URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Mina de... dolari: Detaliile afacerii prin care americanii vor să exploateze o mină din Bihor, „luând fața” chinezilor și rușilor (FOTO)

Mina de... dolari: Detaliile afacerii prin care americanii vor să exploateze o mină din Bihor, „luând fața” chinezilor și rușilor (FOTO) TESTE DE SUCCES. Americanii de la Verde Magnesium cercetează mina de brucit din Budureasa încă din 2018 și deja au testat transformarea calcarelor excavate din Dealul Pițigușului (fundal) în lingouri și bare de magneziu, convingându-se că afacerea este solidă. Mai trebuie să convingă autoritățile române să le dea pe mână această comoară...
Mina de... dolari: Detaliile afacerii prin care americanii vor să exploateze o mină din Bihor, „luând fața” chinezilor și rușilor (FOTO) PIȚIGUȘ AMERICAN. Aflat la 2 kilometri de ultima casă din sat, Dealul Pițigușului din Budureasa, pe la poalele căruia curge cristalina Vale a Buduresei, ar putea să contribuie semnificativ la industria europeană automobilistică sau aeronautică. Versantul este format din calcare de brucit, roci din care se poate izola magneziul, iar o companie cu acționariat american știe și cum să facă asta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O veste surprinzătoare a făcut înconjurul României luna trecută: o firmă finanțată de o companie din America a pus mâna pe magneziul din subsolul Bihorului, promițând o investiție colosală, de peste un miliard de dolari, pentru extragerea și producerea metalului foarte căutat în industria europeană, dar furnizat aproape în exclusivitate de China.

Deși încă n-au semnat contractul cu autoritățile române, americanii par încrezători că în trei ani vor pune pe piață magneziu de Budureasa și promit că bihorenii nu vor suferi de pe urma poluării. Cum investiția pare prea frumoasă să fie reală, localnicii încă nu deschid șampaniile. „Se vorbește de sume atât de mari că nici nu știu ce să spun. Nu trag speranță la proiectul ăsta...”, zice primarul Adrian Magda.

Planurile lui Vîntu 

Descoperit în timpul căutărilor de uraniu din anii ’80, dar neexploatat de comuniști, zăcământul de la Budureasa a intrat în atenția publicului în 2006, când Geoasset SRL, o firmă controlată de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu (foto), a primit de la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) o licență de exploatare pe 49 de ani pentru perimetrul minier Dealul Pițigușului. Aflat la circa 2 kilometri de ultima casă din sat, el ascunde calcare cu brucit cu un potențial uriaș de îmbogățire pentru cine le scoate la suprafață.

În brucitul prelucrat la temperaturi înalte se izolează magneziul, un metal la mare căutare în industria aeronautică și automobilistică pentru că este foarte rezistent, dar mult mai ușor ca aluminiul. Valoarea magneziului este dată de penuria lui: în UE nu mai există vreo asemenea exploatare, peste 90% din necesar fiind asigurat de China, iar restul de Rusia și alte țări asiatice.

Geoasset SRL avea planuri mari, pe măsura profitului de 10 miliarde de euro pe care trebuia să-l aducă mina, după cum a dezvăluit însuși SOV când a fost arestat pentru devalizarea Petromservice. Atunci, afaceristul acuza că este băgat la zdup pentru ca alții să pună mâna pe zăcământul din Budureasa. Când a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă pe care între timp a executat-o, afacerile i s-au dus în cap. Geoasset a intrat în insolvență, iar licența i-a fost revocată...

Câștigători pe hârtie 

La începutul acestui an, zăcământul a fost iar scos la mezat. După o procedură discretă, așa cum sunt toate ale ANRM, pe 18 aprilie firma Verde Magnesium SRL a fost declarată câștigătoarea licitației pentru explorarea minereului polimetalic din Dealul Pițigușului. Dreptul de explorare se acordă pentru 5 ani, iar miza este, de fapt, exploatarea, pentru că legea permite titularului permisului de prospecțiune să solicite direct, fără altă licitație, dreptul de a valorifica zăcământul. Contractul între ANRM și Verde Magnesium SRL nu a fost încă semnat, pentru că o a doua firmă competitoare a contestat rezultatul. Când se va da o soluție nu se știe.

Reprezentanții Verde Magnesium speră că își vor instala echipamentele la Budureasa cât mai curând. „Suntem nerăbdători să semnăm licența minieră. Acest lucru ne va permite să începem implementarea proiectului nostru, cu scopul ambițios de a livra o soluție verde locală pentru lanțurile de aprovizionare ale industriei din UE pentru magneziu metalic”, este mesajul postat pe contul de Linkedin al societății.

Înființată în 2019 cu obiectul de activitate extracția minereurilor metalifere, firma are sediul în București și un singur acționar, o companie cu același nume înregistrată în statul american Delaware și deținută de fondul privat de investiții Amerocap, cu afaceri în energie și resurse naturale derulate din Washington și Miami până la Londra, Bogota sau în Portugalia. Din echipa de management a investitorului face parte Spencer Abraham (foto), fost ministru al Energiei în administrația George W. Bush (2001-2005), în timp ce CEO-ul Verde Magnesium LLC este un fost director Audi, Bernd Martens. Nume solide...

Fără cianuri, acizi sau metale grele 

Americanii știu bine ce caută la Budureasa. Înainte de a concura pentru explorare, Verde Magnesium a încercat să cumpere licența pe care o avusese Geoasset, dar n-a ajuns la un consens cu lichidatorul judiciar. CEO-ul firmei, Alexandru Roșu (foto), admite că proiectul Budureasa este în analiză din 2018 și că din 2022 are certitudinea că va fi profitabil.

„Prin teste de laborator pilot realizate în China și SUA am demonstrat că, pe baza minereurilor existente în zonă, putem produce magneziu metalic verde. Dovezile au fost prezentate oficial Guvernului României și ANRM”, a precizat pentru BIHOREANUL Alexandru Roșu.

Compania și-a propus să producă magneziu în cuptoare aluminotermice, unde temperaturile de până la 2.400 de grade Celsius vor topi oxidul de magneziu obținut din calcarul de brucit. Printr-o procedură care folosește și deșeuri de aluminiu, fabrica va obține magneziu metalic, care va putea fi vândut pentru producția de autoturisme, rachete, avioane sau drone.

Utilizarea de cuptoare electrice și tehnologia pe care firma vrea să o folosească sunt cheia producției „verzi”, cu impact redus asupra mediului. „Noi urmărim să dezvoltăm un proiect verde, prietenos cu mediul. (...) În activitatea Verde Magnesium nu vor exista cianuri, contaminări cu acizi și metale grele, bataluri de reziduuri periculoase etc. Nimic din toate astea”, garantează CEO-ul.

Investiție uriașă

Compania a anunțat că și-a propus să livreze prima bară de magneziu în 2027. Reprezentanții ei nu vorbesc despre capacitatea zăcământului, dar au dezvăluit că mizează pe o producție anuală de 90.000 tone de magneziu, adică aproape jumătate din necesarul Uniunii Europene. Pentru câți ani nu se știe.

O altă cifră dezvăluită este cea a investiției totale pe care întreprinzătorii o vor face în producția de magneziu: aproape 1,5 miliarde de dolari, după spusele lui Roșu. „Din acest total, aproximativ 40% se vor investi în fabrica de magneziu, 40% în sustenabilitate (economie circulară, formarea de personal, energie regenerabilă, ecologizări, protecția mediului etc.), 10% în elemente de infrastructură și până la 10% în minerit”, explică Alexandru Roșu.

Accentul pus pe sustenabilitatea proiectului va face magneziul de România mai bun decât cel din China, chiar dacă va fi mai scump. Potrivit directorului, o tonă de magneziu de China costă 3.000 dolari, iar una de Budureasa este estimată la 5.000 dolari. Totuși, magneziul româno-american va fi preferat de industria europeană, pentru că are o amprentă redusă de carbon, deci taxe reduse pentru poluare.

Americanii par să mizeze și pe dorința UE de a investi în mineritul „verde”, pentru a reduce dependența de piața chineză. În urma lobby-ului făcut la Bruxelles, proiectul Amerocap figurează pe o listă cu 18 proiecte strategice, ceea ce sugerează posibilitatea ca la Budureasa să se investească nu doar dolari, ci și euro puși la bătaie de UE.

PIȚIGUȘ AMERICAN. Aflat la 2 kilometri de ultima casă din sat, Dealul Pițigușului din Budureasa, pe la poalele căruia curge cristalina Vale a Buduresei, ar putea să contribuie semnificativ la industria europeană automobilistică sau aeronautică. Versantul este format din calcare de brucit, roci din care se poate izola magneziul, iar o companie cu acționariat american știe și cum să facă asta

Bihorul, doar „exploatat”

Bihorenii ar putea să vadă magneziul doar în camioanele pornite spre fabrică. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar anul trecut, când încă nici licitația ANRM nu era lansată, directorul Roșu a spus că Verde Magnesium ia în calcul ca brucitul extras de la Budureasa să fie prelucrat „undeva în centrul României”, din cauza unei infrastructuri precare în comuna bihoreană, care nu are rețea electrică de înaltă tensiune, nici rețea de gaz.

Pe lângă energie electrică și gaz, investitorul american mai are nevoie de apă industrială, cale ferată, autostradă și forță de muncă disponibilă. „Suntem interesați de amplasarea platformei în Bihor, dacă se întrunesc condițiile necesare”, zice, diplomat, Roșu.

Primarul Adrian Magda (foto) respinge clar scenariul în care americanii vin la Budureasa doar pentru exploatare. „Dacă nu vor prelucra aici, nu vor face nimic”, spune edilul social-democrat, candidat pentru al treilea mandat. El mizează pe faptul că primăria va avea un cuvânt de spus când va trebui să concesioneze terenurile și atunci va pune presiune pe investitori. „Rețeaua electrică se poate aduce de la Beiuș, iar noi avem proiectul de gaz pregătit”, zice Magda.

Bani buni din redevență

Deocamdată, primarul se arată sceptic față de întreg proiectul, chiar dacă planurile le-a auzit din gura lui Alexandru Roșu, care a venit prima oară în biroul său în urmă cu 4 ani, cu un delegat al Ambasadei SUA. „Deocamdată, n-au nici contract cu ANRM. Să îl semneze, să depună proiectul la Agenția de Mediu și apoi discutăm”, mai spune edilul.

Adrian Magda recunoaște că banii pe care comuna Budureasa i-ar încasa, fie și numai din redevența datorată statului de Verde Magnesium, ar fi bineveniți. Până nu demult, taxele achitate de firmele care exploatează bogățiile naturale ale României rămâneau autorităților centrale, însă în 2022, la propunerea ministrului bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila, regulile s-au schimbat în favoarea administrațiilor locale. Acum, din redevența datorată pentru resurse minerale, 45% se distribuie primăriei pe teritoriul căreia se face exploatarea, 35% ajunge la bugetul județului și doar 20% la bugetul de stat.

Totuși, sumele mari vehiculate de americani îl fac pe edil să se întrebe dacă într-adevăr vor investi atât de mult. „Noi ne bucurăm și de o finanțare de 100.000 de lei, ei vorbesc de 1,5 miliarde de dolari. Sincer, mă sperie suma asta”, zice Magda. La Budureasa, exploatarea de magneziu pare, încă, un vis american îndepărtat...


CE SPUN LOCALNICII
Statul Român, câștigat sau îngenuncheat?

Când vor obține dreptul de explorare al zăcământului de la Budureasa, americanii de la Verde Magnesium vor trebui să concesioneze terenurile, pentru a săpa în subteranul acestora. Pământurile sunt în proprietatea Primăriei și a Asociației Urbariale Poiana, al cărei președinte, Cristian Dan, este un fost inginer geolog la Dobrești. Zice că meseria l-a făcut să cunoască bine zăcământul din comuna natală, dar și că nu va susține necondiționat proiectul minier.

„Iubesc prea mult acel loc și cu mine se va negocia greu. Dacă nu vor respecta procedurile de mediu, n-au șanse să intre acolo”, spune Dan, mărturisind că nu îl îngrijorează tehnologia de extracție, astăzi mult mai puțin poluantă decât pe vremuri, ci cum va arăta locul când exploatarea se va încheia. Pe de altă parte, ca mulți consăteni, se teme că deciziile îi vor ocoli pe cetățeni: „Statul Român ar putea fi îngenuncheat, s-ar putea să nu depindă de noi multe lucruri”.

Chiar dacă este foarte important pentru comunitatea locală, proiectul Verde Magnesium nu este subiect de discuție pe ulițele din Budureasa. Abordați de reporterul BIHOREANULUI, mai mulți localnici au spus fie că nu știu nimic despre el, fie că și ei au aflat doar ce au citit în ziare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
(pământ) Steril = partea nefolositoare dintr-un zăcământ sau dintr-un produs minier
Steril nu inseamna neaparat poluator. Principala poluare e CO2 de la cuptor, dar daca ne pasa de aia, nu mai respiram si nu mai cumparam decat masini electrice si inchidem toate termocentralele din tara. Apoi ramane si zgura, binenteles, dar poate fi reciclata, folosita in constructii, la drumuri, poate fi depozitata in siguranta ptr a preveni probleme majore, poate fi tratata si stabilizata. Ne-am jucat cu zgura cu totii in copilarie si tot am trait pana am imbatranit. La fel ca si la un deseu de gunoi sau la depozitele de zgura ale termocentralelor, dai jos un munte, scoti resursa si lasi in urma un munte de cenusa dupa ardere, DACA e izolata si nu polueaza apele din subsol, nu e mare lucru, pui un strat de sol si plantezi copaci peste. Tot un deal impadurit ramane in urma.
Postat 16 Mai 2024, 22:00 de unu
Nimic nu este gratis, încă n-ati învățat
Urmează extragerea gazelor de şist, asa nerambursabil...
Postat 16 Mai 2024, 10:03 de Maikeltroll
pinonel
Nu trebuie sa mergem pana in Africa sa vedem ce ravagii au facut chinezii acolo. Vedem aici mai aproape in Serbia tot cu o mina, unde au spart tot ce era de spart. Au poluat si au venit cu propriilor muncitori sa exploateze, sa ia ei salariile. Pe localnici i-au lasat cu buzele umflate. Si cu poluarea si fara bani. In Muntenegru, au adus tara in pragul falimentului cu un proiect de infrastructura rutier. O autostrada executata scump, din banii muntenegrenilor, si cu muncitori din China. China a imprumutat Muntenegru pt aceasta autostrada si au ajuns cu preturile atat de sus incat Muntenegru nu a mai putut sa plateasca. Au cerut ajutor Uniunii Europene dupa ce chinezii i-au pus pe butuci. Urmeaza la rand Ungaria. Cat despre rusi, astia au jefuit uraniu douazeci de ani din Romania, dupa cel de-al doile razboi mondial, pana cand autortatile romane au reusit sa-i scoata cumva din tara. Au scos armata si consilierii rusi. Nu au reusit insa sa scoata toti agentii de influenta rusi si romani aserviti rusilor (tradatori). Asta s-a constatat ulterior, totul culminand in 1989. Sunt astfel de conserve rusesti in tara si in prezent, racolati ulterior, si care incearca sa faca jocurile papusarilor lor. Acest zacamant ar trebui exploatat de catre Statul Roman. Daca au nevoie de bani pt aceasta exploatare, autoritatile romane sa ceara ajutorul UE.
Postat 15 Mai 2024, 19:44 de Riviera
Georgel inteleptul
Georgele, cand nu ai argumente ti se blocheaza discul pe o poveste cu sperietori pe care o repeti la nesfarsit. E povestea ta sau ti-o dicteaza sponsorii tai care nu vor sa vada pe nimeni venind pe "teritoriul lor" si care lupta cu patriotism sa nu se vanda tara strainilor ca sa-si bata ei joc de ea in continuare? Stai linistit, romanii sunt destepti!
Postat 15 Mai 2024, 19:24 de JohnBihor
se vede cat de importante sunt proiectele consiliului judetean de extindere a retelei de gaz
„Din 1,5 miliarde dolari, aproximativ 40% se vor investi în fabrica de magneziu (care ar putea fi in centrul tarii, ca e nevoie de retea de gaz), 40% în sustenabilitate (economie circulară, formarea de personal, energie regenerabilă, ecologizări, protecția mediului etc. vin local in zona), 10% în elemente de infrastructură (pe terenul lor) și până la 10% în minerit”. "Bihorenii ar putea să vadă magneziul brut doar în camioanele pornite spre fabrică. Într-un interviu acordat ZF anul trecut, directorul a spus că Verde Magnesium ia în calcul ca brucitul să fie prelucrat „undeva în centrul României”, din cauza unei infrastructuri precare în comuna bihoreană, care nu are rețea electrică de înaltă tensiune, nici rețea de gaz. Hai sa fie si fabrica de prelucrare tot in Bihor. Va consuma curent si gaz, ai nevoie de infrastructura pusa la punct, dar va da locuri de munca (iar prin competitie, si salarii mai mari) in parcul industrial de la Stei sau Beius trebuie sa fie retea de inalta tensiune si de gaz. Evident e mai scump produs in UE, pe salarii mai mari romanesti, decat chinezesti sau rusesti, cu protectia mediului pe norma europeana mai stricta, dar vor primi subventii de la UE si vor cumpara companiile auto europene ca sa isi indeplineasca promisiunile de CO2 si energie verde la furnizori.
Postat 15 Mai 2024, 18:19 de unu
John băiatule ...
Ce dezvoltare poate să aducă mineritul in zonele în care exploatează? Un afara de cratere și mizerie? Că doar nu plantează livezi de portocali și banane. Crezi că tot brucitul din lume o fi la Budureasa? I-o găsit pe români fraieri și-i poluează pe ei și ei își țin țările curate bine mersi. Uită-te să vezi ce fac prin Africa și America de Sud, să vezi ce rămâne în urmă. Dacă e așa roză situația cu românii, de de nu exploatează statul român atunci, de ce au înstrăinat resursele dacă e așa profitabilă treabă? Nu arată asta, după vb ta, că românii sunt proști? Adică le iau alții și banii și lasă și gunoiul în urmă. Din 100% munte, 99,99% e steril. Ăla unde îl mută, la tine în curte? Nu ne e frică de dezvoltare, ne e frică de oamenii proști. Și de corupții care ticsiți cu bani închid ochii la toată poluarea. O să câștige o clică de derbedei sus puși, iar Budureasa se va alege cu o zonă compromisă pe generații. Nu mai vb și de un potențial risc de accident de mediu, care nu poate fi eliminat, ele au avut șanse să se intample dintotdeauna. Mai ales daca mai subcontractează lucrări la firme românești cu 2 angajati. Vii tu cu lopata și cu Springul tău băgat în priză să cureți?
Postat 15 Mai 2024, 17:09 de georgemarian
Viziune lui Georgel revine
Georgele, frica de progres si dezvoltare e general raspandita ptrintre oamenii fara educatie, care isi inchipuie demoni dupa fiecare colt. Cei rau intentionati exploateaza aceste frici. Daca nu ar exista minerit am sta cu totii pe camp si prin pesteri. Taramurile astea romanesti au reprezentat inca din antichitate una din zonele de pionierat in minerit pe plan mondial, scoala romaneasca de minerit e una foarte buna, geologi si ingineri mineri romani au facut si fac lucruri deosebite in tara si in lume. Daca stii care e procesul de extractie si prelucrare a brucitului vino si vorbeste concret, spune ce nu e in regula. Cum nu ai de unde sa stii, nu mai speria lumea cu povesti despre poluare. Sa vina americanii, chinejii, australienii si cine are capacitatea sa bage bani in Budureasa, sa faca activitatea pe care si-o doresc cu respectarea legilor si a comunitatii. Sa vina, sa prezinte ce vor sa faca comunitatii si autoritatilor, sa demonstreze ca impactul de mediu nu afecteaza viata si sanatatea oamenilor. Daca da, se dea bataie si sa respecte ceea ce s-au angajat, cu garantii. Daca nu le respecta sa fie arsi, simplu. Asa se face in toata lumea civilizata.
Postat 15 Mai 2024, 16:24 de JohnBihor
Pt. John Bihor...
... dacă nu ești de prin zonă sau nu ai cunoștințe în zonă nu te băga în seamă. In parcurile industriale cum ar fi Beius, Ștei etc. presupun că nu vin firme care fac explozibili. Iar pe Budureasa cel mai inteligent era sprijinirea turismului , a afacerilor mici. N-a murit de foame Com. Budureasa până n-a venit mina și nu moare de foame nici dacă nu se face. Pe lângă că Miculestii au lăsat Stâna in paragină nu mai lipsește decât să vină alți profitori. Dacă ți-s așa dragi investitorii de ce nu-i chemi pe la tine prin localitate să ți-o întoarcă cu susul în jos. Ce minerale se fură de la Geoasset? Ceva căruță de piatră? Că nu văd prin zonă că sătenii să aibă jante de magneziu la căruțe. Măcar nu debita prostii mai mari că tine. Să nu uităm că există și un potențial radioactiv printre roci, că nu-s așa departe de Băița. Așa că nu-s ei prosti să ne spună ce compuși reziduali vor rezulta in steril după prelucrare. Doar nu crezi că prelucrează rocile cu sare de lămâie din Lidl și nu cu baze și acizi?! Ce substanțe volatile mai rezultă după alea?!
Postat 15 Mai 2024, 15:02 de georgemarian
?!
Daca, Doamne fereste! exploatarea zacamantului ar cadea in mainile rusilor si/sau al galbejitilor, credeti ca aia s-ar gandi la mediu, la poluare, la grija fata de colectivitatile locale? Informati-va ce fac prin Africa si apoi comentati!
Postat 15 Mai 2024, 13:58 de pinonel
Viziunea lui Georgel
Mai Georgele, ce viziune "infinita" ai tu: industrie usoara, hale, zona industriala ... care "sa fie create" ... de cine si cu ce bani? De ce nu te apuci tu? Sa fie create si navete spatiale care sa zboare cu viteza luminii sau macar cu viteza gandirii tale, dar sa zboare. Si ce le mai stii tu cu poluarea! Pariez ca iti reciclezi singur gunoiul, nu arunci o hartie pe jos, te duci cu calul la Oradea si te incalti cu opinci. De 10 ani se fura din minereurile lasate de izbeliste de Geoasset si nu a mai fost nici o poluare. Credeti ca speriati lumea cu Rosii Montane pe pereti cand voi muriti de grija ca nu cumva exploziile sa deranjeze linistea stapanului vostru din Stana, un exemplu de miliardar de mare succes la ale carui firmituri jinduiti lacrimand.
Postat 15 Mai 2024, 13:42 de JohnBihor
KP aka mama Omida
Rusii au furat uraniul de la noi.
Postat 15 Mai 2024, 13:09 de Sandu2100
Un fel de Roșia Montană ...
... cu alte personaje și alte resurse. Țara asta nu se va mai vindeca. Orice nimuric, care se dă avut și cu domiciliul prin zona euro-atlantică, crede că în România e loc pentru orice văcar care mimează mulsul.
Postat 15 Mai 2024, 11:57 de KP
Nu mai zic de apa industrială..
Vă dați seama câtă apă și cu ce chimicale vor spăla rocile macinate. Că nu le spară cu Pur sau Fairy. După aia spală instalațiile, utilajele etc. Uleiurile și chimicalele alea unde se duc, dacă nu pe râul din zonă. Deci poluare în amonte pe câte localități până la Dunăre că îmi imaginez "grija" stației de epurare.Dacă la Transi nu-i era greață să deverseze tancurile de zeci de mii de litri cu chimicale în Crișul Negru de mureau toți peștii, la ăștia le-or fi greață să dea cu ele prin împrejurimi. Nici nu-ți mai vine să mergi înspre Stână care era totuși cât de cât neatinsă de poluare.
Postat 15 Mai 2024, 10:52 de georgemarian
Cum știe Bihoreanul că e important pt comunitatea locală?
Ai făcut ceva sondaj de opinie Bihoreanul prin Budureasa să vezi ce zic oamenii? Că mai înainte ai afirmat că nici nu se discută pe ulițe? Te contrazici singur. Cam dese articolele cu brucitul! Mi se pare că se împinge ceva la înaintare pt lobbyul ăsta marca Bihoreanul. Exploatație la 2 km de sat? Auzi ce zici? Cu explozii aproape zilnice pt dislocarea rocilor care se aud pe toată zona inclusiv în Stana de Vale. Ce poate ieși bun din asta? Cu ce ajută economic comuna? 3 locuri de muncă și poluare și praf cât cuprinde. Degeaba îți pui termopane la casă dacă tu nu poți deschide geamul de praf sau ieși în curte din cauza noroiului. Oricum PSD-ul este cel mai prost administrator demonstrat de istorie. Dacă încasează ceva bani îi fac praf și nu se vor reflecta în nivelul de trai al comunei. Dacă treci acum prin Budureasa o să vezi că prioritar pt PSD în prag de alegeri este să renoveze Primăria și WC-urile din curte cu 1.7 milioane de lei. Dar WC-urile rămân tot în curte. În secolul 21. Despre ce vorbim? Viziune 0. Industria ușoară trebuia atrasă. Creat o zonă industrială cu câteva hale care asigurau mai multe locuri decât mina și care nu poluau aproape nimic. Ce garanție poți primi de la niște miliardari interesați doar de un profit fără număr? Să fim serioși. Nu vor fi metale grele? Pe bune? Dar ceva semigrele sau ușoare sau chimicale de la care tot așa poți muri sau mai rău nu vor fi? Dar muntele de steril unde-l vor depozita? Nu tot prin zonă? Din ăla nu se va scurge 500 de ani toate chimicalele. De acolo se alimentează satul cu apă, sunt plantații în zonă de fructe de pădure etc., există un întreg ecosistem pe cale a fi distrus. Să mergi la Stana de Vale și să tot auzi explozii ca turist sau la pensiunile din zonă cred că va fi mirific. Se distruge și potențialul turistic al zonei pentru viitoarele pensiuni agroturistice care au potențial de a fi realizate pe fonduri europene. Astea nu înseamnă pierderi de bani sau de afaceri. Tineretul se poate orienta să plece din zonă din cauza degradării condițiilor de mediu etc. Astea nu le contabilizează nimeni? Hai să fi zis că era la 20-30 de km de sat exploatația, dar așa în gura satului? Cu banii care îi primește primăria va reuși oare să repare drumurile și instalațiile, casele distruse de basculantele minei? Deci ce afacere e asta, bulgărească. ) pt Budureasa - 1 pt patronul miliardar. La un asemenea proiect cu impact asupra mediului ar trebui să se facă un referendum local. Nu vor cetățenii? Pa și pusi. Pt că și la un SRL de anvergură ai nevoie de acordul vecinilor. Budurenii ar trebui să protesteze constant asupra acestui obiectiv inclusiv cu reclamații întemeiate pt sesizarea oricăror nereguli de mediu. Adrian Magda și mai pe lângă? Auzi, dacă nu vor prelucra nimic aici? Adică să polueze local 100%. Unde crezi că vor fi instalațiile chimice și morile de măcinat? Exact în jurul satului, la șosea, în imaș, spre Beius. Un peisaj mirific când intri în Budureasa pe dreapta. Deștept primarul, ce să zic. Ar fi bine sa-l mai voteze oamenii că dacă după 8 ani n-a făcut aproape nimic (vizibil când treci prin zonă), să mai stea 4 ani să mai facă tot nimic dar să rămână cu pensiile speciale.
Postat 15 Mai 2024, 10:43 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON