URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2020, 18:15

O orădeancă va vota la Oscar! A fost invitată să intre în Academia Americană de Film (VIDEO)

O orădeancă va vota la Oscar! A fost invitată să intre în Academia Americană de Film (VIDEO) (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă se numără printre cineaştii invitaţi, în această săptămână, să se alăture membrilor cu drept de vot în cadrul Academiei Americane de Film, pe numele ei complet Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

De Oscar...

Este vorba despre Monica Lăzurean-Gorgan, realizatoare de documentare premiate în ţară şi în străinătate. Unul dintre ele, "Doar o răsuflare", despre o familie de baptişti care aveau grijă de fetiţa lor imobilizată în scaun cu rotile, sperând totodată că Dumnezeu o va vindeca, a fost proiectat la una dintre ediţiile festivalului în aer liber Oradea Summer Film.

Monica Lăzurean-Gorgan, alături de alte două cineaste românce, a fost invitată marţi oficial să se alăture membrilor Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ea îşi va putea exprima votul în calitate de membru la categoria "Documentar" a Premiilor Oscar.

"N-am ştiut până când s-a anunţat oficial. A fost chiar o surpriză. Voi accepta cu siguranţă. Este un lucru foarte special. Nouă, europenilor, nu ni se întâmplă aşa ceva foarte des", a declarat pentru BIHOREANUL Monica Lăzurean-Gorgan.

Academia de film americană (AMPAS), acuzată constant că este o instituţie prea masculină şi prea albă, a publicat marţi lista cu cei 819 noi membri invitaţi să i se alăture în acest an, compusă din 45% femei şi 36% reprezentanţi ai minorităţilor etnice.

Pe această listă, pe lângă Monica Lăzurean-Gorgan, se mai regăsesc două românce: Bianca Oana (invitată la categoria "documentar" pentru producţiile "Colectiv" şi "Stingeţi becurile") şi Mihaela Orzea (invitată la categoria "efecte vizuale" pentru producţiile hollywoodiene "Ant-Man and the Wasp" şi "The Huntsman: Winter’s War").

Printre membrii invitaţi se mai află actriţele Awkwafina, Cynthia Erivo şi Eva Longoria, dar şi cineaştii francezi Ladj Ly şi Jeremy Clapin.

Documentarele Monicăi

În ceea ce o priveşte pe Monica Lăzurean-Gorgan, aceasta a lansat în acest an două noi documentare. Unul dintre ele, intitulat "Acasă", în regia lui Radu Ciorniciuc, a fost premiat la prestigiosul Sundance Film Festival, în SUA. Documentarul prezintă povestea familiei Enache, care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România.

Regizorul a urmărit timp de patru ani tranziţia familiei din zona naturală, unde trăia în armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.

Vezi trailerul:

De asemenea, Monica Lăzurean-Gorgan a mai produs şi regizat un documentar numit "Lemn" despre tăierile de păduri din România. Producţia a fost lansată tot anul acesta.

Potrivit hotnews.ro, filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmăreşte investigaţiile iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi actualul director al organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigaţii au fost desfăşurate în România, Peru, Rusia şi China.

Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander şi echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerţului cu lemn. Regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale şi tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ şapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistenţa ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulţi ani, la documentarea activiştilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria şi Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON