URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2024, 18:01

Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO)

Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO) foto Facebook / Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la jumătatea lunii viitoare, cel târziu, va fi dată în trafic și centura Sântandrei, informarea survenind la câteva zile după un anunț similar privind deschiderea centurii Sânmartin.

O parte din noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care face legătura între centura orașului și Autostrada Transilvania.

Ce a mai rămas de făcut

„Până în 15 mai se dă în trafic centura Sântandrei!”, a dat de veste șeful administrației județene, joi, pe contul său de Facebook, unde a scris că stadiul lucrărilor a ajuns la peste 80%.

„În prezent se lucrează la amenajarea sensului giratoriu de la capătul acesteia dinspre Giriș. De la jumătatea lunii aprilie se va trece la așternerea ultimului strat de asfalt, cel de uzură. La sfârșitul lunii aprilie se vor monta panourile fonoabsorbante (acolo unde centura trece aproape de zona de locuit) și se vor realiza marcajele. Ne propunem ca până în 15 mai centura să fie dată în trafic”, a informat Bolojan.

Potrivit acestuia, noua centură va prelua traficul greu care în prezent tranzitează și aglomerează drumul principal prin Sântandrei, iar dată fiind deschiderea circulației și pe drumul expres dintre Oradea și autostrada A3, „darea în trafic a centurii va contribui suplimentar la descongestionarea traficului din zona Toboliu, Giriș și Sântandrei spre Oradea”.

Pornită în 2021, la pachet cu alte centuri

Centura Sântandrei are 5 kilometri, iar traseul ei se întinde de la intrarea în această localitate dinspre Palota până la intrarea în Oradea în intersecția cu strada Bujac (drumul de legătură construit în 2018 de Primăria municipiului).

Investiția a fost finanțată din fonduri europene printr-un proiect ce viza „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, împărțit în trei loturi. În primul lot a fost cuprinsă construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea drumului județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (12,7 km), în lotul 2 centurile Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km), iar în al treilea se realizează centura Biharia (8,7 km).

Contractul de execuție pentru lotul 2, pentru construirea centurilor Sântandrei și Nojorid, a fost încheiat, pentru suma de 83 de milioane de lei fără TVA, cu compania PORR Construct, ordinal de începere a lucrărilor fiind dat pe 14 februarie 2023, care a avut la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lor.

O parte din centura Sântandrei șerpuiește paralel cu DX 16 dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, dat în folosință pe 28 martie.

Anunțul președintelui CJ Bihor privind finalizarea noului drum vine la câteva zile după ce Bolojan a informat că tot la mijlocul lunii viitoare va fi deschisă și centura Sânmartin (5,75 km) de către Erbașu Construcții, aceasta fiind realizată de administrația județeană în parteneriat cu CNAIR, și finanțată tot cu fonduri europene.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Contestatiile
Daca nu se faceau "n+1" contestatii, drumurile acestea erau gata mai demult. Legea contestatiilor trebuie schimbata.
Postat 05 Aprilie 2024, 10:08 de Timi
Timisoara nu are centura dar are autostrada
Barladul construieste centura, iar autostrada Moldovei este work in progress. Treburile merg inainte. Banii de la PNNR sunt in miscare.
Postat 05 Aprilie 2024, 09:40 de Riviera
2 Romanii: vestul si restul
https://www.reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/130244-aceeasi-tara-conducatori-diferiti-bihor-are-sapte-centuri-ocolitoare-in-4-ani-iar-iesenii-merg-pe-camp-la-podu-iloaiei.html
Postat 05 Aprilie 2024, 09:11 de poiu
KP
Cred ca a uitat Bolojan ca tu faci plimbarea de nospte pe centură si de asta nu a făcut trotuar, dar dacă iti place sa faci trotuarul, încearcă la Vaslui, nu te mai chinui pe la Orade.
Postat 05 Aprilie 2024, 07:30 de Sandu2100
Auzi traznaie la carmaciul Bihorului ...
... ca drumul asta, care-i o simpla strada fara trotuare, e paralel cu DX. Paralel o fi, dar numai cu campul si agricultura locului, din moment ce drumul expres este doar pe hartie.
Postat 05 Aprilie 2024, 07:16 de KP
fain, felicitari administratiei locale ptr aceasta centura!
ca proiectele sa fie mai complexe, mai scumpe si mai pe termen lung, ar fi interesant daca centurile (sau toate drumurile nationale) ar avea: 1) regulament ca sa nu fie aprobata mai mult de o intersectie/un access la maxim fiecare 1 km, nu mai mult de o intersectie/access mai des de 2 km pe drum express/autostrada, nu mai des de ...500m? la drumuri judetene, astfel incat sa ai drumuri colectoare, si nu masini care din 20 in 20m scapi de una si franeaza urmatoarea ca nu poate intra pe proprietatea alaturata decat daca da treapta 1 la 5km pe ora, ca si-a pus gard pana in buza soselei si a facut o poarta de 1,6m, pe care nu intra masina decat perpendicular pe druml, la 90 de grade la perfectie. 2) Tot asa, proiectele ar putea include niste perdele verzi pe margine, in zonele rezidentiale. 3) din proiectul initial, unde se face o centura, unde ea se descarca in drumul national, acea intersectie ar trebui sa aiba banda de accelerare/decelerare si banda de viraj stanga, ca sa nu fie gatuit traficul in intersectie si apoi nevoie de alte lucrari peste 3 ani ptr largirea intersectiei.
Postat 04 Aprilie 2024, 18:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON