URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2024, 17:03

Viitorul stadion din Oradea, mai aproape de realizare. Florin Birta: „Ne-am dori ca în luna mai să fie dată hotărârea de Guvern” 

Viitorul stadion din Oradea, mai aproape de realizare. Florin Birta: „Ne-am dori ca în luna mai să fie dată hotărârea de Guvern”  (sursă foto fundal: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stadionul dorit de municipalitatea orădeană pe strada Făgărașului ar putea fi în sfârșit ridicat, pe bani de la bugetul central, alocați prin Compania Națională de Investiții. Primarul Florin Birta a precizat joi, într-o conferință de presă, că o hotărâre finală de Guvern ar putea fi dată în luna mai a acestui an.

Între timp, consilierii locali au actualizat, tot joi, indicatorii tehnico-economici ai investiției și au aprobat predarea amplasamentului către CNI, care ar urma să ridice baza sportivă modernă, cu circa 16.000 de locuri. 

„În urma finalizării documentațiilor pe care le-am trimis către CNI, rezolvând tot ce ne-au cerut, inclusiv partea de terenuri, ni s-a solicitat aprobarea indicatorii-tehnico economici, inclusiv cu contribuția noastră, a municipiului Oradea. Valoarea totală a investiției se ridică la 472 milioane de lei, din care contribuția noastră va fi de 4,8 milioane de lei. Practic, va trebui să asigurăm utilitățile care vor sta la baza funcționării stadionului. În rest, investiția de 468 milioane de lei va fi realizată de către Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții”, a declarat Florin Birta. 

Edilul a spus că, la fel ca în cazul Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri, municipalitatea va preda temporar către CNI amplasamentul din strada Făgărașului. 

„În următoarele două luni, proiectul și indicatorii trebuie să treacă de anumite comisii interministeriale și am dori ca, în cursul luni mai, să avem o hotărâre de Guvern pentru aprobarea finală a indicatorilor tehnico-economici și să se dea drumul la licitație”, a precizat primarul Oradiei. 

În ședința de Consiliu Local ce a urmat conferinței de presă susținută de edil, aleșii locali au aprobat cele două proiecte legate de stadion.

Consilierul UDMR Szabó József a întrebat dacă n-ar fi util să i se aloce, de pe acum, și o denumire oficială noului stadion din Oradea. Florin Birta a spus că alegerea unei denumiri nu reprezintă o prioritate în această fază, ci construcția în sine. „Dacă eu voi mai fi pe aici în perioada aceea, putem să discutăm despre orice denumire, dar să fie construit...”, a replicat edilul. 

Noul stadion de pe strada Făgărașului va fi amenajat astfel încât să poată găzdui meciuri de fotbal din cadrul Ligii 1 de fotbal a României, meciuri internaționale UEFA, dar și meciurile „naționalei” de fotbal. 

Conform estimărilor administrației locale, stadionul ar putea fi funcțional de la finalul anului 2027.

Inițiativa privind ridicarea unui nou stadion în Oradea a fost enunțată încă din 2019 de primarul de atunci, Ilie Bolojan, iar apoi s-a identificat terenul pe care va fi construit complexul sportiv, care va avea și hotel, adică cel din strada Făgărașului nr. 2. După realizarea studiului de fezabilitate, municipalitatea a făcut exproprieri și chiar a avut procese cu firma Selina pentru o parte dintre ele. Primăria a câștigat procesele, astfel că întreaga amprentă a complexului se află acum în proprietatea orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Nelinistit, de-acord, punand gandurile in scris, am incheiat-o si eu ca defapt o strada
Nu ca sustin or acuz, dar cred ca primaria s-ar baza pe ideea ca drumurile de 1 banda pe sens sunt multe, pe toate laturile si se descarca in directii diferite, si ca fiind in interiorul irasului vine lumea cu tramvaiul? Depinde cat de dese sunt evenimentele ca n-ai face drumuri late care sa fie folosite odata pe an? Ma gandesc ca nici ClujArena nu o duce mai rau or mai bine… (exceptand nr de evenimente unde sta mai bine, si totusi se plang ca nu acopera destul din cheltuieli sa sa faca profit si sa fie autosustenabil fara alocari de la buget)
Postat 01 Martie 2024, 14:56 de unu
@Unu
@Unu - cu toata compasiunea pentru drama lui M. Nesu, numele lui s-ar potrivi mai bine pe o biserica nu pe un stadion. Nu cred ca mai are chef nici el sa aiba de a face cu fotbalul...
Postat 01 Martie 2024, 14:23 de TanarSiNelinistit
Drumuri de acces
in zona aia, in afara de centura, nu este nici o strada cu doua benzi pe sens.. va fi foarte dificil accesul in zilele cu competitii sportive sau meciuri.. se va trezi primaria dupa aceea si se va apuca sa le largeasca pe cele din apropiere? blajovici, universitatii, ceyrat?... ca vladeasa ii cu doua benzi doar cu numele... foarte inghesuita zona... stie cineva ce planuri are primaria legate de problema asta??
Postat 01 Martie 2024, 09:44 de TanarSiNelinistit
Judetean
Sper sa nu joace acolo decat echipe din campionatul judetean si sa nu aiba niciodata toate locurile ocupate!!
Postat 01 Martie 2024, 08:15 de AnaConda
@Riviera, ai dreptate, putea fi mai mare sa respecte standarde UEFA
20, chiar si 25 de mii. Nu e doar ptr fotbal, ci ptr tot felul de competitii sportive si evenimente si concerte. Daca e sa dam nume stadionului, nu se face cat inca e in viata, dar la cat bine a facut ptr comunitate, Nesu ar merita macar o strada sa ii poarte numele cand ii va veni vremea.
Postat 01 Martie 2024, 01:20 de unu
20.000 de locuri
Avand in vedere marimea orasului, un stadion de 20.000 de locuri era mai potrivit, dar e bine ca se face si asta.
Postat 29 Februarie 2024, 22:55 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON