URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2023, 14:09

Fostul ministru al Dezvoltării Cseke Attila, despre proiecte blocate în Bihor, de la noul Stadion Municipal al Oradiei la școli: „Încă nu au intrat la aprobare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înlocuirea rectificării bugetare cu transferuri către ministere din Fondul de Rezervă Bugetară este o manifestare nedemocratică a Guvernului, cu efect în blocarea unor șantiere, suspendarea activității firmelor de construcții și sădirea neîncrederii în stat, au afirmat președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, și liderul formațiunii, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută vineri la Oradea.

Pentru Bihor asta înseamnă, între altele, și „înghețarea” unor proiecte precum al noului Stadion Municipal și pentru reabilitarea Colegiului Eminescu și a Școlii Szacsvay, a subliniat Cseke.

Rectificare ba, transferuri da

„Anul acesta este pentru prima oară când un Guvern al României nu face rectificare de buget în timpul verii - de obicei prima rectificare se face în iulie-august, apoi una în octombrie-noiembrie - pentru a asigura un echilibru între venituri și cheltuielile statului”, a denunțat, vineri, într-o conferință de presă la Oradea, fostul ministru al Dezvoltării, senatorul Cseke Attila, președintele UDMR Bihor.

El a explicat că, în loc să facă o rectificare de buget prin Ordonanță de Guvern, care apoi este aprobată de Parlament, dar produce efecte imediat, astfel că se pot muta bani de la ministerele care nu și-au cheltuit fondurile bugetare alocate inițial spre cele care au cheltuieli mai mari, Guvernul actual a făcut transferuri din Fondul de Rezervă Bugetar, mutând bani de la ministerele din prima categorie spre cele din a doua prin ordine de ministru, dar și acestea tardiv, în cursul ultimelor două săptămâni.

Consecința, a subliniat Cseke, este că ministere cu mari investiții precum cel al Dezvoltării și cel al Transporturilor nu au făcut decontările către autoritățile locale pentru plata lucrărilor pe proiecte. „Azi avem facturi neplătite, șantiere blocate, firme care își suspendă activitatea pentru că nu și-au primit banii”, a spus fostul ministru.

Stadionul, două școli și o creșă, în stand by

Întrebat de jurnaliști dacă, din aceste motive, există și proiecte din Bihor „înghețate”, Cseke a afirmat că în toate comunitățile din țară se simte această problemă. Punctual, a adăugat el, este vorba și despre proiecte promovate de Ministerul Dezvoltării în parteneriat cu Primăria Oradea, cum ar fi cel pentru construirea noului Stadion Municipal, dar și altele, cum sunt cele pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează Colegiul Național Mihai Eminescu și Școala Gimnazială Szacsvay Imre.

„Procedurile administrative făcute împreună (n.r. - de Minister și Primăria) au fost îndeplinite, dar ele încă nu au intrat la aprobare în ședință de Guvern. Pentru stadion trebuie Hotărâre de Guvern, pentru Eminescu și Szacsvay ordine de ministru”, a spus Cseke.

El a adăugat și exemplul creșei din Nufărul, finanțate de Ministerul Dezvoltării pentru Primăria Oradea, care trebuia inaugurată în luna septembrie, dar „încă nu s-a putut” tot pentru că nu au fost plătiți constructorii.

„Încrederea în stat se pierde”

Fostul ministru al Dezvoltării a afirmat că prin neplata lucrărilor, „încrederea în stat se pierde, și este o problemă când se pierde încrederea antreprenorilor în Guvern”, pentru că ea poate antrena și retragerea unor investiții private de vreme ce investițiile publice nu sunt continuate.

La rându-i, președintele UDMR Kelemen Hunor, fost vicepremier, a subliniat că neefectuarea rectificării bugetare înseamnă că „marea majoritate a administrațiilor locale sunt blocate și toată lumea așteaptă rectificarea” care ar putea fi făcută în noiembrie.

Însă până atunci, a insistat Kelemen, „economia scade, fiindcă investițiile publice înseamnă o mare parte a sectorului economic”, iar asta angrenează o creștere și mai mare a deficitului bugetar, de la 4,7% cât se prognoza până nu demult poate chiar la 6%, astfel că acest deficit va trebui acoperit din credite care vor fi și mai scumpe.

Kelemen a acuzat decidenții, între care și Ministerul Finanțelor, că nu par să înțeleagă gravitatea situației. „Noi credem că există o greșeală, o neînțelegere a tot ce înseamnă finanțe publice, investiții șii funcționarea statului”, a conchis liderul UDMR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Povestea cu "plapuma" și "lungimea picioarelor" ...
... a ajuns la final. De acum încolo va fi foame mare iar cei câțiva bani atrași vor trebui folosiți pentru închiderea șantierelor în curs, nicidecum pentru deschiderea altora. Asta se întâmplă când ajung ca edili tot felul de vinturi aduse de la coada vacii, care habar nu au că a pune "carul înaintea boilor" e de rău pentru tot contribuabilul, batjocorit sistematic de niște amatori oportuniști și niște mediocri mercenari de la PNLSD.
Postat 22 Octombrie 2023, 10:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON