URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2024, 12:51

„Situație de Kafka”: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, îl acuză pe patronul Selina, Beneamin Rus, că blochează semnarea contractului pentru lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania

„Situație de Kafka”: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, îl acuză pe patronul Selina, Beneamin Rus, că blochează semnarea contractului pentru lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că executarea lucrărilor pe cei 28,55 kilometri ai lotului Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania este blocată de firmele controlate de orădeanul Beneamin Rus care, deși au câștigat licitația organizată de CNAIR, refuză să semneze contractul.

Acuzele lui Grindeanu vin la mai puțin o lună după ce câștigătoarea licitației a lansat public acuzații contrare, și anume că tocmai CNAIR este cea care refuză semnarea contractului.  

„De ce blochezi?”

„Situația de pe A3, Chiribiș – Biharia, trebuie să se deblocheze. Suntem într-o situație de Kafka. Am cerut documentele celui care a câștigat și el contestă faptul că am cerut documentele. În situația asta suntem. Avem un câștigător, îl știți, s-au cerut documentele de ce la CNAIR, să vină la semnat, ei contestă această chestiune. Ei au câștigat prin instanță (să lucreze pe Chiribiș – Biharia – n.r.) că, altfel, vă spun sincer că aș fi anulat, dar mi-au spus colegii că nu prea se poate juridic”, a afirmat ministrul Transporturilor, citat de news.ro, într-o conferință de presă susținută vineri.

„Fac aceste lucruri (firmele controlate de Beneamin Rus - n.r.) fiindcă spun că, în momentul în care ar semna acest contract, ar pierde anumite procese pe care le au deja deschise cu noi în trecut. Am înțeles, eu vreau să fac autostrada, pe mine nu mă interesează ce au semnat Orban pe repede înainte cu Bode aici, înainte de campanie. Pe mine mă interesează să fac această autostradă de la Chiribiș la Biharia. (…) Nu eu, nu Pistol i-a forțat să semneze acel contract (care a fost reziliat între timp - n.r.). Dacă le-a promis cineva ceva, să se ducă la instituții abilitate și să spună, dar nu să blocheze un proiect de tipul acesta. Dacă nu i-a forțat nimeni, hai să facem autostrada! Nu se poate așa ceva. De doi ani și ceva, e șoarecele și pisica. De ce blochezi în acest moment un proiect extrem de important?”, a întrebat, retoric, ministrul Transporturilor.

Rus: „Vom da un comunicat”

Pe de altă parte, este de notat că afirmațiile lui Sorin Grindeanu vin la mai puțin de o lună după ce asocierea formată din Precon Transilvania (deținută scriptic de un fost angajat al lui Rus, dar care ar fi controlată în realitate de patronul grupului Selina) și Citadina 98 a acuzat CNAIR că tocmai Compania din subordinea Ministerului este cea care refuză semnarea contractului de execuție în urma unei licitații câștigate în iunie 2023.

Rezultatul acesteia a fost contestat inițial la CNSC de alți doi concurenți, Strabag și Erbașu, dar a fost menținut, ulterior chiar și de Curtea de Apel București, unde Strabag a deschis un proces. Cu toate acestea, CNAIR nu a semnat contractul cu Precon - Citadina, astfel că după mai bine de 5 luni de la câștigarea licitației acestea s-au adresat CNSC pentru a obliga Compania să semneze contractul.

Contactat luni de BIHOREANUL pentru a răspunde acuzației aduse de Grindeanu, Beneamin Rus a spus, lapidar, că „domnul ministru este dezinformat, lucrurile stau exact pe dos, CNAIR refuză se semneze contractul cu câștigătorul licitației”.

De asemenea, Rus a afirmat că în cursul zilei va fi emis un comunicat de presă în care va fi făcută publică poziția firmelor față de acuzația privind blocarea semnării contractului pentru lotul Chiribiș - Biharia.

O poveste veche

CNAIR a declarat câștigătoare oferta asocierii Precon Transilvania - Citadina 98 (Galați), contra sumei de 785,21 milioane lei (fără TVA), în iunie 2023, soluția fiind contestată întâi la CNSC, apoi și în justiție de Strabag, Curtea de Apel București dând dreptate CNSC în noiembrie anul trecut, dar cu toate acestea contractul între CNAIR și firme nu a fost semnat.

Anterior, în 2022, CNAIR reziliase pentru acest tronson un contract încheiat în baza unei licitații din 2020, contra sumei de 326 milioane lei, cu asocierea Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor (din grupul Selina), Vahostav SK (Slovacia), Water Drillings (București), cu argumentul că firmele au cerut suplimentarea valorii contractului pe motiv că expertizele pe șantier au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare față de cele prevăzute în caietul de sarcini, întocmit în 2017.

Lucrările suplimentare refuzate la acea vreme de CNAIR au fost totuși incluse în cel mai recent caiet de sarcini, care a stat la baza licitației încheiate în vara anului trecut.

UPDATE:

Precon: „Ne reiterăm dorința”

În comunicatul transmis luni după-amiază de Precon, firma arată că nu doar că nu a refuzat semnarea contractului cu CNAIR, ci dimpotrivă, își dorește acest lucru.

„Asocierea Precon a dorit și își dorește în continuare semnarea contractului de lucrări 3C2 Biharia- Chiribiș, în acest sens făcând toate demersurile legale necesare, inclusiv solicitând către CNAIR, în două rânduri, așa cum am menționat anterior, respectiv în 22.08.2023 și 29.11.2023, stabilirea datei la care se va semna contractul, fără a primi niciun răspuns din partea CNAIR SA”, se arată în comunicat.

Informarea precizează că Asocierea Precon s-a aflat inclusiv „în situația de a solicita CNSC emiterea unei decizii privind obligarea CNAIR la semnarea contractului de lucrări”.

„În acest sens, reiterăm dorința noastră de a semna acest contract cât de repede posibil, fiecare zi de întârziere în începerea proiectării și executării acestuia generând pierderi însemnate companiilor implicate în executarea obiectivului”, arată informarea.

Comunicatul ce redă cronologia evenimentelor poate fi citit integral mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cand e vb de bani
e vb de bani!ca e Beni,ca e Sorin...e de inteles ca trebuie sa se ajunga la compromis,altfel ajungem iar in era Adrian Nastase unde nu s-a facut absolut nimic si totusi s-au furat bani publici!
Postat 19 Februarie 2024, 18:38 de florea
imi pare ca Beni Rus vrea sa castige 2 contracte pe acelasi lot, pe suma intreaga, si apoi sa dea in judecata ca doar o firma il face si sa ia banii pe ambele firme
daca am inteles bine situatia, Beni Rus e de vina.
Postat 19 Februarie 2024, 18:11 de unu
În nici 4 ani, valoarea acestui contract a crescut de la 326 la peste 785 milioane.
Până va fi gata lucrarea ... va fi virat și miliardul, pentru nici 29 km de asfalt.
Postat 19 Februarie 2024, 18:04 de KP
Teatrul absurdului autohton
"dovada prelungirii valabilității ofertei și a garanției de participare" asta e leitmotivul. Da-va dracu' de gretosi. Miorita nu e o greseala. E tocmai ethos-ul romanesc, gena dominanta, de hoit, care atrage vulturii...
Postat 19 Februarie 2024, 17:40 de excalibur
Să trăieşte tăblaşii şi birăii
Nenea nu trebuia sa fie la puscarie de ceva timp!?
Postat 19 Februarie 2024, 17:13 de Maikeltroll
Grindeanu are dreptate!
Doar ca n-are nicio sansa daca se lupta/judeca pe terenul lui benny hill!
Postat 19 Februarie 2024, 14:49 de pinonel
intrebare
Care este termenul de semnare al contractului? Daca nu se semneaza...povestea devine lunga.
Postat 19 Februarie 2024, 13:48 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON