URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2024, 17:18

Verdict final în cazul şoferului din Oradea care a omorât, pe trecerea de pietoni, un copil de 12 ani. Mama băiatului: „Este o bătaie de joc”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a dat verdictul final în cazul orădeanului de 25 de ani care, în iunie 2023, beat fiind la volanul maşinii de serviciu, a accidentat pe o trecere de pietoni din Calea Aradului un băiat de 12 ani, care ulterior a murit la spital. Alexandru Buciuman a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.

„Justiţie surdă”

Hotărârea judecătorească a fost pronunţată, joi, la Curtea de Apel Oradea, iar potrivit soluţiei făcute publice pe portalul instanţei, judecătorii au menţinut, de fapt, pedeapsa dispusă de Judecătoria Oradea în 12 decembrie 2023.

Tânărul de 25 de ani a fost condamnat la 6 ani de detenţie pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Familia lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani accidentat mortal de Buciuman, nu s-a constituit parte civilă, căci în paralel a pornit toamna trecută un proces civil separat, de pretenţii, la Tribunalul Bihor, ca atare nu au avut dreptul de a lua cuvântul pe tot parcursul procesului în sala de judecată. Totuși, mama lui Horia consideră că durerea familiei ar fi trebuit reflectată și în timpul procesului penal.

„Tot procesul și sentința sunt o bătaie de joc la adresa mea și a copilului meu. Nu ni s-a acordat niciodată dreptul de a vorbi. O justiţie surdă şi mută”, a declarat, pentru BIHOREANUL, mama lui Horia, Luiza Chiva (foto medalion).

Fugar băut 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, tragicul accident rutier s-a produs în vara anului trecut, pe 22 iunie 2023. Victima, Horia Chiva, un băieţel în vârstă de 12 ani, traversa Calea Aradului pe trecerea de pietoni, pe lângă trotinetă, în momentul în care a fost lovit de maşina condusă de Alexandru Buciuman, care circula pe banda a doua dinspre centrul oraşului spre cartierul Ioşia. Şoferul a fugit de la locul accidentului, dar a fost ulterior identificat şi reţinut de poliţişti.

Horia Chiva a stat o lună internat în stare gravă la Spitalul Judeţean din Oradea, unde a decedat în 19 iulie.

Cercetările Poliţiei rutiere au arătat că şoferul implicat, Alexandru Buciuman, era sub influenţa alcoolului în momentul accidentului. Avea o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat şi o concentraţie de 2,03 mg/l alcool pur în sânge. De asemenea, conducea cu o viteză cuprinsă între 74-84 km/h, depăşind astfel limita legală.

După ce a fost prins şi dus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, el a manifestat o atitudine agresivă faţă de cadrele medicale care i-au prelevat probe biologice.

Cu proteste 

Buciuman era un ”client fidel” al polițiștilor. Începând din 26 ianuarie 2023 şi până la momentul accidentului, el fusese sancţionat de 6 ori de agenții rutieri, inclusiv pentru viteză. Mai mult, în primăvară, pe 26 aprilie, fusese trimis în judecată pentru operaţiuni financiare frauduloase, după ce folosise cardul bancar al unei alte persoane pentru a-şi alimenta contul de pe o platformă de pariuri online.

După accidentul din iunie 2023, Buciuman a fost arestat preventiv, iar mandatul de arestare a fost prelungit în mod repetat. În septembrie, el a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.

În timpul procesului, Judecătoria Oradea a hotărât să-l plaseze sub arest la domiciliu, însă această decizie a provocat un val de indignare în rândul familiei și apropiaților copilului decedat, care au protestat în faţa instituţiilor judiciare locale, determinând procurorii să conteste hotărârea. Tribunalul Bihor a decis apoi menţinerea lui Buciuman în detenţie.

În plus, ca rezultat al eforturilor depuse de familia copilului, la trecerea de pietoni de pe Calea Aradului, în apropierea sediului Poliţiei Municipiului Oradea, unde a avut loc accidentul rutier, autorităţile locale au decis că va fi instalat în curând un semafor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dupa
principiul nu stii pana nu stii , daca ar pati vrun din ala care a luat banii , spagutza si influenta , si pe langa ar ramane si fara penzia speciala , da nu raman aia fara ca e impreuna cu criminalii , intr-o tara condusa de sarahie de hoti si criminali
Postat 26 Aprilie 2024, 06:37 de sodelica
Ai zis-o!
Si mie mi se pare o bataie de joc sa dai cativa ani pt un viol! Victimei nu i-ar folosi la nimic daca autorul/autorii violului ar primi de la 10 ani in sus, fara posibilitatea de a fi eliberat(i) ,,anticipat", dar macar ar fi un semn ca legiuitorii, adica parlamentarii, protejeaza victimele, nu infractorii!
Postat 25 Aprilie 2024, 18:54 de pinonel
Este revoltator
Pt un viol se da 6-7 de parnaie, ceea ce foarte bine. Nemernicul asta a omorat un copil pe trecerea de pietoni. A luat viata unui copil, i-a distrus psihic pe parintii copilului, nu este nici la prima abatere si ia tot 6 ani de puscarie, la fel ca si violatorul. Salarii si pensii speciale sa fie, cat mai mari.
Postat 25 Aprilie 2024, 17:47 de Riviera
Justitia din Oradea...
Justitia din Oradea e mana in mana cu toti criminalii, hotii si talharii din toate domeniile, se stie bine... in orasul asta justitia e caz pierdut, poate daca vine Recorder candva sa faca un reportaj despre coruptia si legaturile din justitie de la noi.
Postat 25 Aprilie 2024, 17:39 de cristianteofil
Are dreptate biata femeie
Nemernicul asta nici macar nu era la prima abatere cand a omorat copilul.
Postat 25 Aprilie 2024, 17:27 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON