URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2024, 23:52

Joe Biden l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă: România a depășit toate așteptările (VIDEO)

Joe Biden l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă: România a depășit toate așteptările (VIDEO) sursa foto: X / Klaus Iohannis
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cei doi abordând teme precum războiul din Ucraina, colaborarea din cadrul NATO, programul Visa Waiver pentru români, precum și candidatura lui Iohannis pentru poziția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Întâlnirea a fost anunțată de Administrația Prezidențială a României cu doar o zi înainte să aibă loc. 

Biden și Iohannis au purtat o parte a discuției în prezența presei, în Biroul Oval. 

Șeful de la Casa Albă a amintit că, pe vremea când era senator - „acum 180 de ani”, a glumit el - a luptat pentru ca România să fie primită în NATO. „Aţi depășit toate aşteptările de acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO. În fiecare an de atunci, naţiunile noastre au devenit tot mai apropiate”, a spus Biden.

El a mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane, pentru asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Vreau să ştiţi că SUA sunt angajate să rămână alături de voi. Azi punem fundaţia pentru următorii 20 de ani”, a arătat liderul american, citat de Spotmedia.ro. 

De asemenea, Joe Biden l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru „leadership”. 

După întâlnirea cu președintele american, Iohannis a făcut declarații de presă. El a spus că, printre altele, a discutat cu Joe Biden despre modalități de a aprofunda colaborarea dintre cele două state și de a găsi noi căi de a ajuta Ucraina.

„Am abordat și admiterea României în programul Visa Waiver și suntem convins că aceasta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a mai spus președintele român.

Totodată, după întâlnirea cu omologul său, Iohannis a spus că este deschis discuțiilor ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. 

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă către trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără (...) Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Hotnews.ro. 

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, șeful statului a spus că a vorbit cu Joe Biden și despre candidatura sa la șefia NATO.

„Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să spun ce a spus Președintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo. Dar discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă, și, dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidați care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice. 

Președintele României se află în SUA și pentru că, miercuri, îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic - o organizație de tip „think tank” din SUA - a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ha, ha, ha ...
Biden l-a primit pe Johannis care ar fi vrut să-și susțină candidatura pentru poziția de "prostul de la NATO". Biden l-a înștiințat, în 5 minute fără a mai anorda vreun alt subiect, că SUA își transferă sistemul Patriot din România în Ucraina și nația de la Marea Neagră trebuie să scoată banul, dacă mai vrea "umbrelă". Rusia și SUA au ajuns de fapt la o înțelegere preliminară, astfel că Ucraina se împarte cum s-a stabilit la Moscova, iar ce rămâne de după Nipru către vest va fi pe mai departe teren agricol american.
Postat 08 Mai 2024, 17:52 de KP
Nu știu cum ar fi mai rău...
Dacă câștigă Trump sau dacă iese Biden și își pierde seninătatea?
Postat 08 Mai 2024, 06:50 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON