Primăria Oradea va cumpăra cu circa 3,4 milioane euro cunoscuta sală de evenimente Coloseum și alte cinci construcții situate în strada Traian Blajovici nr. 10, dar și peste 7.600 metri pătrați de teren, pentru a face loc viitorului stadion din strada Făgărașului.
Cumpărare în loc de expropriere
Tranzacția a fost aprobată în ședința de joi de către Consiliul Local Oradea, cu 23 voturi „pentru” din partea consilierilor PNL și UDMR, în vreme ce reprezentanții PSD s-au abținut, și va fi făcută pentru a evita procedura exproprierii.
Amplasamentul a fost inclus în coridorul de expropriere creionat de municipalitatea orădeană, fapt pentru care proprietarul acestuia, firma Bancar SA, care deține terenurile de peste 7.600 mp și sala de evenimente Coloseum, și-a apărat interesele în instanță.
Cele trei procese deschise de proprietarul amplasamentului sunt în diferite stadii pe rolul Tribunalului din București, fapt pentru care municipalitatea orădeană a căutat o cale de înțelegere.
„Luând în considerare că procedura exproprierii demarată în prima etapă a lucrărilor a generat unele nemulțumiri din partea unor persoane afectate, în vederea deblocării situației, s-au purtat discuții cu societatea Bancar SA, respectiv s-a convenit stingerea litigiilor și promovarea de raporturi juridice amiabile între părți”, se menționează în raportul de specialitate anexat de juriștii municipalității proiectului de Hotărâre de Consiliu Local.
Se cumpără, continuă să funcționeze!
În discuțiile purtate, reprezentanții celor două părți au căzut de acord ca plata clădirii și terenurilor să se facă în două rate.
Prima plată, în valoare de 2,7 milioane euro fără TVA, urmează să se facă în 7 zile lucrătoare de la semnarea contractului de vânzare între cele două părți. Apoi, municipalitatea orădeană urmează să plătească diferența de 680.000 euro, plus TVA, până cel târziu în 20 martie 2026.
Condiția pusă de vânzător a fost, însă, ca eliberarea amplasamentului să aibă loc cel mai curând din ianuarie 2026, pentru ca sala de evenimente Coloseum, existentă pe piață de aproape două decenii, să își poată onora contractele deja încheiate cu clienții care și-au rezervat spațiul pentru nunți sau diferite evenimente.
„Municipiul Oradea, în calitate de cumpărător, este de acord cu faptul ca societatea Bancar SA să utilizeze în mod continuu și netulburat exploatarea imobilelor în discuție, în vederea desfășurării activității sale economice, în cea mai mare parte programată (ex. nunți, petreceri, etc.) fără plata vreunei chirii, despăgubiri sau a oricărei alte sume, pentru o perioadă de 20 de luni de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare”, se menționează expres în Hotărârea de Consiliu Local.
Casarea construcțiilor cumpărate de municipalitate și demolarea lor efectivă se va face, deci, după epuizarea răgazului de 20 de luni convenit între părți.
„Nu mai avem nicio problemă”
Potrivit primarului Florin Birta, tranzacția aprobată joi de Consiliul Local Oradea este ultima necesară municipalității pentru a putea pune la dispoziția Companiei Naționale de Investiții (CNI) terenul necesar pentru construirea viitoarei arene sportive cu 16.000 de locuri din strada Făgărașului.
„Acum nu mai avem nicio problemă de proprietate asupra terenului în ceea ce privește construcția stadionului. Toate documentațiile au fost transmise la CNI”, le-a spus primarul Florin Birta consilierilor locali în urma votului.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, proiectul viitorului stadion urmează să fie avizat de CNI și Comisia Interministerială care aprobă astfel de investiții.
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul arenei sportive ar putea să obțină toate avizele în cursul lunii mai, urmând ca execuția efectivă să fie scoasă la licitație peste vară. Cel mai probabil, lucrările ar urma să demareze în prima parte a anului viitor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.