URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2024, 21:01

Centura Sântandrei va fi deschisă circulației din 20 mai, anunță Ilie Bolojan (FOTO)

Centura Sântandrei va fi deschisă circulației din 20 mai, anunță Ilie Bolojan (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
Centura Sântandrei va fi deschisă circulației din 20 mai, anunță Ilie Bolojan (FOTO) foto: Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele cinci centuri care se amenajează în zona metropolitană a Oradiei este aproape gata. Circulația pe șoseaua ocolitoare a Sântandreiului ar urma să pornească pe 20 mai, potrivit unui anunț făcut joi de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

„În aceste zile se fac ultimele lucrări la centura ce va ocoli localitatea Sântandrei. Se toarnă stratul de uzură pe accesurile laterale, se face compactarea acostamentului, iar mâine se va turna și ultima porțiune de asfalt în capătul dinspre Palota”, a scris, pe contul său oficial de Facebook, șeful CJ Bihor. 

Potrivit acestuia, „de mâine (n.r. - vineri, 10 mai) se vor face și marcajele, toate celelalte lucrări fiind realizate. Până la sfârșitul săptămânii viitoare, centura va fi gata de deschidere”.

„Ne propunem ca de luni, 20 mai, să fie deschisă circulației. Centura Sântandrei va fi prima din cele 5 centuri din zona metropolitană a Oradiei ce va fi deschisă traficului”, a transmis Bolojan.

Inițial, președintele CJ enunțase ziua de 15 mai ca termen pentru darea în folosință a noii șosele.

foto: Facebook / Ilie Bolojan

Centura Sântandrei se întinde pe 5 kilometri. După cum BIHOREANUL a mai scris, traseul ei pornește de la intrarea în această localitate dinspre Palota până la intrarea în Oradea în intersecția cu strada Bujac. Pe o porțiune, noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care face legătura între centura orașului și Autostrada Transilvania.

Investiția a fost finanțată din fonduri europene printr-un proiect ce vizează și realizarea altor șosele ocolitoare: centura Oșorhei (5,8 km), plus reabilitarea drumului județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (12,7 km), centura Nojorid (8,4 km) și centura Biharia (8,7 km). De asemenea, printr-un alt proiect european, se amenajează centura Sânmartin, pe 5,75 km. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@KP
"hop și dezvoltatorul imobiliar care a cumpărat terenul respectiv de la municipiu, la jumate de preț." Dovezi ai? Du-te la DNA, nu la ziar!
Postat 11 Mai 2024, 13:54 de Biggie
KP aka mama Omida
Dacă îl cumpara Grindeanu sau Ciolanu, nu se făcea in veci.
Postat 10 Mai 2024, 22:08 de Sandu2100
Normal..
Kkp trebuia sa i găsească o hiba și acestui proiect...ce dracu te ar putea mulțumi?
Postat 10 Mai 2024, 19:51 de zorro
Traseul e clar.
Prima dată s-a cumpărat de municipiu in teren la 100 Euro/mp, adiacent viitorului drum. Apoi s-a demarat lucrarea drumului propriu-zis, pe bani publici. Acum, că va fi infrastructura gata ... hop și dezvoltatorul imobiliar care a cumpărat terenul respectiv de la municipiu, la jumate de preț. La așa afaceri păguboase pentru Oradea râmâne doar satisfacția locuitorilor din Palota, care nu mai trebuie să treacă prin Sântandrei ca să petreacă timpul și să muncească prin urbe.
Postat 10 Mai 2024, 18:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON