URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 10:55

CNAIR, obligată de CNSC să semneze contractul pentru lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania cu asocierea Precon - Citadina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dat dreptate asocierii dintre firma orădeană Precon Transilvania, controlată de Beneamin Rus, și cea gălățeană Citadina 98, care au acuzat CNAIR că, deși în vara anului trecut a câștigat licitația pentru construirea celor 28,55 km ai Autostrăzii Transilvania, a refuzat semnarea contractului.

CNAIR este obligată acum să facă acest lucru, în condițiile în care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuzase firmele că tocmai ele sunt cele care „blochează” proiectul.

În 10 zile

CNSC a emis decizia de obligare a CNAIR la semnarea contractului cu Precon Transilvania - Citadina miercuri, 28 februarie, la mai bine de o jumătate de an de când asocierea celor două firme a câștigat licitația pentru lotul Chiribiș - Biharia și în condițiile în care a cerut Companiei insistent să semneze contractul, în urma refuzurilor adresându-se CNSC în luna ianuarie a acestui an.

În urma deciziei CNSC, CNAIR trebuie să semneze contractul în cel mult 10 zile, singura modalitate de a nu face acest lucru fiind un eventual apel la justiție, prin atacarea ei la Curtea de Apel București, a relatat site-ul economedia.ro.

Grindeanu, în ofsaid

Decizia CNSC, adoptată în urma solicitării asocierii Precon – Citadina, survine după ce la mijlocul lunii februarie, într-o conferință de presă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuzase firmele că „blochează” proiectul prin refuzul de a semna contractul.Nu se poate așa ceva. De doi ani și ceva, e șoarecele și pisica. De ce blochezi în acest moment un proiect extrem de important?”, a spus, retoric, Grindeanu.

Ca reacție la acuzele acestuia, Precon Transilvania a arătat printr-un comunicat de presă că, dimpotrivă, CNAIR a tergiversat și a refuzat semnarea contractului, prezentând inclusiv date privind corespondența cu CNAIR prin care a solicitat în mod repetat încheierea documentului. În acest sens, reiterăm dorința noastră de a semna acest contract cât de repede posibil, fiecare zi de întârziere în începerea proiectării și executării acestuia generând pierderi însemnate companiilor implicate în executarea obiectivului”, a transmis constructorul.

CNAIR, cu musca pe căciulă

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Horațiu Moldovan, citat de economedia.ro, a afirmat că de fapt CNAIR „trage de timp încercând să închidă vechile litigii cu Selina/Trameco (Beneamin Rus)”.

Este vorba despre un proces intentat CNAIR de asocierea firmelor din grupul Selina cu una din Slovacia (Vahostav SK) și una din București (East Water Drillings), care câștigaseră precedenta licitație pentru același lot Chiribiș - Biharia în 2020, dar CNAIR i-a reziliat contractul de 326 milioane lei și i-a aplicat o penalizare de 4,6 milioane lei, motivând că antreprenorul a cerut suplimentarea lui pe baza unor expertize ce arătau că erau necesare lucrări suplimentare de consolidare a terenului, neprevăzute în caietul de sarcini.

Culmea este că la următoarea licitație, cea câștigată de Precon - Citadina, în caietul de sarcini au fost prevăzute respectivele lucrări, așadar CNAIR a recunoscut implicit necesitatea lor. De altfel, ultima licitație a fost încheiată pentru prețul de 785,21 milioane lei, mult peste cel cerut de asocierea care câștigase contractul în 2020.

Potrivit condițiilor impuse la ultima licitație, constructorii ar trebui să finalizeze lucrările pe lotul Chiribiș - Biharia în 24 de luni. Până în prezent, prin refuzul CNAIR de a semna contractul s-au pierdut 9 luni.

Demisia!

În ziua în care CNSC a dat dreptate asocierii Precon - Citadina, USR Bihor a cerut demisia ministrului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu de „șantajarea constructorului” Beneamin Rus.

Faptele sunt clare: Sorin Grindeanu refuză de șase luni să semneze contractul pentru un tronson de 30 km de autostradă în județul Bihor, încălcând astfel orice principiu de bună guvernare și responsabilitate față de cetățenii acestei țări. Mai grav, Grindeanu îl șantajează pe constructor că va semna contractul dacă acesta renunță la niște procese intentate anterior”, a transmis USR Bihor, adăugând că „prin șantajarea constructorului, ministrul Transporturilor pune interesele politice ale PSD înaintea nevoilor reale ale României de a avea o infrastructură modernă, care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a națiunii”.

În mod ironic, un fost ministru USR-ist al Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut în timpul mandatului său rezilierea contractului cu asocierea firmelor lui Beneamin Rus tocmai pentru că acestea au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare la reluarea construirii lotului Chiribiș - Biharia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
N-am inteles de ce s-a bagat USR-ul in cloaca in care se balaceste de 30 de ani benny hill?!
Postat 02 Martie 2024, 10:52 de pinonel
Cine se miră de Grindeanu, totuși...?
Se știe că omu nu are coloană vertebrală de când era "slugă" / premier pt Dragnea! Usr iar acum sar "că băăă!" da acuma câțiva ani cereau rezilierea... Pare scenariu de film. Politica română e inegalabilă! Merită statu să plătească mai mult pt prostia asta. Au făcut pe Batman și au reziliat, după aia cer exact lucrările pt care acum doi ani nu au vrut să plătească! Mi scârbă...
Postat 02 Martie 2024, 08:26 de Vio_427
Interesanta incurcatura
Deci Selina a avut de la inceput dreptate, dar a ajuns blocata sa participe la noi licitatii si penalizata. Pecon-Citadina la atatea luni de intarziere ar putea renunta la semnarea contractului si sa ceara reactualizarea lui cu inflatia, ca am mai avut inca 7% inflatie de atunci. Si cand se termina procesul Selinei, poate ne regasim in situatia sa platim tronsonul la pret intreg la 2 asociatii diferite… ptr ca USR a incordat muschii sa nu actualizeze contractul initial…
Postat 01 Martie 2024, 14:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON