URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Mai 2024, 15:38

O poliţistă din Bihor, cercetată pentru că a tras mai multe focuri de armă. Sindicatul Europol o apără

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O poliţistă de frontieră din Bihor este cercetată disciplinar după ce a folosit arma din dotare pentru prinderea unor migranţi care voiau să treacă ilegal granița spre Ungaria, în apropiere de Oradea.

Trimisă la psihologul unităţii 

Povestea a apărut în spaţiul public joi, când Sindicatul Europol a prezentat pe site-ul oficial un mesaj de susținere față de polițistă, o fotografie cu ea, precum și una cu cinci migranţi lângă o autospecială, care pare că ar fi fost făcută în timpul misiunii la care a participat aceasta.

În mesajul publicat online de Sindicatul Europol se arată că incidentul a avut loc în octombrie 2023, atunci când poliţista, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Andreea Panaite și este încadrată la Sectorul Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş, se afla în misiune.

„În timp ce colegii noştri se aflau în misiune de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, au fost anunţaţi despre existenţa unui grup de 8 migranţi care se îndreptau spre o pădure din apropiere. Poliţiştii de frontieră au identificat grupul de migranţi la scurt timp, iar pentru prinderea acestora poliţista de frontieră a folosit armamentul din dotare, trăgând mai multe focuri de armă în plan vertical, ce a dus la capturarea a 5 dintre migranţi, restul de 3 fiind reţinuţi la câteva ore tot de aceeaşi patrulă de poliţie", a transmis Europol.

(sursa foto: sindicateuropol.ro)

Pe site se arată că, după misiune, poliţista a fost anunţată că nu mai are voie să poarte armament, din dispoziţia şefului ITPF Oradea, iar după alte două săptămâni a fost trimisă la psihologul unităţii în urma sesizării pentru comportament dezadaptativ.

Europol dă de înțeles că incidentul ar fi fost folosit ca pretext de conducerea ITPF Oradea pentru o „reglare” a unor nemulțumiri legate de polițista în cauză.

Şefii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au considerat că e un moment oportun de "reglare" a unor nemulţumiri personale, iar dacă analizăm în ansamblu, cu siguranţă niciunul dintre aceştia nu au folosit vreodată armamentul din dotare în prinderea unor migranţi sau infractori, fiind o premieră în poliţia de frontieră când o poliţistă reuşeşte să oprească trecerea ilegală a frontierei, prin folosirea armamentului. Practic, evaluarea psihologică a poliţistei nu a avut nicio legătură cu evenimentul care a avut loc, ci i s-au adus la cunoştinţă niste fantasmagorii, cum că ar avea un comportament revendicativ, solicitând plata unor drepturile salariale sau că ar fi părăsit zona operaţională în cadrul unei misiuni externe, care culmea nu au nicio legătură cu presupusul comportament dezadaptativ şi nici nu a avut la bază niciun document justificativ. În concepţia psihologului unităţii, faptul că îţi ceri drepturile care ţi se cuvin, ești pasibil de o evaluare psihologică, deşi poliţista avea tot dreptul de a face asta în condiţiile în care plata a fost întârziată aproape 3 luni", se mai susține pe site-ul Europol.

MAI, direcţie "total greşită"

În final, Europol a mai transmis că acest incident ar scoate în evidenţă sistemul de funcţionare precar al MAI, fără a mai oferi alte detalii. 

Acesta nu poate fi decât un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, unde avem de-a face cu ocuparea unor funcţii de conducere prin împuternicire/desemnare, fără a fi nevoie de îndeplinire a condiţiilor din fişa postului, lipsa de viziune şi un management îndoielnic, pe premisa eu sunt şeful şi dacă nu eşti pe placul meu, te execut şi nu în ultimul rând, descurajarea poliţiştilor în a folosi armamentul din dotare în prinderea infractorilor sau când viaţa acestora le-ar putea fi pusă în pericol, pentru că ar putea  fi cercetaţi disciplinar şi chiar trimişi la psiholog. Asta ne arată că direcţia în care se îndreaptă Ministerul Afacerilor Interne prin structurile subordonate este una total greşită, iar efectele acestor situaţii  nu fac decât să se reflecte, atât în numărul mare de demisii, cât şi în neocuparea posturilor scoase la concurs în şcolile de poliţie", a mai transmis Europol.

„Se analizează”

După apariţia materialului pe site-ul sindicatului, biroul de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a transmis, printr-un comunicat, că la nivelul instituţiei s-a demarat o anchetă internă.

„Referitor la cazul polițistei de frontieră care a făcut uz de armă, precizăm faptul că în prezent se derulează o anchetă internă la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea”, se arată în informarea semnată de comisarul-șef Laura Bondar, purtătoarea de cuvânt al instituției. 

În comunicat se mai arată că joi a avut loc o şedinţă de lucru a Consiliului de Disciplină, unde se analizează situaţia de fapt care a condus la folosirea armamentului din dotare, iar la final vor fi dispuse „măsuri în conformitate cu Statutul Polițistului”. 

În document se precizează totodată că poliţiştii pot face uz de armă, atunci când situaţia o impune, cu respectarea prevederilor legale.

Contactată de BIHOREANUL pentru a oferi mai multe detalii, purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea, comisarul-șef Laura Bondar, a transmis doar că "în urma cercetărilor se va stabili dacă poliţista a făcut uz de armă cu respectarea legii", adică dacă ea a folosit pistolul în mod justificat ori nu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Pt Riviera
Migrantii mulți sunt pe baza politici fostei Merkel care a corcit Europa. Cei pt muncă sunt cât de cât în evidențe. Ursula sau noua Merkel, continua doar politica fostei. S-au impus deja cote de migranți cu amenzi dacă nu-i primești în țară. Asta s-ar traduce că ți-i bagă pe gât în fiecare țară UE. (Pactul Migraţiei şi Azilului, care include cote obligatorii de refugiați pentru statele membre ale Uniunii Europene, sau o plata unei amenzi de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.) Cât e alocația la copii? Ți se pare normal? Globaliștii fac războaie, distrug nații, creează haos și factura o plătesc țările obediente. Și pe unde ajung = furturi, violență, crime, violuri etc. Ai exemple în toată Europa. Eu zic să lăsăm poveștile de adormit copii că nu-i cazul și să privim realitatea din jurul nostru.
Postat 18 Mai 2024, 00:43 de georgemarian
georgemarian
Migrantii astia, in proportie foarte mare, vin in Romania, cu acte, adusi "pt munca" de patronii diferitelor societati comerciale.
Postat 17 Mai 2024, 15:01 de Riviera
Întrebarea este...
..nu pe unde ies sau de ce ies din țară ci pe unde intră la noi în țară și de ce sunt lăsați să intre? Nu tot pe la frontieră intră? Interesant că la intrare nu le are nimeni baiul cu nici un pistol, dar la ieșire se scoate pistolul la ei. Nu acuz polițista ci acuz frântura de logică și de funcțiune din securitatea țării. Deși totul arată că lucrurile se fac cu bună știință pt amestecarea raselor din Europa la fel că America. Va ajunge Europa un continent de nerecunoscut și Romania contribuie și ea la asta pt că la București sunt doar directorii dar patronii României sunt in altă parte. Pierderea identității de rasă, religie, neam etc. face parte exclusiv din agenda globalistă/ satanistă.
Postat 17 Mai 2024, 12:22 de georgemarian
C era sa faca politista ? Sa-i lase pe migranti sa treaca ?
Daca treceau frontiera era responsabilitatea ei si a tarii noastre ca nu stavilim migratia ilegala. Ce trebuia sa faca politista ? Sa se ia la bataie cu cinci infractori ? A tras focuri de avertisment in aer! In urma cu vreo doua saptamani doi politisti de frontiera au fost injunghiati de migranti, intr-o parcare de TIR-uri, in judetul Timis, pt ca au incercat sa-i opreasca sa urce in camioane pt a trece ilegal frontiera. Sefii din politie care comit abuzuri sa fie dati afara! Sa plece acasa si minsistrul de interne!
Postat 16 Mai 2024, 18:59 de Riviera
!
Pocniturile tulbura circuitul șpăgilor! Declarații, explicații, anchete și te pomenești că dai de un r_hat sub covor.
Postat 16 Mai 2024, 18:57 de 1
Noaptea minții
A tras în aer și i-a traumatizat pe săracii infractori. În ce lume trăim? Infractorii au mai multe drepturi ca victimele.
Postat 16 Mai 2024, 18:53 de CivisUlpianum
ideologie slaba din stanga occidentala. Nu avem nevoie de armata, politistii nu au voie sa se foloseasca de arme, decat daca sunt impuscati prima data, granitele sunt proaste, infractorii isi fac de cap, de la migrantii din occident, pana la tancurile imi
se incurajeaza toata migratia ilegala daca nu ai voie sa ii arestezi, ca vai sunt intimidati. De ce mai e ilegala trecerea granitei prin pasune si fara acte daca nu ai voie sa ii opresti cu focuri de avertisment pe verticala, in aer?
Postat 16 Mai 2024, 18:06 de unu
Bravo.
Exact asa arata ca o adevarata 'politista".
Postat 16 Mai 2024, 17:36 de Citizen
Felicitari Sindicatului Europol
Apelati si la jurnalistii de investigatie Recorder. "Acesta nu poate fi decât un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, unde avem de-a face cu ocuparea unor funcţii de conducere prin împuternicire/desemnare, fără a fi nevoie de îndeplinire a condiţiilor din fişa postului, lipsa de viziune şi un management îndoielnic, pe premisa eu sunt şeful şi dacă nu eşti pe placul meu, te execut şi nu în ultimul rând, descurajarea poliţiştilor în a folosi armamentul din dotare în prinderea infractorilor sau când viaţa acestora le-ar putea fi pusă în pericol, pentru că ar putea fi cercetaţi disciplinar şi chiar trimişi la psiholog".
Postat 16 Mai 2024, 16:13 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON