URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2024, 15:37

Procesul „homeschooling” continuă: Cei doi părinţi din Bihor trimişi la muncă în folosul comunităţii pentru că îşi educau copiii acasă au atacat hotărârea judecătorească

Procesul „homeschooling” continuă: Cei doi părinţi din Bihor trimişi la muncă în folosul comunităţii pentru că îşi educau copiii acasă au atacat hotărârea judecătorească foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi părinţi din Bihor condamnați pentru că au ales să-şi educe acasă copiii de vârstă şcolară, ca să-i ferească de ispita internetului, au atacat hotărârea Judecătoriei Aleşd - unde au primit pedepse de câte 4 luni de închisoare cu amânare şi au fost trimişi la muncă în folosul comunităţii -, considerând-o neîntemeiată şi nelegală.

Apelul declarat de cei doi părinţi a fost înregistrat în data de 8 ianuarie, la Judecătoria Aleşd, în documentul depus familia susţinând că hotărârea este netemeinică şi nelegală, dar fără să dezvolte, deocamdată, motivele, pe care au ales să le descrie ulterior, într-un memoriu.

BIHOREANUL a încercat să ia legătura, miercuri, cu avocatul care a redactat documentul, Eugen Bogdan, însă acesta nu a răspuns mesajelor reporterului. 

„Sunt mii de copii...”

A răspuns, în schimb, mama copiilor, care consideră nedreaptă hotărârea judecătorească, în condiţiile în care, pretinde ea, ar exista "mii de copii în ţară care au făcut primii ani de şcoală în sistem homeschooling, iar apoi au fost reintegraţi în sistemul de învăţământ clasic".

"Nu suntem inconştienţi, nu suntem boschetari, alcoolici, hoţi. Pur şi simplu vrem să ne ferim copiii de probleme, nu vreau să-i văd fumând la colţ de stradă sau făcând alte treburi. Înainte să decidem să-i educăm acasă, ne-am interesat pe toate laturile. Există mii de copii care învaţă acasă, iar unii sunt studenţi. Este un copil din Suceava, de pildă, a intrat la liceu la Oradea, iar acum e student la Medicină", susține mama celor patru copii.

Femeia afirmă că cei patru copii sunt la zi cu lecţiile şi fac cursuri nu doar cu ei, ci şi cu meditatori, "cărora nu vreau să le dau numele, ca să nu le fac probleme".

"Noi am discutat cu copiii, i-am întrebat şi anul trecut, dacă vor să meargă la şcoală ori vor să continue în sistem homeschooling. Au spus că vor să rămână acasă", a mai declarat mama copiilor.

Procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea, instanţă care va pronunţa şi verdictul final în caz.

Părinţi inculpaţi

După cum BIHOREANUL a mai scris, cei doi părinţi au fost trimişi în judecată anul trecut de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd sub acuzaţia de împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Li se impută că, în toamna lui 2021, şi-au retras de la şcoală cei patru copii de vârstă şcolară - atunci de 8, 10, 11 și 13 ani -, iar de atunci îi învață acasă, în sistem homeschooling, pentru că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie.

Cuplul şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, aşa-numite „şcoli umbrelă”, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe. Însă, după cum au explicat procurorii, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar legislația nu permite echivalarea în ţară a cursurilor urmate la această formă de învățământ. În plus, Home Life Academy și West River Academy nu figurează în Registrul special al entităţilor furnizoare de educație acreditate să desfășoare activitatea pe teritoriul României. Altfel spus, nu sunt recunoscute de autoritățile din țara noastră.

Anchetatorii au invocat şi poziţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor care, după evaluarea copiilor, au stabilit că cei patru au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta cronologică şi clasa de studiu pentru că, deşi învăţau aproximativ 3 ore, zilnic, sub supravegherea părinţilor, cuplul nu are nicio pregătire pedagogică, femeia având doar 8 clase, iar soţul ei 12 clase.

Declarații în fața instanței

În faţa judecătorului, cuplul a cerut să fie judecat după procedura simplificată, însă doar pentru a evita dezbaterile.

Femeia a susţinut că acţiunea judiciară reprezintă o formă de hărţuire, iar avocatul din oficiu al celor doi, Köte Codruţa, le-a reproşat procurorilor că rechizitoriul împotriva familiei "se bazează pe prezumpții și idei preconcepute, nu pe probe", în condiţiile în care copiii nu au fost privaţi de educaţie, ci au fost înscrişi într-un alt sistem de învățământ, acţiunea fiind realizată în beneficiul copiilor, "din dorinţa de a le asigura o educație mai bună".

De cealaltă parte, avocata Cornelia Ilaş şi stagiara sa, Ioana Gurzău, desemnate tot din oficiu să reprezinte interesele celor patru copii, au explicat în faţa judecătorului că, atât timp cât minorii au drept constituţional la educaţie, este firesc să acceadă la un sistem de şcolarizare recunoscut de statul român. "Am fost într-o poziţie ingrată, de a-i reprezenta pe copiii minori împotriva părinţilor, însă consider că nu poţi limita accesul copiilor la sistemul de învăţământ obligatoriu", explică avocata Cornelia Ilaş.

Dezbatere naţională

Cazul a stârnit o adevărată dezbatere naţională, readucând în atenţia publică sistemul de şcolarizare la domiciliu, formă de învățământ neautorizată în România.

După articolul BIHOREANULUI, Ministerul Educaţiei solicitat inspectoratelor școlare să verifice situaţia elevilor retraşi de la cursurile învăţământului obligatoriu.

În adresa transmisă şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi în care se invocă „informaţiile potrivit cărora în România există familii care îşi retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut de Constituţia României”, inspectorilor li se cere să îi informeze pe părinţi cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor, dar şi să sesizeze organele judiciare "pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”, respectiv să informeze Ministerul Educaţiei "cu privire la aceste situaţii".

În circulară se mai arată că Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar stipulează formele de învăţământ şi unităţile înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcţionare a unor entităţi care pretind că oferă servicii educaţionale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”. 

Codul Penal pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu, iar fapta rămâne nepedepsită dacă situaţia este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Libertate" in Romania inca nu valoreaza prea mult
multi prefera comunismul care le da o portie de mancare aleasa de statul paternalist, decat libertatea de a isi conusma banii dupa bunul plac, ca asa macar primesc o portie de mancare si se pot preocupa doar de bugetul ptr tigari, fara grija bugetului ptr alimente. Asta cu parintii nu au studii de pedagogie e o prostie propagandistica. Daca toti romanii si-ar trimite copiii la cresa de la 6 luni, cu o generatie mai tarziu lumea ar crede ca e nevoie de studii pedagogice ca sa inveti copilul sa umble or sa faca la wc, nu in scutece. Ai nevoie de autorizatie de la stat ca sa tunzi, ca sa faci unghii, sa vinzi, sa cumperi, sa produci, sa construiesti, etc. Doar daca statul iti da voie.
Postat 10 Ianuarie 2024, 18:38 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON