URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Martie 2024, 10:55

CNAIR, obligată de CNSC să semneze contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania cu asocierea Precon - Citadina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dat dreptate asocierii dintre firma orădeană Precon Transilvania, controlată de Beneamin Rus, și cea gălățeană Citadina 98, care au acuzat CNAIR că, deși în vara anului trecut a câștigat licitația pentru construirea celor 28,55 km ai Autostrăzii Transilvania, a refuzat semnarea contractului.

CNAIR este obligată acum să facă acest lucru, în condițiile în care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuzase firmele că tocmai ele sunt cele care „blochează” proiectul.

În 10 zile

CNSC a emis decizia de obligare a CNAIR la semnarea contractului cu Precon Transilvania - Citadina miercuri, 28 februarie, la mai bine de o jumătate de an de când asocierea celor două firme a câștigat licitația pentru lotul Chiribiș - Biharia și în condițiile în care a cerut Companiei insistent să semneze contractul, în urma refuzurilor adresându-se CNSC în luna ianuarie a acestui an.

În urma deciziei CNSC, CNAIR trebuie să semneze contractul în cel mult 10 zile, singura modalitate de a nu face acest lucru fiind un eventual apel la justiție, prin atacarea ei la Curtea de Apel București, a relatat site-ul economedia.ro.

Grindeanu, în ofsaid

Decizia CNSC, adoptată în urma solicitării asocierii Precon – Citadina, survine după ce la mijlocul lunii februarie, într-o conferință de presă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuzase firmele că „blochează” proiectul prin refuzul de a semna contractul.Nu se poate așa ceva. De doi ani și ceva, e șoarecele și pisica. De ce blochezi în acest moment un proiect extrem de important?”, a spus, retoric, Grindeanu.

Ca reacție la acuzele acestuia, Precon Transilvania a arătat printr-un comunicat de presă că, dimpotrivă, CNAIR a tergiversat și a refuzat semnarea contractului, prezentând inclusiv date privind corespondența cu CNAIR prin care a solicitat în mod repetat încheierea documentului. În acest sens, reiterăm dorința noastră de a semna acest contract cât de repede posibil, fiecare zi de întârziere în începerea proiectării și executării acestuia generând pierderi însemnate companiilor implicate în executarea obiectivului”, a transmis constructorul.

CNAIR, cu musca pe căciulă

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Horațiu Moldovan, citat de economedia.ro, a afirmat că de fapt CNAIR „trage de timp încercând să închidă vechile litigii cu Selina/Trameco (Beneamin Rus)”.

Este vorba despre un proces intentat CNAIR de asocierea firmelor din grupul Selina cu una din Slovacia (Vahostav SK) și una din București (East Water Drillings), care câștigaseră precedenta licitație pentru același lot Chiribiș - Biharia în 2020, dar CNAIR i-a reziliat contractul de 326 milioane lei și i-a aplicat o penalizare de 4,6 milioane lei, motivând că antreprenorul a cerut suplimentarea lui pe baza unor expertize ce arătau că erau necesare lucrări suplimentare de consolidare a terenului, neprevăzute în caietul de sarcini.

Culmea este că la următoarea licitație, cea câștigată de Precon - Citadina, în caietul de sarcini au fost prevăzute respectivele lucrări, așadar CNAIR a recunoscut implicit necesitatea lor. De altfel, ultima licitație a fost încheiată pentru prețul de 785,21 milioane lei, mult peste cel cerut de asocierea care câștigase contractul în 2020.

Potrivit condițiilor impuse la ultima licitație, constructorii ar trebui să finalizeze lucrările pe lotul Chiribiș - Biharia în 24 de luni. Până în prezent, prin refuzul CNAIR de a semna contractul s-au pierdut 9 luni.

Demisia!

În ziua în care CNSC a dat dreptate asocierii Precon - Citadina, USR Bihor a cerut demisia ministrului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu de „șantajarea constructorului” Beneamin Rus.

Faptele sunt clare: Sorin Grindeanu refuză de șase luni să semneze contractul pentru un tronson de 30 km de autostradă în județul Bihor, încălcând astfel orice principiu de bună guvernare și responsabilitate față de cetățenii acestei țări. Mai grav, Grindeanu îl șantajează pe constructor că va semna contractul dacă acesta renunță la niște procese intentate anterior”, a transmis USR Bihor, adăugând că „prin șantajarea constructorului, ministrul Transporturilor pune interesele politice ale PSD înaintea nevoilor reale ale României de a avea o infrastructură modernă, care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a națiunii”.

În mod ironic, un fost ministru USR-ist al Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut în timpul mandatului său rezilierea contractului cu asocierea firmelor lui Beneamin Rus tocmai pentru că acestea au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare la reluarea construirii lotului Chiribiș - Biharia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
N-am inteles de ce s-a bagat USR-ul in cloaca in care se balaceste de 30 de ani benny hill?!
Postat 02 Martie 2024, 10:52 de pinonel
Cine se miră de Grindeanu, totuși...?
Se știe că omu nu are coloană vertebrală de când era "slugă" / premier pt Dragnea! Usr iar acum sar "că băăă!" da acuma câțiva ani cereau rezilierea... Pare scenariu de film. Politica română e inegalabilă! Merită statu să plătească mai mult pt prostia asta. Au făcut pe Batman și au reziliat, după aia cer exact lucrările pt care acum doi ani nu au vrut să plătească! Mi scârbă...
Postat 02 Martie 2024, 08:26 de Vio_427
Interesanta incurcatura
Deci Selina a avut de la inceput dreptate, dar a ajuns blocata sa participe la noi licitatii si penalizata. Pecon-Citadina la atatea luni de intarziere ar putea renunta la semnarea contractului si sa ceara reactualizarea lui cu inflatia, ca am mai avut inca 7% inflatie de atunci. Si cand se termina procesul Selinei, poate ne regasim in situatia sa platim tronsonul la pret intreg la 2 asociatii diferite… ptr ca USR a incordat muschii sa nu actualizeze contractul initial…
Postat 01 Martie 2024, 14:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON