Exploatarea minieră a magneziului va fi reluată în Europa, chiar în Bihor, printr-o investiție care s-ar ridica la un miliiard de dolari, potrivit publicației internaționale Financial Times, care anunță că statul român a concesionat zilele trecute firmei Verde Magnesium SRL fosta mină de brucit de la Budureasa.
Bani americani
Investiția va fi susținută de compania americană de capital privat Amerocap, conform aceleiași surse.
Presa centrală subliniază că statul român a concesionat discret mina din Bihor și adaugă că aceasta a fost închisă în 2014. La acel moment era ultima de acest tip care funcționa în Europa.
Financial Times este publicația care a anunțat investiția, precizând că Verde Magnesium intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea și să construiască instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și să recicleze, totodadă, aluminiu.
Asta în condițiile în care Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China, el fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje.
Conform TVRInfo, Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director la Audi, a afirmat pentru Financial Times că mina și uzina din România ar urma să ajute Uniunea Europeană să-și atingă obiectivul în ceea ce privește un mai mare grad de independență în privința metalelor vitale pentru tranziția verde.
Compania vrea să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă 90.000 de tone pe an, adică 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală, potrivit articolului publicat de Financial Times.
Guvernul României transmitea, într-un alt context, că România are la Budureasa o „rezervă considerabilă” de magneziu.
Investiție „sustenabilă”
Reprezentanții firmei Verde Magnesium au confirmat investiția și printr-un mesaj pe pagina de LinkedIn.
„Ne bucurăm să anunțăm că Verde Magnesium a câștigat licitația publică organizată de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale din România pentru perimetrul Budureasa din vestul României și suntem nerăbdători să semnăm licența minieră curând. Acest lucru ne va permite să începem implementarea proiectului nostru, cu scopul ambițios de a livra o soluție verde locală pentru lanțurile de aprovizionare ale industriei din UE pentru magneziu metalic”, este mesajul acestora.
Când unul dintre urmăritorii firmei a comentat că vor urma, probabil, proteste ale ecologiștilor, reprezentanții Verde Magnesium au răspuns că investiția va fi „sustenabilă”, iar din perspectivă minieră va avea un impact similar cu cel al oricărei cariere de piatră.
Detaliile despre convenția de exploatare, cum ar fi durata contractului și numărul acestuia, nu au fost publicate deocamdată, subliniază Ziare.com.
Potrivit Termene.ro, Verde Magnesium SRL, cu sediul în București, a avut în ultimii 2 ani cifre de afaceri de 2,1 și 4,3 milioane de lei, cu beneficiar 100% compania străină Verde Magnesium LLC.
Europa în loc de China
În martie 2023, Ursula von der Leyen a prezentat un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică.
În esență, Comisia Europeană a cerut ca mai multe minereuri și minerale să fie extrase din Uniunea Europeană, în loc să fie importate din China, subliniază TVR Info.
Interes vechi
Bogatul zăcământ de calcar cu brucit din zona Budureasa a fost descoperit în anii '80 de geologii care căutau uraniu. În 12 ani de prospecţiuni au fost săpaţi nu mai puţin de 15 kilometri de galerii.
Înainte de a fi închisă, mina era exploatată de firma Geoasset, controlată de controversatul Sorin Ovidiu Vîntu și apoi de Cozmin Gușă. Ulterior, firma a intrat în insolvență, iar asociația urbarială din Budureasa a reușit, în 2021, să-și recupereze în instanță terenurile pe care i le concesionase în zonă, scria la acea vreme Bihon.ro.
Merită precizat că, încă din 2020, Amerocap, prin firma Magnum SRL (devenită apoi Verde Magnesium), a înaintat Primăriei Budureasa o propunere de concesionare a unui teren de 10 hectare pentru realizarea unei platforme de procesare pentru produse miniere, după cum scria aceeași sursă.
Din administrația Bush
Verde Magnesium face parte din portofoliul Amerocap, investitor de capital privat din Statele Unite ale Americii, care deține proiecte în domeniile energiei și resurselor naturale pe mai multe continente (America de Nord, America de Sud sau Africa).
De altfel, administratorul firmei Verde Magnesium, cu sediul în București, Alexandru Roșu, face parte și din echipa Amerocap, ca partener în domeniul „business development”.
În poziția de „senior adviser” pe platforma Amerocap apare Spencer Abraham, fost senator de Michigan și apoi ministru al Energiei în perioada 2001 – 2005, în timpul președinției lui George W. Bush.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.