URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2023, 19:52

Furtuna din Oradea a provocat pagube de 1 milion de euro numai municipalității. Primarul Birta vrea o nouă strategie "verde"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtuna fără precedent care a devastat, pe 25 iulie, Oradea şi alte localităţi din Bihor a creat pagube de peste 1 milion de euro numai clădirilor municipalităţii. Anunţul a fost făcut luni, de primarul Florin Birta, care afirmă şi că Primăria are bugetată în acest an realizarea unui masterplan pe următorii 10 ani, legat de arborii din Oradea. Pe lângă faptul că va stabili "starea de sănătate" a copacilor existenţi, documentul va stabili şi ce fel de specii vor fi plantate în viitor, având în vedere schimbările climatice.

Oraşul cere ajutor de la Guvern

"Am făcut o centralizare a daunelor provocate de furtună în cardul instituţiilor subordonate, de la spitale, la direcţii şi locuinţe, şcolile, de la Direcţia de Patrimoniu Imobiliar, şi avem o valoare de 1 milion de euro daune care vor fi suportate de municipiul Oradea. Doar la Compania de Apă am avut daune de 2,5 milioane lei. Tot acoperişul Uzinei 5 (foto), cu pompele, a fost pus la pământ, am avut noroc cu colegii de la Electrica, care au adus generatoare să nu rămână oraşul fără apă", a declarat primarul luni, într-o conferinţă de presă.

Mulţumindu-le tuturor celor care s-au implicat în limitarea pagubelor vijeliei, edilul a adăugat că o comisie din Primărie a făcut zilele acestea o analiză, solicitând inclusiv cetăţenilor să facă sesizări privind pagubele. Pentru reparaţii, municipalitatea încearcă să obţină ajutor de la Guvern.

"De mâine trei comisii vor veni să facă o evaluare a pagubelor, urmând ca după finalizare să se pornească un proiect de HG, pentru a vedea dacă reuşim să accesăm anumite sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru plata acestor daune. De obicei, la astfel de calamităţi sunt cuprinse inundaţiile, nu şi vijeliile", a spus Birta, arătând că este important "noi, cu toţii, să aducem la starea iniţială parcurile, oraşul, aleile".

Se caută arbori rezistenţi la fenomene meteo extreme

Potrivit unui bilanţ provizoriu al municipalităţii, până luni au fost inventariaţi "846 de arbori doborâţi la sol şi 2.093 de arbori afectaţi prin rupere, situaţi în parcuri şi pe arterele importante de circulaţie".

Inventarul este, însă, în curs de actualizare, municipalitatea urmând să primească rapoarte cu pagubele şi de la asociaţiile de proprietari.

"Am făcut această inventariere a lor pentru că în viitor va trebui să ne gândim la o modalitate de plantare a unor arbori care să fie mai rezistenţi la astfel de intemperii, la astfel de fenomene meteorologice, care probabil vor fi din ce în ce mai frecvente în zona noastră", a spus primarul Birta.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în prezent, în Oradea, cei mai mulţi copaci sunt din specia prun (aproximativ 24.000 bucăţi), arţar - 13.000 buc, frasin - 3.577 buc, nuc - 7.660 buc, plop - 1.094 buc., stejar - 1.660 buc., catalpă - 2.660 buc.

În urma furtunii, speciile cele mai afectate au fost: castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan şi thuya.

Masterplan pe 10 ani

Primarul Birta a precizat că arborii distruşi vor fi înlocuiţi pe parcurs. De altfel, edilul a anunţat că Primăria Oradea are cuprins în bugetul pe trimestrul III al acestui an un masterplan pe următorii 10 ani, legat de patrimoniul arboricol al municipiului Oradea - plantări şi tăieri de arbori.

"Scopul acestuia este identificarea etapizată a principalelor intervenţii ce urmează a fi realizate în fondul plantat existent", se explică într-un comunicat al Primăriei.

Concret, starea de sănătate a arborilor din oraş va fi verificată. "Asta înseamnă o procedură de urgenţă, mai ales în urma acestui fenomen care s-a întâmplat săptămâna trecută. Vom demara o procedură de licitaţie pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor, identificarea riscului prezentat de către un arbore sau părţi din el şi totodată recomandarea intervenţiilor optime pentru eliminarea riscurilor", a explicat Birta.

Primarul a mai precizat că reprezentanţii municipalităţii vor solicita, în caietul de sarcini, "prezenţa specialiştilor, recomandări pentru management al arborilor, întreţinerea plantaţiilor mature de arbori din parcuri şi scuaruri, precum şi alegerea corectă a speciilor de arbori menite să înlocuiască în timp fondul plantat existent".

În acest an se încheie acordul-cadru pe care municipalitatea îl avea pe o perioadă de 3 ani, ce prevedea plantarea a aproximativ 2.500 arbori, adică 7-800 arbori/an. "În această perioadă, Primăria Oradea pregăteşte caietul de sarcini pentru următoarea licitaţie pe intervalul de timp 2024-2027, acordul-cadru prevăzând plantarea a 10.000 de arbori, 2.500 arbori/an în municipiu", se mai susţine în informarea municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Petre93
Banii merg la investiții, pasaje, centuri etc.
Postat 31 Iulie 2023, 22:38 de Sandu2100
Vrăjeală liberală.
Se va edita un maldăr de hârtii de care nimeni nu va ține cont, pentru că o să vină de la anu' o altă garnitură de politruci care va reedita "istoria" vegetației orădene.
Postat 31 Iulie 2023, 20:08 de KP
cum asa, nu avem bani?
Cereti ajutor? Nu aveti 1 milion euro. Va laudati cu cel mai mare buget din tara de 500mil euro si acum nu aveti 1milion? Fara fonduri UE nu ar fi bani nici sa tineti aprins iluminatul public, cand nu vor fi fonduri UE murim de foame, bine ca ati recunoscut ca pasajele si toate lucrarile nu sunt rentabile daca nu ar fi bani de la UE.
Postat 31 Iulie 2023, 19:59 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON