URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2022, 18:33

Autostrada în Bihor: Lotul Chiribiș – Biharia, scos din nou la licitație de CNAIR, pentru o sumă mai mult decât dublă!

Autostrada în Bihor: Lotul Chiribiș – Biharia, scos din nou la licitație de CNAIR, pentru o sumă mai mult decât dublă! foto: Arhiva / Asociația Pro Infrastructură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai puțin de o săptămână după ce a anunțat relicitarea lotului de autostradă Chiribiș - Biharia, pentru care în această primăvară reziliase contractul încheiat în 2020 cu o asociere condusă de o firmă din grupul Selina, CNAIR anunță și suma de pornire a noii proceduri. Aceasta este imensă, de 2,6 ori mai mare decât cea prevăzută în contractul anterior.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți, 16 august, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a trimis spre publicare în SICAP (n.r. - sistemul electronic de achiziții publice) anunțul licitației pentru proiectarea și execuția celor 28,55 kilometri ai subsecțiunii 3C2 Chiribiș - Biharia, valoarea estimată a contractului fiind de 877,779 milioane lei.

Această sumă este de 2,6 ori mai mare decât suma de 326,1 milioane lei pentru care CNAIR a încheiat în iunie 2020 contractul pentru aceeași subsecțiune a autostrăzii, cu asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina), Vahostav (Slovacia) și East Water Drillings (București), după o licitație lansată în 2017 și încheiată în 2018.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, contractul dintre CNAIR și această asociere a fost reziliat în primăvara acestui an, după ce Compania a respins o a treia variantă de proiect tehnic ce arăta, în baza unei expertize, că ar fi fost necesare lucrări suplimentare față de cele din studiul de fezabilitate existent la momentul licitației.

Concret, antreprenorii au cerut suplimentarea contractului cu echivalentul a 30 milioane euro, ceea ce ar fi ridicat valoarea acestuia la aproape 480 milioane lei, deci mult sub suma de pornire de acum.

Dacă potrivit vechiului contract un kilometru din acest lot de autostradă ar fi costat 11,5 milioane lei, acum costul estimat este de 30,7 milioane lei.

Conform comunicatului CNAIR, firmele interesate să participe la licitație, a patra organizată de la începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania în 2004, vor trebui să depună oferte până la 17 octombrie anul acesta.

Durata de proiectare prevăzută și acum, la fel ca la precedenta licitație, este de 6 luni, iar cea de execuție propriu zisă de 18 luni.

Sursa de finanțare este Programul Operațional Transporturi, adică fondurile europene nerambursabile.

Pe de altă parte, CNAIR pregătește anularea licitației organizate anul trecut pentru proiectarea și execuția celor 26,35 km ai lotului Chiribiș - Suplacu de Barcău, câștigată cu suma de 549,95 milioane lei de asocierea Erbașu Construcții (București) - Vahostav (Slovacia), cea de-a doua firmă primind un așa numit certificat negativ din partea CNAIR ca parte a asocierii al cărei contract a fost reziliat pe lotul vecin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
In cazul acesta
In cazul acesta, pretul la care s-a ajuns pentru relicitatie confirma ca demersul firmelor care au cerut reevaluarea pretului contruirii autostrazii au avut dreptate. Singura problemă a firmelor ar putea fi faptul ca au acceptat un pret mic pentru a castiga licitatia, cu intentia ca ulterior sa faca demersuri pentru marirea pretului, ceea ce este profund incorect.
Postat 17 August 2022, 09:45 de marginan
Asa va fi si acum
Se vor inscrie 4 sau 5 firme la licitatie fiecare va veni cu un pret iar pretul cel mai mic care intruneste cerintele beneficiarului CNAIR va castiga. După adjudecare daca nu se va incadra in contract din nou vor trece ani si se va relua licitatia...Nu e normal sa participe 10 firme una sa vina sub pret iar dupa CNAIR sa suplimenteze sumele.
Postat 17 August 2022, 08:37 de strada
Dacă făcea CNAIR actul adițional cu Beni
Toată lumea sărea că vai, cum se poate să ceară mai mulți bani. Acuma o să plătim oricum aceași bani sau mai mulți. Că dacă CNAIR a dat prețul acela, mai licitează lumea cu preț mai mic, da nu o să fie mai mic decât cel dat se Beni. Nu că-i iau eu apărarea lui, dar parcă văd că o să ajungem la concluzia că am pierdut 4-5 ani degeaba, ca să ajungem să facă autostrada la același preț!
Postat 17 August 2022, 07:08 de Vio_427
Sa fim obiectivi...
Ce inseamna licitatie aici...CNAIR scoate o valoare iar firmele licitaeza sub valoarea respectivă. Iar daca va raportari la cat a semnat CNAIR cu Selina in 2020 este pretul oferit de Selina pentru executia tronsonului si nu valoarea evaluata de CNAIR pentru executie la momentul respectiv.
Postat 16 August 2022, 20:45 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON