URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2024, 13:45

Motivarea plângerilor împotriva proceselor-verbale de contravenție. Decizie corectă a Înaltei Curți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 8 februarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în septembrie 2023 prin care s-a stabilit că motivele plângerii împotriva proceselor-verbale de contravenţie pot fi completate până la primul termen de judecată.

Întrucât decizia este obligatorie pentru toate instanţele, fiind pronunţată în mecanismul recursului în interesul legii, înseamnă că, începând din februarie 2024, orice cetăţean va putea adăuga noi motive de nelegalitate ale procesului-verbal prin care a fost amendat, nu numai în termenul legal de contestare de 15 zile, ci chiar şi în faţa judecătorului la primul termen de judecată.

Decizia este logică şi corectă, în opinia mea, deoarece în multe situaţii cetăţeanul nu are de unde să ştie ce se "ascunde" în spatele procesului-verbal, documentele ce stau la baza acestuia fiind depuse doar în instanţă de către poliţie sau de celelalte instituţii ale statului ce aplică amenzi.

Spre exemplu, în cazul în care un cetăţean este sancţionat pentru depăşirea vitezei legale, acesta va contesta procesul-verbal pe motiv că nu a condus cu viteza reţinută în act. Or, acel cetăţean va putea să observe doar din actele depuse de poliţie că aparatul radar era omologat şi verificat metrologic pentru un alt autovehicul de poliţie decât cel care figurează în procesul-verbal. Potrivit deciziei, va fi în termen să adauge şi acest motiv de nelegalitate direct în faţa judecătorului.

Este de remarcat că, contrar solicitării Parchetului General, care a cerut să se adopte soluţia restrictivă (aceea de a nu se putea adăuga noi motive după expirarea termenului de contestare de 15 zile), Instanţa Supremă a arătat că, în condiţiile în care contravenţia reprezintă o acuzaţie în materie penală în sensul autonom din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se impune ca persoana acuzată de săvârşirea unei astfel de fapte să beneficieze de garanţiile reglementate de art. 6 din această convenţie. 

Or, nu s-ar mai putea vorbi de un proces echitabil dacă, fără un motiv justificat, persoana acuzată de săvârşirea unei contravenţii ar fi pusă într-o situaţie mai dezavantajoasă din punct de vedere procesual, chiar prin raportare la un reclamant dintr-un litigiu de drept comun, în condiţiile în care, potrivit dreptului comun, orice reclamant dintr-un proces civil îşi poate modifica cererea de chemare în judecată până la primul termen de judecată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dreptul contraventional e o struto-camila intre civil si penal!
Aveam la inceputul anilor 2000 (og 2/2001) prezumtia de veridicitate, adica tot ce fircalea agentul constatator in pvcc era considerat de jude adevarat 100%. Cu referire la exemplul dvoastra: contravenientul trebuia sa faca dovada ca certificatul metrologic trecut in pvcc apartinea altui autoturism. De parca un pulean ar fi avut cum sa verifice atestatele eliberate de BRML! A fost nevoie de interventia CEDO pt a obliga statul roman sa aplice si in dreptul contraventional garantiile din dreptul penal. Pe scurt: aplicarea prezumtiei de nevinovatie trece inaintea prezumtiei de veridicitate! Adica cine acuza e obligat sa produca dovada. Sa nu uit: ati laudat azi iccj! Dar cand a scos marja de eroare din masuratorile cinemometrelor (singurul stat UE in situatia asta!), nu era tot aceeasi iccj?! Ati scris niste articole atunci....
Postat 03 Martie 2024, 15:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON