URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2023, 17:16

Licitația pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania a fost contestată de doi concurenți. Vezi din ce motive!

Licitația pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania a fost contestată de doi concurenți. Vezi din ce motive! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima zi în care acest lucru mai putea fi făcut, rezultatul licitației organizate de CNAIR pentru proiectarea și construirea tronsonului de 28,55 km dintre Biharia și Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, favorabil unei asocieri de firme controlate de orădeanul Beniamin Rus, a fost contestat de doi dintre ceilalți patru ofertanți.

Principalul motiv ar fi tocmai desemnarea drept câștigătoare a firmei lui Rus după ce alte companii din grupul Selina au primit certificat negativ în urma rezilierii unui contract anterior, încheiat în 2020.

Last minute

„Luni, 19 iunie, în ultima zi a termenului legal în care se puteau depune contestații după licitația pentru tronsonul 3C2 Biharia - Chiribiș, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost înregistrate două contestații”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Potrivit acestuia, cele două contestații au fost depuse de firma Erbașu Construcții SA și respectiv de asocierea Strabag - Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA.

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții acestora au refuzat să precizeze motivul contestării licitației, al cărei rezultat fusese favorabil asocierii dintre firmele Precon Transilvania, controlată printr-un intermediar de orădeanul Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina, și Citadina 98 din Galați.

Pentru că... Selina

BIHOREANUL a aflat, neoficial, că este vorba de mai multe „motive de ordin tehnic” privind ofertele depuse în cadrul licitație, însă și de faptul că procedura a fost câștigată de o asociere din care face parte firma controlată de Rus, Precon Transilvania, în condițiile în care alte trei societăți ale acestuia - Trameco, Drumuri Bihor și Drum Asfalt - au primit aviz negativ în urma rezilierii licitației anterioare, organizate în 2020.

În urmă cu trei ani, în asociere cu Vahostav (din Slovacia) și East Water Drillings (din București), aceste trei firme câștigaseră licitația pentru același tronson Biharia - Chiribiș, pentru 326 milioane lei, însă anul trecut CNAIR a reziliat contractul deoarece antreprenorii au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare de aproximativ 130 milioane lei, ceea ce ar fi majorat contractul inițial, în condițiile în care CNAIR nu a vrut să le scoată, separat, la licitație.

Licitația finalizată pe 8 iunie a fost câștigată de Precon Transilvania și Citadina 98 pentru suma de peste 785 milioane lei, în caietul de sarcini fiind incluse, de data asta, și lucrările suplimentare indicate ca necesare de firmele din grupul Selina în cursul anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Daca câștiga ăla sau ăla
Important e sa se facă, nu sa o lungească cu procese si alea alea, sa câștige cine vrea ca e Benny banassy, sau Hill ca e cu șpagă ca se fara , ca nu se poate.
Postat 20 Iunie 2023, 23:06 de Sandu2100
Kp
Nu am treaba cu beny,intrebare retorica...daca castiga Erbasu sau Strabag cu 200 de milioane in plus...era pretul corect..?...nu erau tot banii nostri...dar mai multi?...ideea era sa se faca dracu odata autostrada...
Postat 20 Iunie 2023, 21:18 de zorro
Un escroc condamnat câștigă licitații după licitații, pe baza prețului mai mic.
După care, refuză contractul în cârdășie cu cei de la Ministerul Transporturilor, recte CNAIR, pe motive ce țin de actualizarea prețurilor pe piața șubredă și neconformă cu realitatea zilelor noastre. Apoi se refac licitațiile și tot el, escrocul dovedit, câștigă la preț dublu pentru că nimeni nu se mai prezintă în "competiția" deja aranjată, sau pentru că eventualii competitori nu cunosc toate detaliile din teren. E și normal să apară contestații, din moment ce escrocul respectiv, împreună cu escrocii de la CNAIR, vor să prăduiască aproape jumătate din banii alocați și, în fond, din banii noștri ai tururor.
Postat 20 Iunie 2023, 19:52 de KP
Motivul e limpede:
"Principalul motiv este tocmai desemnarea drept câștigătoare a firmei lui rus după ce alte companii din grupul selina au primit certificat negativ în urma rezilierii unui contract anterior, încheiat în 2020." P.S. Reactia jupanului de la judet fata de p*rcaria amicului sau: drum asfalt, compania lui b*** r**, face și etapa a II-a a centurii Beiuș. no comment. https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drum-asfalt-compania-lui-beniamin-rus-face-si-etapa-a-ii-a-a-centurii-beius-4304759/
Postat 20 Iunie 2023, 19:45 de pinonel
Asa e
Legi de kkt,ar trebui penalizati consistent toti cei care fac contestatii aiurea...o fie autostrada la pastele cailor..astia se rafuiesc pe rabdarea nostra..javre..
Postat 20 Iunie 2023, 18:13 de zorro
Daca nu schimbati legea
In veci nu avem autostrada!
Postat 20 Iunie 2023, 17:31 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON