URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Aprilie 2024, 12:30

Exploatarea magneziului din Europa va fi reluată în Bihor. Investiția: 1 miliard de dolari!

Exploatarea magneziului din Europa va fi reluată în Bihor. Investiția: 1 miliard de dolari! Brucit în zona Budureasa (sursa foto: Verde Magnesium)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exploatarea minieră a magneziului va fi reluată în Europa, chiar în Bihor, printr-o investiție care s-ar ridica la un miliiard de dolari, potrivit publicației internaționale Financial Times, care anunță că statul român a concesionat zilele trecute firmei Verde Magnesium SRL fosta mină de brucit de la Budureasa.

Bani americani

Investiția va fi susținută de compania americană de capital privat Amerocap, conform aceleiași surse.

Presa centrală subliniază că statul român a concesionat discret mina din Bihor și adaugă că aceasta a fost închisă în 2014. La acel moment era ultima de acest tip care funcționa în Europa.

Financial Times este publicația care a anunțat investiția, precizând că Verde Magnesium intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea și să construiască instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și să recicleze, totodadă, aluminiu.

Asta în condițiile în care Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China, el fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje.

Conform TVRInfo, Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director la Audi, a afirmat pentru Financial Times că mina și uzina din România ar urma să ajute Uniunea Europeană să-și atingă obiectivul în ceea ce privește un mai mare grad de independență în privința metalelor vitale pentru tranziția verde.

Compania vrea să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă 90.000 de tone pe an, adică 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală, potrivit articolului publicat de Financial Times. 

Guvernul României transmitea, într-un alt context, că România are la Budureasa o „rezervă considerabilă” de magneziu. 

Investiție „sustenabilă”

Reprezentanții firmei Verde Magnesium au confirmat investiția și printr-un mesaj pe pagina de LinkedIn. 

„Ne bucurăm să anunțăm că Verde Magnesium a câștigat licitația publică organizată de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale din România pentru perimetrul Budureasa din vestul României și suntem nerăbdători să semnăm licența minieră curând. Acest lucru ne va permite să începem implementarea proiectului nostru, cu scopul ambițios de a livra o soluție verde locală pentru lanțurile de aprovizionare ale industriei din UE pentru magneziu metalic”, este mesajul acestora.

Când unul dintre urmăritorii firmei a comentat că vor urma, probabil, proteste ale ecologiștilor, reprezentanții Verde Magnesium au răspuns că investiția va fi „sustenabilă”, iar din perspectivă minieră va avea un impact similar cu cel al oricărei cariere de piatră. 

Detaliile despre convenția de exploatare, cum ar fi durata contractului și numărul acestuia, nu au fost publicate deocamdată, subliniază Ziare.com. 

Potrivit Termene.ro, Verde Magnesium SRL, cu sediul în București, a avut în ultimii 2 ani cifre de afaceri de 2,1 și 4,3 milioane de lei, cu beneficiar 100% compania străină Verde Magnesium LLC. 

Europa în loc de China

În martie 2023, Ursula von der Leyen a prezentat un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică.

În esență, Comisia Europeană a cerut ca mai multe minereuri și minerale să fie extrase din Uniunea Europeană, în loc să fie importate din China, subliniază TVR Info.

Interes vechi

Bogatul zăcământ de calcar cu brucit din zona Budureasa a fost descoperit în anii '80 de geologii care căutau uraniu. În 12 ani de prospecţiuni au fost săpaţi nu mai puţin de 15 kilometri de galerii.

Înainte de a fi închisă, mina era exploatată de firma Geoasset, controlată de controversatul Sorin Ovidiu Vîntu și apoi de Cozmin Gușă. Ulterior, firma a intrat în insolvență, iar asociația urbarială din Budureasa a reușit, în 2021, să-și recupereze în instanță terenurile pe care i le concesionase în zonă, scria la acea vreme Bihon.ro.

Merită precizat că, încă din 2020, Amerocap, prin firma Magnum SRL (devenită apoi Verde Magnesium), a înaintat Primăriei Budureasa o propunere de concesionare a unui teren de 10 hectare pentru realizarea unei platforme de procesare pentru produse miniere, după cum scria aceeași sursă.

Din administrația Bush

Verde Magnesium face parte din portofoliul Amerocap, investitor de capital privat din Statele Unite ale Americii, care deține proiecte în domeniile energiei și resurselor naturale pe mai multe continente (America de Nord, America de Sud sau Africa).

De altfel, administratorul firmei Verde Magnesium, cu sediul în București, Alexandru Roșu, face parte și din echipa Amerocap, ca partener în domeniul „business development”.

În poziția de „senior adviser” pe platforma Amerocap apare Spencer Abraham, fost senator de Michigan și apoi ministru al Energiei în perioada 2001 – 2005, în timpul președinției lui George W. Bush.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Dl poiu
Dl poiu, v-am aratat email,v-am aratat social media,nr meu de whatsup,nu mi-ati raspuns,eram deja speriat ca ati fi avut vre-un accident,si nu apuc sa stiu mai multe despre mine.cat mai astept Dle poiu?haideti cu curaj de dac liber, ca mucegaiesc carbunii in gratar!
Postat 19 Aprilie 2024, 17:00 de florea
Se trage de la avioane
Lansează in haer ceva substanțe, ei vede liniile :::::::))))))))) oare are si Lasca, Lascarică sau cum il cheamă cont aici ::::)))))
Postat 18 Aprilie 2024, 21:07 de Sandu2100
@pinonel
De unde crezi ca isi iau diurna? Da ei scriu de pe telefoane echipate cu tehnologie americana, stii? Ca internetul il au din relee Ericsson, telefonia mobila vine de la Motorola. Arpanetul vine tot de peste balta, si e inceputul internetului. Mai au poate si un aifon sau un laptop cu windows... Mama lui de Bill Porti. Dar ei is mari si tari ca au auzit de telegram, yandex si alte rahaturi si plang dupa rusi. Sa isi fi intrebat bunicile cand erau molestate (sa nu zic aia cu vio...) de soldatii rusi cand au mers si le-au impuscat vitele. Mai vomita ei din auzite de metale grele de la fabricile de electronice, ei habar nu au ce standarde sunt acolo si ce inseamna lead-free... Sper sa scoata moderatorii trollii sa nu fiu in situatia de a-i pune eu publici, asa, de prin Reykjavik #72.
Postat 18 Aprilie 2024, 20:20 de poiu
@moderatori
Nu scoateti spammerii astia trolli pro rusi? Sincer, se activeaza imediat cum apare ceva de dat apa la moara.
Postat 18 Aprilie 2024, 20:14 de poiu
KP,dar aceasta independenta
vine cu costuri asupra copiilor,nepotilor..adica asupra generatiilor viitoare!eu 1 prefer sa cumpar magneziu,aluminiu,metale ptr care procesul de obtinere e super toxic,cu dolari, (putem printa cati vrem,apoi doar trebuie sa gasim idioti carora sa le placa),decat sa distrugem mediul si sanatatea locuitorilor nostri!intelegi cioaca?de aceea nu am faramat muntii de la Rosia Montana ptr niste aur obtinut tot prin metode super destructive!
Postat 18 Aprilie 2024, 19:10 de florea
Independenta Europei fata de China ...
... este conditionata intotdeauna de dependenta prostilor si incompetentilor puturosi, fata de colonizatorii obisnuiti deja sa caute diamante ascunse prin rakat.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:43 de KP
Of, Doamne!
E scandal ca va fi capital american cel care va exploata zacamantul? Dar ii pupati-n cur_te pe putin si pe ai lui, nu va deranjeaza ca rusii au carat 300.000 de tone de uraniu pt care ne-au dat ****.
Postat 18 Aprilie 2024, 18:14 de pinonel
vorba e ca ,poluare!
e 1 miliard,sunt vreo100 de locuri de munca,dar cu ce pret asupra mediului,asupra cetatenilor?si clestica,si celelalte companii electro,in parcul industrial poluaza aeruul din Oradea cu vapori de metal grele,dar merita e termen lung aceste "investitii"?
Postat 18 Aprilie 2024, 17:34 de florea
Ni
Trimite l pe Georgică al tău de la haur sa l exploateze el cu lopata,îl vinde mai scump la rusi...
Postat 18 Aprilie 2024, 15:24 de zorro
nikotelekus
Cum adica ne jefuiește ?? Eu vad ca investește 1 miliard $ si creaza locuri de muncă.
Postat 18 Aprilie 2024, 15:19 de Sandu2100
NU-I MAI PUPAȚI ÎN KUR PE AMERLOCI, ĂIA ȘTIU DOAR SĂ JEFUAISCĂ!!
IATĂ CINE VREA MAGNEZIUL ROMÂNIEI, PE MĂRUNȚIȘ: STÂRPITURILE DE AMERLOCI!! https://flux24.ro/un-fost-ministru-al-energiei-in-presedintia-bush-si-o-afacere-minera-cu-magneziu-facuta-discret-in-romania/
Postat 18 Aprilie 2024, 14:32 de nikotelekus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON