URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2024, 20:28

Conferințele Dilema la Oradea: Virtuțile bunei guvernări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CONFERINȚELE DILEMA LA ORADEA: VIRTUȚILE BUNEI GUVERNĂRI

16-18 MAI 2024

SINAGOGA NEOLOGĂ ŞI MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Conferințele Dilema revin, între 16 și 18 mai, la Oradea, oraș în care acest proiect cultural itinerant se întoarce pentru a treia oară.

Invitații din acest an ai Conferințelor, în ordinea prezenței lor pe scenă, sunt: Sever Voinescu, Daniel David, Valeriu Stoica, Emil Hurezeanu, Doru Antonesi și Toni Grecu. Ca de obicei, moderatorul evenimentelor este redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

Dacă anul trecut tema propusă la Oradea de Conferinţele Dilema a fost “Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”, în acest an organizatorii au decis să meargă pe o temă cum nu se poate mai actuală: "Virtuţile bunei guvernări".

Într-un an sufocat de alegeri, Conferințele Dilema au decis să vorbească despre ce înseamnă buna guvernare fără să vorbească despre partide și candidați sau despre actualul Guvern și actuala Opoziție. Este așa ceva cu putință? Dar, mai ales, este așa ceva relevant pentru oamenii care caută acum răspunsul concret la întrebarea concretă ”eu cu cine votez?”. Da, este! Nu doar că este cu putință, dar este absolut necesar. A te plasa corect și sănătos în dilemă înseamnă că tocmai acum, cînd toată lumea se precipită spre un răspuns clar, să facem un pas în spate și să privim în perspectivă largă. Tema bunei guvernări nu este doar o chestiune pur politică, ci și una de etică, de istorie, de filozofie, de drept, de psihologie. Conferințele ”Dilema” aduc aceste perspective acum, cînd este mai mare nevoie de ele, nu doar pentru români, ci pentru toți europenii” - Sever Voinescu, redactor-șef revista Dilema.

Programul Conferințelor Dilema la Oradea:

Joi 16 mai, Sinagoga Neologă Sion

ora 19.00, Sever Voinescu

Umanism și bună guvernare

Suntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, îi tratează pe toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru?

ora 20.30, Daniel David

Despre "mindsetul" leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie

Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură "psihobiologică", cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).

Vineri 17 mai, Sinagoga Neologă Sion

ora 19.00, Valeriu Stoica

Buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti

În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice. Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări.

ora 20.30, Emil Hurezeanu

Reversul sau Eșecul Europei

Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație ,"Virtutea în Politică și Buna Guvernare"?

Sâmbătă 18 mai, Muzeul Țării Crișurilor

ora 17.00,

Umor, prostie și fake news din '89 până azi

Conferință spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu și Doru Antonesi

Intrarea la toate cele șase evenimente întinse pe parcursul celor trei zile este liberă.

______

Un proiect inițiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei în colaborare cu Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea

Partener strategic: UniCredit Bank

Parteneri: Oradea Heritage și Muzeul Țării Crișurilor

Partener cultural: Revista Familia

Oradea,

9 mai 2024

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
(KP) KO
Si noapte-n somn doar propaganda ruseasca, falimentara ai in cap. Daca e bine in Rusia, de ce rusii in proportie de 90% (exceptie fac cei din cercul puterii si aghiotantii lor de pe diferite niveluri), sunt pt emigrare. De ce emigreaza rusii in occident si nu emigreaza occidentalii in Rusia ? Vezi cum mereu te prind cu minciuna ?
Postat 10 Mai 2024, 18:42 de Riviera
Apropo de buna guvernare, prin care Statul Român este beneficiarul a jumătate din tariful energiei electrice.
Electrica Furnizare a umflat consumurile oamenilor, motivând aiurea convenții din anul precedent, fără a ține cont de indecurile raportate de către clienți. Apoi, pentru că mulți au așteptat regularizările firești de la lună la lună, Electrica a pus penalități pe diferența între consumurile umflate artificial și cele reale ale consumatorilor. Aceasta este buna guvernare din România, aplicată de către binomul PSD+PNL.
Postat 10 Mai 2024, 18:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON