Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la jumătatea lunii viitoare, cel târziu, va fi dată în trafic și centura Sântandrei, informarea survenind la câteva zile după un anunț similar privind deschiderea centurii Sânmartin.
O parte din noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care face legătura între centura orașului și Autostrada Transilvania.
Ce a mai rămas de făcut
„Până în 15 mai se dă în trafic centura Sântandrei!”, a dat de veste șeful administrației județene, joi, pe contul său de Facebook, unde a scris că stadiul lucrărilor a ajuns la peste 80%.
„În prezent se lucrează la amenajarea sensului giratoriu de la capătul acesteia dinspre Giriș. De la jumătatea lunii aprilie se va trece la așternerea ultimului strat de asfalt, cel de uzură. La sfârșitul lunii aprilie se vor monta panourile fonoabsorbante (acolo unde centura trece aproape de zona de locuit) și se vor realiza marcajele. Ne propunem ca până în 15 mai centura să fie dată în trafic”, a informat Bolojan.
Potrivit acestuia, noua centură va prelua traficul greu care în prezent tranzitează și aglomerează drumul principal prin Sântandrei, iar dată fiind deschiderea circulației și pe drumul expres dintre Oradea și autostrada A3, „darea în trafic a centurii va contribui suplimentar la descongestionarea traficului din zona Toboliu, Giriș și Sântandrei spre Oradea”.
Pornită în 2021, la pachet cu alte centuri
Centura Sântandrei are 5 kilometri, iar traseul ei se întinde de la intrarea în această localitate dinspre Palota până la intrarea în Oradea în intersecția cu strada Bujac (drumul de legătură construit în 2018 de Primăria municipiului).
Investiția a fost finanțată din fonduri europene printr-un proiect ce viza „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, împărțit în trei loturi. În primul lot a fost cuprinsă construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea drumului județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (12,7 km), în lotul 2 centurile Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km), iar în al treilea se realizează centura Biharia (8,7 km).
Contractul de execuție pentru lotul 2, pentru construirea centurilor Sântandrei și Nojorid, a fost încheiat, pentru suma de 83 de milioane de lei fără TVA, cu compania PORR Construct, ordinal de începere a lucrărilor fiind dat pe 14 februarie 2023, care a avut la dispoziție 18 luni pentru finalizarea lor.
O parte din centura Sântandrei șerpuiește paralel cu DX 16 dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, dat în folosință pe 28 martie.
Anunțul președintelui CJ Bihor privind finalizarea noului drum vine la câteva zile după ce Bolojan a informat că tot la mijlocul lunii viitoare va fi deschisă și centura Sânmartin (5,75 km) de către Erbașu Construcții, aceasta fiind realizată de administrația județeană în parteneriat cu CNAIR, și finanțată tot cu fonduri europene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.