URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Februarie 2024, 17:03

Viitorul stadion din Oradea, mai aproape de realizare. Florin Birta: „Ne-am dori ca în luna mai să fie dată hotărârea de Guvern” 

Viitorul stadion din Oradea, mai aproape de realizare. Florin Birta: „Ne-am dori ca în luna mai să fie dată hotărârea de Guvern”  (sursă foto fundal: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stadionul dorit de municipalitatea orădeană pe strada Făgărașului ar putea fi în sfârșit ridicat, pe bani de la bugetul central, alocați prin Compania Națională de Investiții. Primarul Florin Birta a precizat joi, într-o conferință de presă, că o hotărâre finală de Guvern ar putea fi dată în luna mai a acestui an.

Între timp, consilierii locali au actualizat, tot joi, indicatorii tehnico-economici ai investiției și au aprobat predarea amplasamentului către CNI, care ar urma să ridice baza sportivă modernă, cu circa 16.000 de locuri. 

„În urma finalizării documentațiilor pe care le-am trimis către CNI, rezolvând tot ce ne-au cerut, inclusiv partea de terenuri, ni s-a solicitat aprobarea indicatorii-tehnico economici, inclusiv cu contribuția noastră, a municipiului Oradea. Valoarea totală a investiției se ridică la 472 milioane de lei, din care contribuția noastră va fi de 4,8 milioane de lei. Practic, va trebui să asigurăm utilitățile care vor sta la baza funcționării stadionului. În rest, investiția de 468 milioane de lei va fi realizată de către Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții”, a declarat Florin Birta. 

Edilul a spus că, la fel ca în cazul Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri, municipalitatea va preda temporar către CNI amplasamentul din strada Făgărașului. 

„În următoarele două luni, proiectul și indicatorii trebuie să treacă de anumite comisii interministeriale și am dori ca, în cursul luni mai, să avem o hotărâre de Guvern pentru aprobarea finală a indicatorilor tehnico-economici și să se dea drumul la licitație”, a precizat primarul Oradiei. 

În ședința de Consiliu Local ce a urmat conferinței de presă susținută de edil, aleșii locali au aprobat cele două proiecte legate de stadion.

Consilierul UDMR Szabó József a întrebat dacă n-ar fi util să i se aloce, de pe acum, și o denumire oficială noului stadion din Oradea. Florin Birta a spus că alegerea unei denumiri nu reprezintă o prioritate în această fază, ci construcția în sine. „Dacă eu voi mai fi pe aici în perioada aceea, putem să discutăm despre orice denumire, dar să fie construit...”, a replicat edilul. 

Noul stadion de pe strada Făgărașului va fi amenajat astfel încât să poată găzdui meciuri de fotbal din cadrul Ligii 1 de fotbal a României, meciuri internaționale UEFA, dar și meciurile „naționalei” de fotbal. 

Conform estimărilor administrației locale, stadionul ar putea fi funcțional de la finalul anului 2027.

Inițiativa privind ridicarea unui nou stadion în Oradea a fost enunțată încă din 2019 de primarul de atunci, Ilie Bolojan, iar apoi s-a identificat terenul pe care va fi construit complexul sportiv, care va avea și hotel, adică cel din strada Făgărașului nr. 2. După realizarea studiului de fezabilitate, municipalitatea a făcut exproprieri și chiar a avut procese cu firma Selina pentru o parte dintre ele. Primăria a câștigat procesele, astfel că întreaga amprentă a complexului se află acum în proprietatea orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Nelinistit, de-acord, punand gandurile in scris, am incheiat-o si eu ca defapt o strada
Nu ca sustin or acuz, dar cred ca primaria s-ar baza pe ideea ca drumurile de 1 banda pe sens sunt multe, pe toate laturile si se descarca in directii diferite, si ca fiind in interiorul irasului vine lumea cu tramvaiul? Depinde cat de dese sunt evenimentele ca n-ai face drumuri late care sa fie folosite odata pe an? Ma gandesc ca nici ClujArena nu o duce mai rau or mai bine… (exceptand nr de evenimente unde sta mai bine, si totusi se plang ca nu acopera destul din cheltuieli sa sa faca profit si sa fie autosustenabil fara alocari de la buget)
Postat 01 Martie 2024, 14:56 de unu
@Unu
@Unu - cu toata compasiunea pentru drama lui M. Nesu, numele lui s-ar potrivi mai bine pe o biserica nu pe un stadion. Nu cred ca mai are chef nici el sa aiba de a face cu fotbalul...
Postat 01 Martie 2024, 14:23 de TanarSiNelinistit
Drumuri de acces
in zona aia, in afara de centura, nu este nici o strada cu doua benzi pe sens.. va fi foarte dificil accesul in zilele cu competitii sportive sau meciuri.. se va trezi primaria dupa aceea si se va apuca sa le largeasca pe cele din apropiere? blajovici, universitatii, ceyrat?... ca vladeasa ii cu doua benzi doar cu numele... foarte inghesuita zona... stie cineva ce planuri are primaria legate de problema asta??
Postat 01 Martie 2024, 09:44 de TanarSiNelinistit
Judetean
Sper sa nu joace acolo decat echipe din campionatul judetean si sa nu aiba niciodata toate locurile ocupate!!
Postat 01 Martie 2024, 08:15 de AnaConda
@Riviera, ai dreptate, putea fi mai mare sa respecte standarde UEFA
20, chiar si 25 de mii. Nu e doar ptr fotbal, ci ptr tot felul de competitii sportive si evenimente si concerte. Daca e sa dam nume stadionului, nu se face cat inca e in viata, dar la cat bine a facut ptr comunitate, Nesu ar merita macar o strada sa ii poarte numele cand ii va veni vremea.
Postat 01 Martie 2024, 01:20 de unu
20.000 de locuri
Avand in vedere marimea orasului, un stadion de 20.000 de locuri era mai potrivit, dar e bine ca se face si asta.
Postat 29 Februarie 2024, 22:55 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON