URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 19:40

Ansamblul Crișana, desființat din nou! Cu voturile PNL și UDMR, folclorul merge de la Teatrul Regina Maria la Centrul Cultural Județean

Ansamblul Crișana, desființat din nou! Cu voturile PNL și UDMR, folclorul merge de la Teatrul Regina Maria la Centrul Cultural Județean imagine de arhivă cu Ansamblul Profesionist Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desființat în toamna anului 2021, când președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, propunea transferarea cântăreților, orchestrei și dansatorilor de la Teatrul Regina Maria la Centrul Cultural al Județului, dar reînființat după un an în urma unei sentințe judecătorești, Ansamblul Folcloric Profesionist Crișana a fost desființat, din nou, din subordinea teatrului, iar de data asta un altul va fi înființat la Centrul Cultural.

Bolojan a justificat propunerea, votată și de reprezentanții UDMR, prin faptul că după reînființare, angajații ansamblului Crișana doar și-au încasat salariile fără să ofere evenimente pentru public.

„Au avut o jumătate de an”

Decizia desființării Ansamblului din structura teatrului, unde funcționa cu statut de serviciu, și înființarea altuia cu statut de compartiment în cadrul Centrului de Cultură a fost propusă de Bolojan la reuniunea de miercuri a CJ Bihor, însoțită de o motivare.

Șeful administrației județene a explicat că de la finele anului trecut, când ansamblul Crișana a fost reînființat în subordinea teatrului, au fost reangajați 14 dintre cei 33 angajați, cei care dăduseră CJ Bihor în judecată, din care unul s-a pensionat între timp. Problema, însă, este că doar și-au încasat salariile, fără să dea spectacole: „În această perioadă, cei 13 angajați rămași au avut la dispoziție o jumătate de an ca să desfășoare o activitate în serviciul public, or nu s-au întâmplat aproape deloc astfel de evenimente”. În schimb, a continuat el, Centrul Cultural Județean a contractat artiști care au susținut astfel de evenimente.

„Analiza făcută arată că la Teatrul Regina Maria avem echipa teatrului, care își desfășoară activitatea în condiții normale, și angajații din zona folclorică, care încasează salarii fără să genereze evenimente publice. Am considerat că soluția este desființarea acestor posturi rămase și să înființăm posturi ale unui ansamblu, cu orchestră și dansatori, care să poată desfășura această activitate în cadrul Centrului Cultural”, a spus Bolojan.

„Nu un drept, ci o onoare”

Conform propunerii președintelui CJ Bihor, care a subliniat că inclusiv conducerea Teatrului Regina Maria a propus ca ansamblul să nu mai funcționeze în organigrama acestei instituții, în cadrul Centrului Cultural Județean ar urma să fie angajată o orchestră de muzicieni cu dirijor (13 persoane) și o formație de dansatori cu coregraf (tot 13 persoane), plus un manipulant de decoruri și un operator de lumini și sunet, artiștii urmând să fie angajați prin concurs, inițial pe perioadă determinată, așa cum este „practica în toată Europa”.

„Pe viitor se poate găsi o formulă, după ce 4 ani ai fost pe perioadă determinată să existe posibilitatea ca posturile să fie transformate pe perioadă nedeterminată, ca o formă de respect pentru cei care înțeleg că a fi în serviciul public nu este un drept, ci o onoare”, a spus Bolojan.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că cei 13 angajați ai ansamblului sunt, previzibil, împotriva schimbărilor și îl acuză de „discriminare”, iar asta pentru că nu se atinge și de ansamblul Nagyvarad, din subordinea Teatrului Szigligeti, adică nu propune și mutarea lui tot la Centrul Cultural.

Președintele CJ Bihor a explicat și de ce: „Ansamblul de la Szigligeti s-a integrat, în afară de dansuri populare face și dansuri moderne, are evenimente, are spectatori. Ar fi anormal când o activitate merge bine să o strici, dar anormal ar fi și să nu vezi ceea ce nu funcționează”.

„Asta nu înseamnă că nu susținem folclorul și nu respectăm artiștii, dar e altceva să tolerezi o situație care nu este conformă, ceea ce arată și raportul de activitate”, a mai spus Bolojan.

Prin desființarea ansamblului, cei 13 angajați își vor pierde posturile, dar se vor putea prezenta la selecțiile de personal pentru noul ansamblu care va fi creat în subordinea Centrului de Cultură. 

Înțelegere cu UDMR 

Liderul grupului de consilieri județeni UDMR, Borsi Loránt, a explicat motivul pentru care, spre deosebire de finele anului 2021, când împreună cu consilierii PSD, aceștia s-au împotrivit desființării ansamblului Crișana din cadrul Teatrului Regina Maria, de data aceasta sunt de acord.

Ba chiar a făcut-o teatral, punându-și pe masă telefonul și dând citire unui mesaj primit de la președintele UDMR Bihor, Cseke Attila: „Unu: PNL și UDMR Bihor au convenit că cele două formațiuni se susțin reciproc pe zona de cultură. PNL Bihor, consilierii acestuia, vor susține deciziile, propunerile UDMR Bihor, cu privire la instituțiile culturale maghiare din subordinea Consiliului Judetean și Consiliului Municipal. Desigur, în mod similar UDMR Bihor va susține deciziile PNL Bihor cu privire la instituții culturale de limba română din județ. Doi: de marile proiecte de infrastructură trebuie să beneficieze ambele comunități, atât română, cât și maghiară. Așa cum legătura orașului Oradea la autostrada s-a realizat tot pe o asemenea înțelegere Bolojan-Cseke, deci primăriile UDMR Borș, Biharia au participat activ la demararea acestui proiect, tot așa centura Oradiei care ajută localitățile din nordul Oradiei va fi susținută, promovată de PNL Bihor, iar UDMR va ajuta deblocarea situației centurii metropolitane din sudul municipiului. Domnule președinte, vă rog să-mi confirmați dacă a fost această înțelegere”, a spus Borsi, sugerând că înțelegerea dintre Bolojan și Cseke a fost făcută chiar miercuri dimineață.

Șeful CJ Bihor nu a infirmat spusele liderului grupului UDMR, dar a adăugat o nuanță, și anume că nu ar fi un târg în folosul a două partide, ci în folos instituțional, pentru normalizarea unui serviciu public: „Instituțiile trebuie să funcționeze pe baza unor criterii de eficiență și să fie orientate către public, prin urmare cred că ne putem angaja să susținem toți această chestiune, indiferent de orientarea politică”.

PSD, doar abținere: „Poate că oamenii nu-și fac treaba”

În final, propunerea desființării ansamblului Crișana ca serviciu din structura Teatrului Regina Maria și a înființării unui nou ansamblu folcloric în cadrul Centrului Cultural a fost votată atât de cei 23 de reprezentanți ai PNL Bihor din Consiliul Județean, cât și de cei 6 consilieri ai UDMR Bihor. Astfel, propunerea a trecut cu două treimi din voturi.

Cei 6 reprezentanți ai PSD Bihor nu s-au împotrivit, ci doar au votat cu „abținere”, iar liderul acestora, Bujor Chirilă, a explicat de ce: „Noi n-o să cerem să ne confirmați ceva anume (n.r. – aluzie la înțelegerea PNL – UDMR), dar discutăm despre ce înseamnă folclor, dans, grai și tradiții populare. (...) Înțelegem ce ne-ați spus, poate că oamenii (n.r. – angajații ansamblului) nu-și fac treaba, dar au un director (n.r. – al ansamblului, Leontin Ciucur) și un manager (n.r. – al Teatrului, Daniel Vulcu) care îi plătește”, a spus Bujor Chirilă.

El a pledat ca angajările la viitorul ansamblu din cadrul Centrului Cultural să fie făcute, totuși, pe perioadă nedeterminată. „Trebuie să ținem cont că sunt artiști care și-au consacrat câțiva ani pentru studii, pentru performanță, poate o parte ar merita șansa asta”, a spus liderul grupului PSD înainte să anunțe că „PSD se abține”.

Proces pierdut 

Prima tentativă de desființare a ansamblului Crișana din structura Teatrului Regina Maria și de transferare a angajaților în cadrul Centrului Cultural a avut loc în septembrie 2021, când însă doar reprezentanții PNL au votat propunerea lui Bolojan.

Ulterior, 14 din cei 33 angajați ai ansamblului au deschis un proces împotriva CJ Bihor, în prima fază pierdut, în cea finală câștigat cu motivarea instanței că dacă înființarea ansamblului s-a făcut în urmă cu mai bine de un deceniu cu majoritate de două treimi, tot cu două treimi din voturile consilierilor trebuia și desființat.

Cei 14 au fost reangajați la Teatrul Regina Maria, însă nu au susținut concerte ori spectacole, evenimentele folclorice fiind asigurate de Centrul Cultural prin angajarea pentru fiecare eveniment în parte a unor artiști pe baza unor contracte de servicii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Incredibil...!
Cind tzaranul ajunge la oras primul lucru care l face e ca se dezice si desfiinteaza dansurile populare!!!
Postat 29 Martie 2024, 07:57 de grigore
La muncă nu la intins mana
Chiar nu au făcut nimic ăștia de la ansamblul Crișana. Nu va e rușine ???
Postat 28 Martie 2024, 10:09 de Sandu2100
ASTA se ÎNTÂMPLĂ, când iei totul ca pe un AFRONT PERSONAL
Asta se întâmplă când iei totul ca pe un afront personal. Există foarte mici diferențe între Bolojan = Băsescu = Putin. Diferența este doar de dimensiunea SFEREI de INFLUENȚĂ. În rest necesitatea OBEDIENȚEI este dusă la extrem și la Bolojan. Nimeni nu poate avea opinii divergente în PNL Bihor. În caz contrar nu mai este pus pe listă pentru a fi votat. Nu vrei să te pui rău cu ZEUL. El fiind locomotiva. Oare ce se va întâmpla cu PNL Bihor, dacă va fi pus la păstrare pentru câțiva ani? DANA ar fi cazul să își facă treaba. În ceea ce privește atitudinea de a se face întocmai așa cum zice el, indiferent de consecințe. Adică după ce a dispus magistraților locali să îi dea o soluție favorabilă, luând-o în freză, de la magistrații Timișoreni NEOBEDIENȚI (pentru moment în percepția lui), a găsit altă soluție de negocieri cu UDMR. Este clar că nu avea cum să presteze ansamblul Crișana în formație incompletă, dar nici nu au fost făcute demersuri pentru a se întregi formația. Nu ar mai fi avut argumente pentru a se desființa așa cum a dat poruncă el. Oricum el deja a găsit înlocuitorii dansatorilor. Noi voturi asigurate. Deoarece actualii nu ar fi votat cu el oricum. A negociat cu UDMR, că nu se va atinge de ansamblul de la Szigligeti, dacă îl vor ajuta să își spele RUȘINEA (ÎNFRÂNGEREA). Este clar că au fost jocuri de culise și unele dicuții anterioare, fiind atenționați cei din ansamblul Szigligeti, să își adauge la portofoliu și dansuri moderne, pentru a se putea INVOCA diferența. Ar fi interesant de când a apărut REPROFILAREA pe dansuri moderne a celor de la Szigligeti? Adică ar trebuii să fie desființați și cei de la Szigligeti, respectiv să aibă același tip de contract pe perioadă determinată. De ce dansurile maghiare ar trebui să aibă un tratament diferențiat ??? Adică totuși prestează pentru un nr. mai mic de cetățeni, fiind totuși minoritari. Înainte de primele alegeri (imediat după revoluție), a fost dat pe TVR un film despre alegerile din SUA, cu 3 candidați la președinție, în care cel de pe locul 2 s-a retras dându-i voturile locului 3, deoarece favoritul nr. 1, făcuse multe astfel de jocuri de culise FRAUDÂND PRACTIC DEMOCRAȚIA. Deoarece cel de pe locul 1 era dispus practic să facă absolut orice pentru a fi ales. Democrația nu înseamnă că poate să suprime câțiva oameni la figurat, dar posibil și la PROPRIU, pentru așa zisul interes al tuturor celorlalți așa zis cetățeni. Cultura, deci inclusiv dansurile nu au cum să fie profitabile, deci oricum sunt subvenționate în orice localitate sau țară. Foarte probabil, careva din ansamblu Crișana l-a supărat la un moment dat pe ZEU, poate chiar Borza când a votat bugetul în mandatul lui Pastor, Mang și Bodea. Deci RANCHIUNĂ dusă la EXTREM.
Postat 28 Martie 2024, 09:15 de Impaciuitorul
Chiar nimic!?
Într-o jumătate de an chiar nu au produs nimic, în afară de semnături de prezență!?
Postat 28 Martie 2024, 09:10 de marginan
Chiar nimic!?
Într-o jumătate de an chiar nu au produs nimic, în afară de semnături de prezență!?
Postat 28 Martie 2024, 09:09 de marginan
ASTA se ÎNTÂMPLĂ, când iei totul ca pe un AFRONT PERSONAL
Asta se întâmplă când iei totul ca pe un afront personal. Există foarte mici diferențe între Bolojan = Băsescu = Putin. Diferența este doar de dimensiunea SFEREI de INFLUENȚĂ. În rest necesitatea OBEDIENȚEI este dusă la extrem și la Bolojan. Nimeni nu poate avea opinii divergente în PNL Bihor. În caz contrar nu mai este pus pe listă pentru a fi votat. Nu vrei să te pui rău cu ZEUL. El fiind locomotiva. Oare ce se va întâmpla cu PNL Bihor, dacă va fi pus la păstrare pentru câțiva ani? DANA ar fi cazul să își facă treaba. În ceea ce privește atitudinea de a se face întocmai așa cum zice el, indiferent de consecințe. Adică după ce a dispus magistraților locali să îi dea o soluție favorabilă, luând-o în freză, de la magistrații Timișoreni NEOBEDIENȚI (pentru moment în percepția lui), a găsit altă soluție de negocieri cu UDMR. Este clar că nu avea cum să presteze ansamblul Crișana în formație incompletă, dar nici nu au fost făcute demersuri pentru a se întregi formația. Nu ar mai fi avut argumente pentru a se desființa așa cum a dat poruncă el. Oricum el deja a găsit înlocuitorii dansatorilor. Noi voturi asigurate. Deoarece actualii nu ar fi votat cu el oricum. A negociat cu UDMR, că nu se va atinge de ansamblul de la Szigligeti, dacă îl vor ajuta să își spele RUȘINEA (ÎNFRÂNGEREA). Este clar că au fost jocuri de culise și unele dicuții anterioare, fiind atenționați cei din ansamblul Szigligeti, să își adauge la portofoliu și dansuri moderne, pentru a se putea INVOCA diferența. Ar fi interesant de când a apărut REPROFILAREA pe dansuri moderne a celor de la Szigligeti? Adică ar trebuii să fie desființați și cei de la Szigligeti, respectiv să aibă același tip de contract pe perioadă determinată. De ce dansurile maghiare ar trebui să aibă un tratament diferențiat ??? Adică totuși prestează pentru un nr. mai mic de cetățeni, fiind totuși minoritari. Înainte de primele alegeri (imediat după revoluție), a fost dat pe TVR un film despre alegerile din SUA, cu 3 candidați la președinție, în care cel de pe locul 2 s-a retras dându-i voturile locului 3, deoarece favoritul nr. 1, făcuse multe astfel de jocuri de culise FRAUDÂND PRACTIC DEMOCRAȚIA. Deoarece cel de pe locul 1 era dispus practic să facă absolut orice pentru a fi ales. Democrația nu înseamnă că poate să suprime câțiva oameni la figurat, dar posibil și la PROPRIU, pentru așa zisul interes al tuturor celorlalți așa zis cetățeni. Cultura, deci inclusiv dansurile nu au cum să fie profitabile, deci oricum sunt subvenționate în orice localitate sau țară. Foarte probabil, careva din ansamblu Crișana l-a supărat la un moment dat pe ZEU, poate chiar Borza când a votat bugetul în mandatul lui Pastor, Mang și Bodea. Deci RANCHIUNĂ dusă la EXTREM.
Postat 28 Martie 2024, 08:25 de Impaciuitorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON