URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Aprilie 2024, 18:15

Un pod pietonal va fi construit peste Crișul Repede, în Oradea, în zona hotelului DoubleTree by Hilton

Un pod pietonal va fi construit peste Crișul Repede, în Oradea, în zona hotelului DoubleTree by Hilton sursa imaginii: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să construiască, pe bani europeni, un pod pietonal peste Crișul Repede în zona hotelului DoubleTree by Hilton și o cale pietonală care să îl lege de Cetatea Oradea.

Pe bani europeni...

Proiectele viitorului pod pietonal peste Crișul Repede și coridorului de legătură cu Cetatea Oradea, destinat pietonilor și bicicliștilor, au fost anunțate de fostul primar Ilie Bolojan încă din anul 2018.

Acestea prind contur abia acum pentru că municipalitatea orădeană a trebuit să identifice sursele de finanțare europeană a lucrărilor.

„Cele două proiecte urmează să fie depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest, pe axa de mobilitate. Aici avem prealocate fonduri în valoare de 40 milioane euro, dar gradul de contractare poate atinge și 200% din această sumă”, a explicat, pentru BIHOREANUL, primarul de Oradea, Florin Birta.

Cu termen de execuție de un an

Viitoarea pasarelă pietonală urmează să asigure legătura între zona hotelurilor Dacia Continental și DoubleTree by Hilton și Cetatea Oradea, oferindu-le turiștilor posibilitatea să viziteze, mult mai ușor, fortificația.

„Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree by Hilton). Acesta va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri”, a transmis Primăria Oradea, joi, printr-un comunicat de presă.

Potrivit proiectului, construcția, cu termen de execuție de un an, va avea atât trepte pentru pietoni, cât și rampe de acces pentru bicicliști și persoanele cu dizabilități și va fi iluminată cu corpuri de tip LED.

Traseu pentru pietoni și bicicliști

Ieșirea de pe viitorul pod pietonal, venind dinspre zona hotelurilor Continental și Hilton, va fi legată de Cetatea Oradea printr-un coridor pietonal lung de 250 metri, care urmează să fie amenajat (foto jos).

„Traseul propus pornește de pe malul stâng al Crișului Repede în dreptul Hotelului Hilton, continuând practic de pe culeea de pe malul stâng a podului, traversează Calea Mareșal Alexandru Averescu, continuă înspre spre sud-vest pe direcția intersecției străzii Redutei cu Calea Clujului, traversează Calea Clujului și continuă pe strada Redutei, până la accesul înspre Poarta de Est a Cetății”, a detaliat Primăria Oradea.

Cu ocazia lucrărilor, strada Redutei care, deși îngustă, este deschisă în prezent accesului auto cu dublu sens, va deveni arteră pietonală.

Conform proiectului aprobat joi de Consiliul Local, valoarea investiției, cu termen de execuție de patru luni, este estimată la 7,8 milioane lei cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@florea
"alta scamatorie cu bani europeni,ma antreb,europenii" Eu ma intreb de ce la moscova nu te-au invatat limba romana.
Postat 27 Aprilie 2024, 07:40 de Biggie
Fain
Arata bine
Postat 26 Aprilie 2024, 12:55 de Sandu2100
...
Iar taiat de copaci si betonat. Bine ati venit in orasul lui sandu
Postat 26 Aprilie 2024, 12:45 de sandu2102
..........
Arată bine,tot proiectul are logica și completează perfect traseul turistic dar nu știu de ce când vine vb de pietoni cei din primărie nu se gandesc la pasaje.Aici Calea Averescu e una pe care se vine cu mult elan și poate un pasaj pietonal subteran nu ar fi stricat Calea Clujului e ceva mai ponderată ca viteze de deplasare.
Postat 25 Aprilie 2024, 23:15 de Robert
iar scamatorii?!
alta scamatorie cu bani europeni,ma antreb,europenii cate astfel de scamatorii mai accepta?am devenit un fel de USA, unde "guvernul" federatiei impune "pulimii",dar asta "doar democratic",nu e nimic fascist!nu nu!nu e nimic fascist,nu va faceti griji!
Postat 25 Aprilie 2024, 22:35 de florea
e ok.
Tot e bine ca se face ceva, arhitectonic, care sa atraga privitorii. Sa aperam ca se va si realiza. Spor!
Postat 25 Aprilie 2024, 20:44 de Christa
?!
Cine e proprietarul kitsch-ului ala de musai ii trebuie o punte?
Postat 25 Aprilie 2024, 18:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON