URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2024, 16:10

Primăria Oradea cumpără sala de evenimente Coloseum, pentru a face loc noului stadion. Până când se vor ține nunți aici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va cumpăra cu circa 3,4 milioane euro cunoscuta sală de evenimente Coloseum și alte cinci construcții situate în strada Traian Blajovici nr. 10, dar și peste 7.600 metri pătrați de teren, pentru a face loc viitorului stadion din strada Făgărașului.

Cumpărare în loc de expropriere

Tranzacția a fost aprobată în ședința de joi de către Consiliul Local Oradea, cu 23 voturi „pentru” din partea consilierilor PNL și UDMR, în vreme ce reprezentanții PSD s-au abținut, și va fi făcută pentru a evita procedura exproprierii.

Amplasamentul a fost inclus în coridorul de expropriere creionat de municipalitatea orădeană, fapt pentru care proprietarul acestuia, firma Bancar SA, care deține terenurile de peste 7.600 mp și sala de evenimente Coloseum, și-a apărat interesele în instanță.

Cele trei procese deschise de proprietarul amplasamentului sunt în diferite stadii pe rolul Tribunalului din București, fapt pentru care municipalitatea orădeană a căutat o cale de înțelegere.

„Luând în considerare că procedura exproprierii demarată în prima etapă a lucrărilor a generat unele nemulțumiri din partea unor persoane afectate, în vederea deblocării situației, s-au purtat discuții cu societatea Bancar SA, respectiv s-a convenit stingerea litigiilor și promovarea de raporturi juridice amiabile între părți”, se menționează în raportul de specialitate anexat de juriștii municipalității proiectului de Hotărâre de Consiliu Local.

Se cumpără, continuă să funcționeze!

În discuțiile purtate, reprezentanții celor două părți au căzut de acord ca plata clădirii și terenurilor să se facă în două rate.

Prima plată, în valoare de 2,7 milioane euro fără TVA, urmează să se facă în 7 zile lucrătoare de la semnarea contractului de vânzare între cele două părți. Apoi, municipalitatea orădeană urmează să plătească diferența de 680.000 euro, plus TVA, până cel târziu în 20 martie 2026.

Condiția pusă de vânzător a fost, însă, ca eliberarea amplasamentului să aibă loc cel mai curând din ianuarie 2026, pentru ca sala de evenimente Coloseum, existentă pe piață de aproape două decenii, să își poată onora contractele deja încheiate cu clienții care și-au rezervat spațiul pentru nunți sau diferite evenimente.

„Municipiul Oradea, în calitate de cumpărător, este de acord cu faptul ca societatea Bancar SA să utilizeze în mod continuu și netulburat exploatarea imobilelor în discuție, în vederea desfășurării activității sale economice, în cea mai mare parte programată (ex. nunți, petreceri, etc.) fără plata vreunei chirii, despăgubiri sau a oricărei alte sume, pentru o perioadă de 20 de luni de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare”, se menționează expres în Hotărârea de Consiliu Local.

Casarea construcțiilor cumpărate de municipalitate și demolarea lor efectivă se va face, deci, după epuizarea răgazului de 20 de luni convenit între părți.

„Nu mai avem nicio problemă”

Potrivit primarului Florin Birta, tranzacția aprobată joi de Consiliul Local Oradea este ultima necesară municipalității pentru a putea pune la dispoziția Companiei Naționale de Investiții (CNI) terenul necesar pentru construirea viitoarei arene sportive cu 16.000 de locuri din strada Făgărașului.

„Acum nu mai avem nicio problemă de proprietate asupra terenului în ceea ce privește construcția stadionului. Toate documentațiile au fost transmise la CNI”, le-a spus primarul Florin Birta consilierilor locali în urma votului.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, proiectul viitorului stadion urmează să fie avizat de CNI și Comisia Interministerială care aprobă astfel de investiții.

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul arenei sportive ar putea să obțină toate avizele în cursul lunii mai, urmând ca execuția efectivă să fie scoasă la licitație peste vară. Cel mai probabil, lucrările ar urma să demareze în prima parte a anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@oradeanBihor
Limitat modelul de gandi, vedea lucrurile. Poate ajungi sa treci prin experimentul de a investi intr-o casa, sa ajungi la 50-60 de ani, poate sa dea ghinionul de a nu mai avea puterea fizica ca la 35-40 de ani, sa nu ai psihic sanatatea din tinere, sa nu mai ai NETWORKUL de la varsta de 30-40 de ani, sa nu mai ai avantajele pe care ti le-ai creat la var4sta respectiva .... si atunci ai sa vezi ca modul tau de gandire este unul infantil. Orice expropriere, ca este o coliba de carton trebuie platita cel putin 3 ori pretul pietei. In SUA proprietarii de terenuri primesc redevente la pretul pietei din partea statului sau companiilor, sa platesc despagubiri la 3-4 ori pretul. Ceea ce sustii tu doar la comunistii de acum 30 de ani m-ai intalneam. Pe langa asta faptul ca la Oradea exista practica asta creaza o reticienta spre investire. Oradea este un model de neocomunism in momentul de fata. Iar genul asta de principii exprimate de tine stau la baza neocomunismului. Din pacate romanii imbratiseaza neocomunismul pt ca au trait o viata in comunism si il percep inca ca pe o "normalitate". Plus banii primiti azi isi pierd valoarea accelerat pt ca Datoria Publica facuta de acesti neocomunisti este la un nivel la care nu a mai fost, iar oamenii se vor trezi ca intr-un an pe banii luati sa nu isi mai poata un teren, o casa care sa aiba valoarea apropiata celei "pierdute".
Postat 29 Aprilie 2024, 16:05 de CITITORUL
@oradeanBihor
sunt deacord ca exproprierile dor. Si cand sunt la pret cinstit al pietei! Dar totusi, eu nu comparam exproprierile cu cumpararea, ci doar cumpararea in cazuri diferite, a 8000 mp acum cu 3 milioane a unei cladiri frumoase, decorata, utilata vs cumpararea a 100mp de "cladire din paleti" (exagerez) in urma cu 3 luni cu 90.000 si comentariile ca "la patronii astia le da bani, dar la saraci ii discrimineaza si le-o ia la bani de nimic". Chiar si la exproprieri unde nu le poti contesta in justitie odata aprobat culoarul de mobilitate, nu ai nici o sansa sa refuzi exproprierea, te judeci doar pe pretul platit ptr proprietate. Care zic ca NU face discriminare intre patron si nepatron. Ar fi de-acord cu tine ca in cazul exproprierilor, pretul sa fie mai mare, sa includa si inca 10% ptr deranjul psihic de a te muta cu forta. Sunt insa si multi care oricum vor face scandal, si vor exagera, ptr motivele psihice, chiar daca sunt platiti peste pretul pietei. Cei arsi de suparare pe primarie cum era TDS, raposatul, cei concediati din administratie, vor face din tantar armasar. Cauti pe piata imobiliara sa cumperi un teren si vezi ca unii cer de 7 ori pretul pe care il cere vecinul. Nu le cumpara nimeni terenul, una e clara! Genul asta de oameni, daca ar fi pe culoar si expropriati, tot are crede ca li se cuvine de 7 ori pretul si ar face scandal.
Postat 26 Aprilie 2024, 18:39 de unu
...
Cum a deschis proprietarul procese la Bucuresti si nu pe mosia lui ilie hop municipalitatea orădeană a căutat o cale de înțelegere si plateste la pretul pietei plus 2 ani accepta ca Proprietarul sa isi onoreze contractele
Postat 26 Aprilie 2024, 13:02 de sandu2102
@ unu
Si cu ce-i incalzeste explicatia ta, pe oradenii care au ramas obligat/fortat fara munca de o viata? Compari o cocioaba cumparata fara scandal cu zecile de exproprieri fortate??? Finisajele lui coloseum sunt din falus de rege fata de gospodariile distruse???
Postat 26 Aprilie 2024, 05:17 de oradeanbihor
cum apar teoriile conspiratiei si barfele
cand vezi doar ce vrei, citesti doar stirile care se muleaza preconceptiilor deja avute inainte de a citi stirea. Deunazi in urma cu 3 luni era stire ca a cumparat (nu expropriat) ceva casa prin Iosia, pardon, cotet de 30mp cu cute de 60mp plina de gunoaie sa faca drum. Locuitorul de acolo e probabil patronul de la Coloseum? Sau e numai din cauza ca am auzit de "milionul de euro" si "gata, deja e bani multi" dar nu se gandeste nimeni sa faca calcule cu suprafata, cu cea construita, cu nivelul finisajelor?
Postat 25 Aprilie 2024, 19:45 de unu
Stiam....
... ca exproprierea pentru cauză de utilitate publică e numai pt puleni. Acum am si confirmarea.
Postat 25 Aprilie 2024, 18:44 de pinonel
Oradeanbihor
O văzut Birta ca mai vor Orădenii exproprieri. Și acum le cumpără. E mai simplu și fără procese.
Postat 25 Aprilie 2024, 17:56 de Sandu2100
@Sandu 2100
No, ca pentru moment ii bine. Respiram un pic! Distractia va incepe daca va fi reales! Ala - bala portocala ciné va ramine fara agoniseala?
Postat 25 Aprilie 2024, 17:47 de Piranda
Țărane
Spune-mi de ce nu au procedat asa de la inceput cu toti expropriatii? Cu ce e mai presus biznisul unui smecher decat munca de o viata a unui oradan? (mai nou au picat in plasa si aplaudacii din Alesd)
Postat 25 Aprilie 2024, 17:33 de oradeanbihor
Oradeanbihor
No amu nu-ți e bine ca nu expropriaza.
Postat 25 Aprilie 2024, 17:29 de Sandu2100
"promovarea de raporturi juridice amiabile între părți”
Dulcele limbaj de specialitate...
Postat 25 Aprilie 2024, 17:21 de excalibur
Coridorul de mobilitate a nascut coridorul de expropriere
Cineva are o obsesie cu coridoarele. Sau un fetis. „Luând în considerare că procedura exproprierii demarată în prima etapă a lucrărilor a generat unele nemulțumiri din partea unor persoane afectate, în vederea deblocării situației, s-au purtat discuții cu societatea Bancar SA, respectiv s-a convenit stingerea litigiilor și promovarea de raporturi juridice amiabile între părți” De la textul asta trebuie pornit in exproprierile oradene viitoare. Exista un precedent, mai trebuie niste bani pentru dixtractie...
Postat 25 Aprilie 2024, 17:19 de excalibur
Penru unii mumă...
...pentru alții ciumă! Hai sictir sandule..
Postat 25 Aprilie 2024, 17:08 de oradeanbihor
Bravo, Coloseum!
bravo lor ca si-au aparat interesele in instanta .. si nu in Oradea ci la Bucuresti... cu firma de avocatura tot din Bucuresti.. aici probabil pierdeau... probabil ca o parte din bani se vor duce pe avocati, dar macar au demonstrat ca mai exista drepturi..
Postat 25 Aprilie 2024, 16:52 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON