URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2023, 13:37

Primul strat de asfalt și pe centura Sântandrei. Bolojan: în primăvară va fi deschisă circulației (FOTO)

Primul strat de asfalt și pe centura Sântandrei. Bolojan: în primăvară va fi deschisă circulației (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noile drumuri județene care leagă de Oradea comunele învecinate prind contur tot mai clar.

Primul strat din trei

Centura Sântandreiului a intrat în faza de asfaltare și a ajuns la o execuție de jumătate din volumul total al lucrărilor proiectate. „Constructorii au turnat luni, 23 octombrie, primul strat de asfalt pe o porțiune de 500 de metri. Stadiul fizic al proiectului a ajuns la 50%”, a transmis marți Consiliul Județean Bihor.

Potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, în următoarele săptămâni se vor așterne primele două straturi de asfalt, cel de acum, în grosime de 8 centimetri, și încă unul, de 6 cm, iar apoi, la finele lunii următoare, lucrările vor ajunge la un stadiu de peste 60%.

„În lunile de iarnă constructorii vor lucra la acostamente și la șanțuri. În primăvara anului viitor se va turna și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, centura va fi deschisă circulației”, afirmă Bolojan.

Noua șosea, cu regim de drum județean, are o lungime de 5 kilometri. Traseul se intersectează cu actualul drum care leagă Oradea de Sântandrei, construit de Primăria municipiului în 2018 (strada Bujac), și va ocoli localitatea Sântandrei până la ieșirea spre Girișu de Criș.

Cinci noi DJ în ZMO

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri UE prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.

Din acest proiect mai fac parte construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea DJ 767E Oșorhei - Copăcel (12,7 km), precum și a centurii Nojorid (8,4 km), cu mențiunea că aceasta este deja asfaltată cu excepția capetelor dinspre cartierul Grigorescu din Oradea, a unui viitor sens giratoriu de lângă Pădurea Nojorid și a celui din viitoarea intersecție cu DN 79 către DC 77 spre Livada de Bihor, precum și centura Biharia (8,7 km).

Valoarea construirii centurii Oșorhei și a reabilitării DJ 767E este de 108,275 milioane lei (fără TVA), iar a realizării centurilor Sântandrei și Nojorid de 84,394 milioane lei (fără TVA), lucrările fiind executate de PORR Construct. Termenul pentru finalizarea acestora este jumătatea lunii februarie a anului viitor.

Recent, a fost atribuită și construirea centurii Biharia, pentru suma de 55,767 milioane lei, unei asocieri formate din firmele Dumexim (Oradea) și Consorzio Stabile EBG Group (Italia), care trebuie să înceapă lucrările, având un termen de execuție de 18 luni.

În plus, printr-un alt proiect, în parteneriat cu CNAIR, CJ Bihor derulează și construirea centurii Sânmartin (5,75 km + 2,72 km de bretele). Aici, execuția a revenit unei asocieri formate din Erbașu Construcții, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Pro Cons Grup, contra sumei de 177,238 milioane lei, termenul de finalizare fiind primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON