URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2024, 17:11

Primarul din Gepiu a fost inculpat într-un proces penal: i-ar fi adus foloase necuvenite propriului fiu

Primarul din Gepiu a fost inculpat într-un proces penal: i-ar fi adus foloase necuvenite propriului fiu foto: arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edilul comunei bihorene Gepiu, PSD-istul Ioan Purge, găsit vinovat în urmă cu doi ani de către Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese, deoarece a semnat acte de urbanism pentru ca fiul său să-și construiască o agropensiune, a fost pus sub inculpare într-un proces penal, fiindcă i-ar fi asigurat acestuia foloase necuvenite.

Purge afirmă că se va apăra, căci legea chiar îl obligă să semneze astfel de documente, iar fiul său nu ar fi beneficiat de niciun fel de foloase necuvenite.

Și în contencios, și în penal

Ioan Purge a fost trimis în judecată pe 30 aprilie, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Procesul se judecă la Judecătoria Salonta, pentru „conflict de interese – art. 301 Noul Cod Penal – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Procedura a fost deschisă în baza unei decizii a ANI din februarie 2022, când Agenția a comunicat că Purge, „în calitate de primar, a semnat două certificate de urbanism și o serie de documente necesare pentru înființarea unei agropensiuni de către fiul său, generându-se astfel un folos material pentru fiul persoanei evaluate”.

Potrivit ANI, edilul a încălcat Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităților și conflictului de interese, care obligă primarii „să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”, dar și Codul Administrativ, conform căruia actele administrative astfel emise „sunt lovite de nulitate absolută”.

Contactat atunci de BIHOREANUL, primarul comunei Gepiu s-a arătat surprins de decizia ANI și a arătat că fiul său a câștigat un proiect finanțat cu fonduri UE prin Oficiul Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale pentru înființarea unei agropensiuni, el nefăcând decât să-i semneze un certificat fiscal care atestă că nu avea datorii față de bugetul local, un certificat de urbanism și o autorizație de construcție. „Legea spune că aceste acte le semnează obligatoriu primarul, nu am făcut nimic ilegal”, spunea Purge cu doi ani în urmă.

„Niciun folos necuvenit”

Contactat acum, din nou, de BIHOREANUL, primarul s-a declarat din nou surprins că împotriva sa a fost declanșat un proces penal. „Eu am atacat decizia ANI și am cerut anularea ei, procesul se judecă în contencios la Curtea de Apel Oradea. Acum a fost suspendat până se termină procesul penal, dar pe mine nu m-a audiat niciun procuror, doar un singur polițist m-a chemat la declarații”, a spus Ioan Purge, adăugând că și polițistului i-a explicat că nu a încălcat legea.

„Chiar Legea 50 din 1991 privind construcțiile stabilește că primarul sau președintele de Consiliu Județean semnează actele de urbanism. Eu am semnat acte de urbanism nu numai pentru fiul meu, ci și pentru alte persoane, inclusiv pentru încă cineva care și-a făcut tot o agropensiune. Nu i-am produs niciun folos necuvenit, pentru că avea dreptul legal să beneficieze de actele care i-au fost eliberate, iar Primăria Gepiu nu a suferit niciun prejudiciu”, a afirmat Purge.

Punerea sa sub inculpare nu implică și interdicția de a candida la alegerile locale din 9 iunie. La acest scrutin, Ioan Purge, care conduce comuna din 2012, va încerca să obțină al patrulea mandat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bine
i-au făcut!Tata nu trebuia să semneze,trebuia să-l lase să construiască fără autorizație.Ultetior, conform legii, îi aplica o amendă între 1 000 și 10 000 de Ron și era intrat în legalitate.
Postat 02 Mai 2024, 23:28 de nealiniat
ramane intrebarea: cine
ramane intrebarea cine trebuia sa semneze acele de urbanism cerute de lege? Trebuia in acest caz ca primarul sa isi delege competentele, sa isi delege compenentele pentru 2-3 semanturi?? Sau trebuia sa se mute baiatul in alta comuna, judet, tara ca sa poata face si el o afacere care nu are nimic cu bugetul local? Intreb si eu pentru mine ca sa stiu! Care este prejudiciul creat de semnarea actelor si care sunt concret foloasele necuvenite de care a beneficiat primarul, in mod normal sesizarea ANI trebuie sa puncteze aceste prejudicii, foloase necuvenite altfel este clar un atac politic facut de catre sluji! Cine or fi boierii de la spate?
Postat 02 Mai 2024, 22:38 de scortosul
Hmmm.
Sa fi facut primarul din Gepiu asa ceva? Pare surprins de toate... cred ca nu stie exact nici daca cel avantajat e chiar fiul lui.
Postat 02 Mai 2024, 17:36 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON