URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2023, 13:37

Primul strat de asfalt și pe centura Sântandrei. Bolojan: în primăvară va fi deschisă circulației (FOTO)

Primul strat de asfalt și pe centura Sântandrei. Bolojan: în primăvară va fi deschisă circulației (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noile drumuri județene care leagă de Oradea comunele învecinate prind contur tot mai clar.

Primul strat din trei

Centura Sântandreiului a intrat în faza de asfaltare și a ajuns la o execuție de jumătate din volumul total al lucrărilor proiectate. „Constructorii au turnat luni, 23 octombrie, primul strat de asfalt pe o porțiune de 500 de metri. Stadiul fizic al proiectului a ajuns la 50%”, a transmis marți Consiliul Județean Bihor.

Potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, în următoarele săptămâni se vor așterne primele două straturi de asfalt, cel de acum, în grosime de 8 centimetri, și încă unul, de 6 cm, iar apoi, la finele lunii următoare, lucrările vor ajunge la un stadiu de peste 60%.

„În lunile de iarnă constructorii vor lucra la acostamente și la șanțuri. În primăvara anului viitor se va turna și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, centura va fi deschisă circulației”, afirmă Bolojan.

Noua șosea, cu regim de drum județean, are o lungime de 5 kilometri. Traseul se intersectează cu actualul drum care leagă Oradea de Sântandrei, construit de Primăria municipiului în 2018 (strada Bujac), și va ocoli localitatea Sântandrei până la ieșirea spre Girișu de Criș.

Cinci noi DJ în ZMO

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri UE prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.

Din acest proiect mai fac parte construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea DJ 767E Oșorhei - Copăcel (12,7 km), precum și a centurii Nojorid (8,4 km), cu mențiunea că aceasta este deja asfaltată cu excepția capetelor dinspre cartierul Grigorescu din Oradea, a unui viitor sens giratoriu de lângă Pădurea Nojorid și a celui din viitoarea intersecție cu DN 79 către DC 77 spre Livada de Bihor, precum și centura Biharia (8,7 km).

Valoarea construirii centurii Oșorhei și a reabilitării DJ 767E este de 108,275 milioane lei (fără TVA), iar a realizării centurilor Sântandrei și Nojorid de 84,394 milioane lei (fără TVA), lucrările fiind executate de PORR Construct. Termenul pentru finalizarea acestora este jumătatea lunii februarie a anului viitor.

Recent, a fost atribuită și construirea centurii Biharia, pentru suma de 55,767 milioane lei, unei asocieri formate din firmele Dumexim (Oradea) și Consorzio Stabile EBG Group (Italia), care trebuie să înceapă lucrările, având un termen de execuție de 18 luni.

În plus, printr-un alt proiect, în parteneriat cu CNAIR, CJ Bihor derulează și construirea centurii Sânmartin (5,75 km + 2,72 km de bretele). Aici, execuția a revenit unei asocieri formate din Erbașu Construcții, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Pro Cons Grup, contra sumei de 177,238 milioane lei, termenul de finalizare fiind primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON