URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2024, 12:18

Angajații Ansamblului Crișana au cerut aleșilor bihorenilor anularea desființării acestuia. Degeaba!

Angajații Ansamblului Crișana au cerut aleșilor bihorenilor anularea desființării acestuia. Degeaba! Foto: Facebook / Ansamblul Artistic Profesionist Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odiseea desființării Ansamblului folcloric profesionist Crișana din subordinea Teatrului Regina Maria continuă. La o lună după a doua hotărâre de desființare luată de Consiliul Județean Bihor, angajații cer revocarea acesteia, acuzând-o că are un caracter discriminatoriu și abuziv.

„În evidentă contradicție”

Consilierii județeni au respins, vineri, prin voturile reprezentanților PNL și UDMR, o plângere prealabilă prin care angajați ai Ansamblului folcloric profesionist Crișana au cerut anularea Hotărârii 52/2024, adoptată luna trecută pentru desființarea acestui ansamblu ca serviciu în organigrama Teatrului Regina Maria și crearea, în schimb, a unui alt ansamblu folcloric, în cadrul Centrului Județean de Cultură, dar cu salariați care să aibă contracte de muncă nu pe perioadă nedeterminată, ci la început pe o perioadă determinată.

Potrivit actelor pe care aleșii bihorenilor le-au avut în față la ședință, angajații ansamblului Crișana au acuzat faptul că HCJ 52/2024 „intră într-o evidentă contradicție cu considerentele Deciziei nr. 1261/2022 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara”.

Folcloriștii au făcut astfel trimitere la o sentință prin care, în urma unui proces pe care l-au intentat în 2021, instanța timișoreană a dispus anularea primei decizii de desființare a ansamblului, adoptată în urmă cu trei ani, cu voturile doar ale consilierilor PNL, magistrații arătând că desființarea nu a fost legală deoarece pentru o astfel de decizie ar fi fost nevoie de o hotărâre luată cu o majoritate de două treimi a consilierilor, nu cu una simplă.

„Discriminare între tradiții”

De asemenea, angajații ansamblului au acuzat o „discriminare între tradițiile populare românești și tradițiile populare maghiare”, arătând că aleșii din CJ Bihor nu au desființat și ansamblul Nagyvarad, care funcționează în subordinea Teatrului Szigligeti, și totodată au incriminat „caracterul abuziv” al desființării ansamblului Crișana, cu susținerea că „nu se urmărește nimic altceva decât transformarea în mod abuziv a contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată în contracte de muncă pe perioadă determinată”.

Se respinge

Juriștii CJ Bihor au recomandat însă aleșilor respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana, argumentând că decizia din 2022 a Curții de Apel Timișoara nu are „putere de lucru judecat” întrucât instanța s-a pronunțat atunci asupra unei alte hotărâri, cea din 2021, pe când cea de luna trecută are alt conținut, dar și că „autoritatea județeană are competența legală de a lua deciziile pe care le apreciază ca fiind oportune” în urma analizării eficienței pe care a avut-o ansamblul după reînființarea de anul trecut.

De asemenea, reprezentanții administrației au respins și acuzația că s-ar face o „discriminare între tradiții”, deoarece în timp ce activitatea ansamblului Nagyvarad a avut eficiență (a organizat spectacole și a avut spectatori), nu același lucru s-a întâmplat cu ansamblul Crișana.

În fine, în ce privește „caracterul abuziv”, juriștii CJ Bihor au arătat că doar „s-a procedat la desființarea unei secții care nu corespundea scopului și misiunii pentru care a fost înființat Teatrul Regina Maria”, ceea ce nu este un abuz.

În prezent, ansamblul Crișana are 14 angajați, înaintea primei desființări, cea din 2021, având 33. Potrivit celei de-a doua hotărâri privind desființarea acestuia, în cadrul Centrului Cultural Județean ar urma să fie format un alt ansamblu, cu o orchestră și dirijor (13 persoane) plus formație de dansatori cu coregraf (tot 13 persoane), precum și manipulant de decoruri și operator de lumini și sunet. Aceste persoane ar urma să fie angajate prin concurs, inițial pe perioadă determinată, așa cum este „practica în toată Europa”.

Reprezentanții PSD din CJ Bihor, care nu au votat luna trecută desființarea, au anunțat că se abțin, deci nu au votat respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stie taranul ce stie!
Sefii instituțiilor nu vor mai plăti din buzunarul propriu amenzile pentru neaplicarea unei decizii a instanței, ci din banii publici. Cu alte cuvinte pot sa mearga highidusii unde vor, pe ilie&gassca penala ii doare-n cot, plateste pulimea, nu ei! Singura varianta care i-ar afecta pe penali ar fi pierderea majoritatii in cj Bihor si in cl Oradea. https://romania.europalibera.org/a/32271021.html
Postat 27 Aprilie 2024, 16:49 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON