Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, construirea unui pod pietonal nou peste Crişul Repede. Investiţia în valoare de 10,9 milioane lei - prezentată de primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen - ar urma să fie demarată anul viitor sau cel târziu peste doi ani din fonduri europene.
Podul spre Cetate
"Nou pod pietonal va fi construit în aval de Hotelul Hilton şi va asigura legătura pietonală între zona aquaparcului Nymphaea şi a parcului Brătianu cu Cetatea Oradea şi centrul oraşului. Scurtând destul de mult această distanţă podul va crea o zonă importantă de acces pietonal către zona de recreere a oraşului Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Potrivit proiectului, podul nu va avea picioare în Crişul Repede şi va fi susţinut cu hobane (n.r. corzi din oţel folosite pentru susţinerea catargelor) în formă de harpă ceea ce îi va da un aspect maritim. Construcţia va avea o lăţime de 4,2 metri, o lungime de 91 metri şi va fi susţinut de un singur pilon de ancorare.
Investiţia a fost estimată la 10,9 milioane lei plus TVA. Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrării, municipalitatea va scoate la licitaţie execuţia proiectului tehnic care ar putea fi finalizat undeva în vara anului viitor.
În ceea ce priveşte execuţia, Bolojan a nominalizat două variante. "Există posibilitatea să demarăm această investiţie în actuala perioadă de finanţare dacă în 2019 se vor redeschide anumite axe, situaţie în care lucrările ar putea începe undeva în toamnă. A doua variantă este ca acesta să fie finanţat abia în următoarea perioadă de finanţare unde se poate încadra 100% pe axa de mobilitate, dar asta înseamnă o amânare a lucrărilor cu un an – un an şi jumătate", a spus edilul.
Vor face din case stradă!
Construcţia noului pod pietonal va fi urmată de un amplu proiect de regenerare urbană care va viza zona delimitată de Calea Mareşal Averescu şi intrarea în Cetate dinspre strada Griviţei.
"Va trebui să amenajăm o stradă complet nouă începând de la capătul podului şi până la intrarea în Cetate. Acum acolo nu există nicio stradă. Va trebui să facem exproprieri şi să deschidem un coridor de regenerare urbană", a declarat edilul.
Numărul de proprietăţi, case şi terenuri care urmează să fie expropriate va fi stabilit ulterior.
După finalizarea podului şi a noii căi de acces către fortificaţie orădenii şi vizitatorii oraşului vor avea la dispoziţie un coridor pietonal care va lega zona centrală a oraşului începând din strada Republicii de Parcul 1 Decembrie, Cetatea şi zona de hoteluri de pe malul Crişului Repede.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.