URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2024, 12:18

Angajații Ansamblului Crișana au cerut aleșilor bihorenilor anularea desființării acestuia. Degeaba!

Angajații Ansamblului Crișana au cerut aleșilor bihorenilor anularea desființării acestuia. Degeaba! Foto: Facebook / Ansamblul Artistic Profesionist Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odiseea desființării Ansamblului folcloric profesionist Crișana din subordinea Teatrului Regina Maria continuă. La o lună după a doua hotărâre de desființare luată de Consiliul Județean Bihor, angajații cer revocarea acesteia, acuzând-o că are un caracter discriminatoriu și abuziv.

„În evidentă contradicție”

Consilierii județeni au respins, vineri, prin voturile reprezentanților PNL și UDMR, o plângere prealabilă prin care angajați ai Ansamblului folcloric profesionist Crișana au cerut anularea Hotărârii 52/2024, adoptată luna trecută pentru desființarea acestui ansamblu ca serviciu în organigrama Teatrului Regina Maria și crearea, în schimb, a unui alt ansamblu folcloric, în cadrul Centrului Județean de Cultură, dar cu salariați care să aibă contracte de muncă nu pe perioadă nedeterminată, ci la început pe o perioadă determinată.

Potrivit actelor pe care aleșii bihorenilor le-au avut în față la ședință, angajații ansamblului Crișana au acuzat faptul că HCJ 52/2024 „intră într-o evidentă contradicție cu considerentele Deciziei nr. 1261/2022 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara”.

Folcloriștii au făcut astfel trimitere la o sentință prin care, în urma unui proces pe care l-au intentat în 2021, instanța timișoreană a dispus anularea primei decizii de desființare a ansamblului, adoptată în urmă cu trei ani, cu voturile doar ale consilierilor PNL, magistrații arătând că desființarea nu a fost legală deoarece pentru o astfel de decizie ar fi fost nevoie de o hotărâre luată cu o majoritate de două treimi a consilierilor, nu cu una simplă.

„Discriminare între tradiții”

De asemenea, angajații ansamblului au acuzat o „discriminare între tradițiile populare românești și tradițiile populare maghiare”, arătând că aleșii din CJ Bihor nu au desființat și ansamblul Nagyvarad, care funcționează în subordinea Teatrului Szigligeti, și totodată au incriminat „caracterul abuziv” al desființării ansamblului Crișana, cu susținerea că „nu se urmărește nimic altceva decât transformarea în mod abuziv a contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată în contracte de muncă pe perioadă determinată”.

Se respinge

Juriștii CJ Bihor au recomandat însă aleșilor respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana, argumentând că decizia din 2022 a Curții de Apel Timișoara nu are „putere de lucru judecat” întrucât instanța s-a pronunțat atunci asupra unei alte hotărâri, cea din 2021, pe când cea de luna trecută are alt conținut, dar și că „autoritatea județeană are competența legală de a lua deciziile pe care le apreciază ca fiind oportune” în urma analizării eficienței pe care a avut-o ansamblul după reînființarea de anul trecut.

De asemenea, reprezentanții administrației au respins și acuzația că s-ar face o „discriminare între tradiții”, deoarece în timp ce activitatea ansamblului Nagyvarad a avut eficiență (a organizat spectacole și a avut spectatori), nu același lucru s-a întâmplat cu ansamblul Crișana.

În fine, în ce privește „caracterul abuziv”, juriștii CJ Bihor au arătat că doar „s-a procedat la desființarea unei secții care nu corespundea scopului și misiunii pentru care a fost înființat Teatrul Regina Maria”, ceea ce nu este un abuz.

În prezent, ansamblul Crișana are 14 angajați, înaintea primei desființări, cea din 2021, având 33. Potrivit celei de-a doua hotărâri privind desființarea acestuia, în cadrul Centrului Cultural Județean ar urma să fie format un alt ansamblu, cu o orchestră și dirijor (13 persoane) plus formație de dansatori cu coregraf (tot 13 persoane), precum și manipulant de decoruri și operator de lumini și sunet. Aceste persoane ar urma să fie angajate prin concurs, inițial pe perioadă determinată, așa cum este „practica în toată Europa”.

Reprezentanții PSD din CJ Bihor, care nu au votat luna trecută desființarea, au anunțat că se abțin, deci nu au votat respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stie taranul ce stie!
Sefii instituțiilor nu vor mai plăti din buzunarul propriu amenzile pentru neaplicarea unei decizii a instanței, ci din banii publici. Cu alte cuvinte pot sa mearga highidusii unde vor, pe ilie&gassca penala ii doare-n cot, plateste pulimea, nu ei! Singura varianta care i-ar afecta pe penali ar fi pierderea majoritatii in cj Bihor si in cl Oradea. https://romania.europalibera.org/a/32271021.html
Postat 27 Aprilie 2024, 16:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON