URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2024, 18:01

Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO)

Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO) foto Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la jumătatea lunii viitoare, cel târziu, va fi dată în trafic și centura Sântandrei, informarea survenind la câteva zile după un anunț similar privind deschiderea centurii Sânmartin.

O parte din noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care face legătura între centura orașului și Autostrada Transilvania.

Ce a mai rămas de făcut

„Până în 15 mai se dă în trafic centura Sântandrei!”, a dat de veste șeful administrației județene, joi, pe contul său de Facebook, unde a scris că stadiul lucrărilor a ajuns la peste 80%.

„În prezent se lucrează la amenajarea sensului giratoriu de la capătul acesteia dinspre Giriș. De la jumătatea lunii aprilie se va trece la așternerea ultimului strat de asfalt, cel de uzură. La sfârșitul lunii aprilie se vor monta panourile fonoabsorbante (acolo unde centura trece aproape de zona de locuit) și se vor realiza marcajele. Ne propunem ca până în 15 mai centura să fie dată în trafic”, a informat Bolojan.

Potrivit acestuia, noua centură va prelua traficul greu care în prezent tranzitează și aglomerează drumul principal prin Sântandrei, iar dată fiind deschiderea circulației și pe drumul expres dintre Oradea și autostrada A3, „darea în trafic a centurii va contribui suplimentar la descongestionarea traficului din zona Toboliu, Giriș și Sântandrei spre Oradea”.

Pornită în 2021, la pachet cu alte centuri

Centura Sântandrei are 5 kilometri, iar traseul ei se întinde de la intrarea în această localitate dinspre Palota până la intrarea în Oradea în intersecția cu strada Bujac (drumul de legătură construit în 2018 de Primăria municipiului).

Investiția a fost finanțată din fonduri europene printr-un proiect ce viza „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, împărțit în trei loturi. În primul lot a fost cuprinsă construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea drumului județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (12,7 km), în lotul 2 centurile Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km), iar în al treilea se realizează centura Biharia (8,7 km).

Contractul de execuție pentru lotul 2, pentru construirea centurilor Sântandrei și Nojorid, a fost încheiat, pentru suma de 83 de milioane de lei fără TVA, cu compania PORR Construct, ordinal de începere a lucrărilor fiind dat pe 14 februarie 2023, care a avut la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lor.

O parte din centura Sântandrei șerpuiește paralel cu DX 16 dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, dat în folosință pe 28 martie.

Anunțul președintelui CJ Bihor privind finalizarea noului drum vine la câteva zile după ce Bolojan a informat că tot la mijlocul lunii viitoare va fi deschisă și centura Sânmartin (5,75 km) de către Erbașu Construcții, aceasta fiind realizată de administrația județeană în parteneriat cu CNAIR, și finanțată tot cu fonduri europene.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Contestatiile
Daca nu se faceau "n+1" contestatii, drumurile acestea erau gata mai demult. Legea contestatiilor trebuie schimbata.
Postat 05 Aprilie 2024, 10:08 de Timi
Timisoara nu are centura dar are autostrada
Barladul construieste centura, iar autostrada Moldovei este work in progress. Treburile merg inainte. Banii de la PNNR sunt in miscare.
Postat 05 Aprilie 2024, 09:40 de Riviera
2 Romanii: vestul si restul
https://www.reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/130244-aceeasi-tara-conducatori-diferiti-bihor-are-sapte-centuri-ocolitoare-in-4-ani-iar-iesenii-merg-pe-camp-la-podu-iloaiei.html
Postat 05 Aprilie 2024, 09:11 de poiu
KP
Cred ca a uitat Bolojan ca tu faci plimbarea de nospte pe centură si de asta nu a făcut trotuar, dar dacă iti place sa faci trotuarul, încearcă la Vaslui, nu te mai chinui pe la Orade.
Postat 05 Aprilie 2024, 07:30 de Sandu2100
Auzi traznaie la carmaciul Bihorului ...
... ca drumul asta, care-i o simpla strada fara trotuare, e paralel cu DX. Paralel o fi, dar numai cu campul si agricultura locului, din moment ce drumul expres este doar pe hartie.
Postat 05 Aprilie 2024, 07:16 de KP
fain, felicitari administratiei locale ptr aceasta centura!
ca proiectele sa fie mai complexe, mai scumpe si mai pe termen lung, ar fi interesant daca centurile (sau toate drumurile nationale) ar avea: 1) regulament ca sa nu fie aprobata mai mult de o intersectie/un access la maxim fiecare 1 km, nu mai mult de o intersectie/access mai des de 2 km pe drum express/autostrada, nu mai des de ...500m? la drumuri judetene, astfel incat sa ai drumuri colectoare, si nu masini care din 20 in 20m scapi de una si franeaza urmatoarea ca nu poate intra pe proprietatea alaturata decat daca da treapta 1 la 5km pe ora, ca si-a pus gard pana in buza soselei si a facut o poarta de 1,6m, pe care nu intra masina decat perpendicular pe druml, la 90 de grade la perfectie. 2) Tot asa, proiectele ar putea include niste perdele verzi pe margine, in zonele rezidentiale. 3) din proiectul initial, unde se face o centura, unde ea se descarca in drumul national, acea intersectie ar trebui sa aiba banda de accelerare/decelerare si banda de viraj stanga, ca sa nu fie gatuit traficul in intersectie si apoi nevoie de alte lucrari peste 3 ani ptr largirea intersectiei.
Postat 04 Aprilie 2024, 18:46 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON