biharia – Chiribiș a rămas reziliat, la fel cum au rămas în vigoare și penalizarea aplicată antreprenorului și certificatul negativ. Acest lucru înseamnă că timp de 3 ani nu va putea participa la nicio licitație publică, indiferent de instituția care o organizează”, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Potrivit acestuia, firmele din asociere pot derula contractele care deja i-au fost atribuite în urma unor licitații finalizate prin semnări de contracte, dar trebuie descalificate din procedurile de licitații care nu au fost finalizate.

Pe de altă parte, un alt reprezentant al grupului Selina a precizat pentru BIHOREANUL că procesul în care s-a pronunțat marți Curtea de Apel Oradea a vizat exclusiv suspendarea aplicării deciziei CNAIR, dar pentru anularea acesteia se derulează un alt proces, la Curtea de Apel București. „Hotărârea Curții de Apel Oradea este executorie, dar se referă strict la cererea noastră de a se suspenda aplicarea deciziei CNAIR. Concomitent, se desfășoară un alt proces, la Curtea de Apel București, pentru anularea deciziei, instanța urmând să se pronunțe pe fondul problemei”, a arătat un alt responsabil în cadrul grupului Selina.

Licitație cu preț aproape triplat, nefinalizată

Potrivit contractului încheiat în 2022 cu firmele din grupul Selina, plus Water Est Drillings și Vahostav SK, cei 28,55 km ai subsecțiunii 3C2 ai autostrăzii Transilvania între Biharia și Chiribiș trebuiau finalizați în august 2022.

În acea lună, la patru luni după rezilierea contractului, CNAIR a scos din nou la licitație lucrările, de această dată ridicând de 2,6 ori suma pe care este dispusă s-o ofere, mai exact la  877,779 milioane lei. Prin urmare, dacă potrivit vechiului contract un kilometru ar fi costat 11,5 milioane lei, în august costul estimat a ajuns la 30,7 milioane lei.

Deși firmele interesate trebuiau să depună ofertele până la 17 octombrie anul acesta, acestea nu au fost evaluate până în prezent, astfel că posibilitatea de a încheia un nou contract este aproape exclusă pentru acest an.

Durata de proiectare prevăzută de caietul de sarcini al noii licitații este, la fel ca precedentul, de 6 luni, iar cea de execuție propriu zisă de 18 luni.

De altfel, CNAIR a reziliat, tot în august, și licitația pentru subsecțiunea 3C1 a autostrăzii Transilvania, dintre Chiribiș și Suplacu de Barcău (26,35 km), câștigată în 2021 de asocierea firmelor Erbașu Construcții (București) și Vahostav (Slovacia), pentru suma de 549,95 milioane lei.

Probleme pentru firme, dar și pentru proiectele publice

Dat fiind faptul că toate firmele din asocierea Drum Asfalt, Drumuri Bihor, Trameco, East Water Drilings și Vahostav au rămas cu certificatul negativ din partea CNASIR, toate sunt supuse sancțiunii de a nu mai putea participa la licitații publice timp de 3 ani.

Acest lucru încurcă, însă, și proiecte publice, în condițiile în care, de exemplu, Drum Asfalt și Trameco au depus oferte la licitația pentru realizarea unui lot din Inelul Rutier Metropolitan, procedură organizată de Consiliul Județean Bihor, dar și la cea, organizată de Primăria Oradea, pentru realizarea terminalului intermodal rutier – feroviar din zona cuprinsă între Șoseaua Borșului și Episcopia Bihor.

Până la această oră, proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, care în trecut își manifesta optimismul cu privire la anularea rezilierii contractului și a sancțiunilor stabilite de CNAIR, nu a răspuns apelurilor BIHOREANULUI pentru a-și exprima poziția după pierderea definitivă a procesului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pe cine intere?
Alta firma va fi la orizont, dar cu aceleasi obiceiuri.
Postat 14 Decembrie 2022, 16:22 de Christa
Mare lucru
O sa infiinteze o firma cu alte nume si merge mai departe
Postat 14 Decembrie 2022, 14:27 de Otello
Ia-ti rupt, falimentul ii paste!
Il doare la basca pe beni_hill! Are pe birtinez, pe birtas, cl+cj (gasca penala), care ii dau contracte pt. doua vieti!
Postat 14 Decembrie 2022, 13:15 de pinonel
selina
Speram sa nu mai auzit de aceasta firma. Din cauza ei am pierdut cel putin 3 ani.
Postat 14 Decembrie 2022, 12:42 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON