URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2024, 16:40

E definitiv! Cei doi părinţi din Bihor care îşi educau copiii acasă sunt obligaţi să-i reînscrie la şcoală

E definitiv! Cei doi părinţi din Bihor care îşi educau copiii acasă sunt obligaţi să-i reînscrie la şcoală foto: generic, Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul celor doi părinţi din Bihor care au ales să-şi educe acasă copiii de vârstă şcolară, ca să-i ferească de ispita internetului. Instanţa a menţinut hotărârea Judecătoriei Aleşd, unde cei doi au primit pedepse de câte 4 luni de închisoare cu amânare şi au fost trimişi la muncă în folosul comunităţii. 

Cazul este unul despre care BIHOREANUL a mai scris şi priveşte doi părinţi din Bratca, trimişi în judecată anul trecut de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd sub acuzaţia de împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Celor doi li se impută că, în toamna lui 2021, şi-au retras de la şcoală cei patru copii de vârstă şcolară - pe atunci de 8, 10, 11 și 13 ani -, iar de atunci îi învață acasă, în sistem homeschooling, pentru că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media și cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie.

Homeschooling pe lângă lege

Cuplul şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, aşa-numite „şcoli umbrelă”, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe.

Însă, după cum au explicat procurorii, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar legislația nu permite echivalarea în ţară a cursurilor urmate la această formă de învățământ.

În plus, Home Life Academy și West River Academy nu figurează în Registrul special al entităţilor furnizoare de educație acreditate să desfășoare activitatea pe teritoriul României. Altfel spus, nu sunt recunoscute de autoritățile din țara noastră.

Anchetatorii au invocat şi poziţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor care, după evaluarea copiilor, au stabilit că cei patru au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta cronologică şi clasa de studiu pentru că, deşi învăţau aproximativ 3 ore, zilnic, sub supravegherea părinţilor, cuplul nu are nicio pregătire pedagogică, femeia având doar 8 clase, iar soţul ei 12 clase.

Condamnaţi la voluntariat

În faţa judecătorului, cuplul nu şi-a asumat vreo vină, femeia susţinând chiar că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire, dar, în final, judecătorul a dat dreptate anchetatorilor. Şi, deşi Codul penal prevede şi posbilitatea condamnării la amendă penală, instanţa a decis să dispună în cazul cuplului o pedeapsă cu închisoarea, reproşându-le celor doi părinți că au negat dreptul celor patru copii la învăţământul obligatoriu.

„Inculpaţii nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, cu toate că li s-a oferit contextul necesar”, a explicat instanţa. Concret, după cum au comunicat reprezentanţii DGASPC Bihor, în perioada ianuarie-aprilie 2022, familia a beneficiat de serviciile unității pentru consiliere și sprijin, ca să reînscrie copiii la şcoală, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Judecătorul i-a stabilit fiecăruia câte 4 luni de închisoare, dar a decis să amâne pe o perioadă de supraveghere de 2 ani aplicarea pedepselor, ceea ce înseamnă că vor rămâne şi cu cazierele nepătate. Poate că, în acest fel, cei doi „vor pune în primul plan nevoile minorilor” şi „vor lăsa la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la dispozitivele electronice de comunicare”, se explica în hotărârea judecătorească.

Instanţa a considerat că fapta este, totuşi, gravă, motiv pentru care cei doi soţi au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii.

Dezbatere naţională

Verdictul judecătorilor nu era definitiv, iar cei doi părinţi l-au şi atacat, motiv pentru care dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea, care a hotărât joi să menţină hotărârea instanţei din Aleşd. Totodată, cei doi soţi vor trebui să achite câte 1.000 lei în favoarea statului, cheltuieli judiciare în apel.

Decizia Curţii de Apel Oradea nu este, deocamdată, motivată. Ca atare, nu se cunosc argumentele judecătorilor care au pronunţat-o. Cert este că, soluţia fiind definitivă, aceştia sunt obligaţi să-şi înscrie copiii la şcoală.

Cazul a stârnit o adevărată dezbatere naţională, readucând în atenţia publică sistemul de şcolarizare la domiciliu, formă de învățământ neautorizată în România, iar după articolul BIHOREANULUI, Ministerul Educaţiei solicitat inspectoratelor școlare să verifice situaţia elevilor retraşi de la cursurile învăţământului obligatoriu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON