URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Tratamentul anticoagulant: ce scop are?
De ştiut
Tratamentul anticoagulant are ca scop evitarea formării cheagurilor de sânge. Utilizarea acestuia poate fi periculoasă în caz de supradozaj, existând riscul de hemoragie, uneori fatală. Din această cauză tratamentul anticoagulant trebuie supravegheat de către medic.
22 Iulie 2023, 17:33
Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate
De ştiut
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
16 Iulie 2023, 18:02
Dosarul cu șină moare, dar nu se predă!
De ştiut
În ultimele săptămâni, peste tot în mass-media au apărut informații legate de modificarea cadrului legislativ în sensul modernizării administrației publice, folosirii instrumentelor electronice și „pensionării” bătrânului dosar cu șină. Dacă citim, însă, atent Legea nr. 9/2013, intrată recent în vigoare, vom constata că lucrurile nu sunt așa frumoase cum au fost prezentate în public.
13 Iulie 2023, 10:20
Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
08 Iulie 2023, 16:01
Încă o anomalie juridică! Mai bine la pușcărie decât la muncă?
De ştiut
Aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă Curtea Constituțională ca urmare a sesizării cu o excepție de neconstituționalitate vizând texte de codul penal care condiționează aplicarea unei pedepse cu suspendare de acordul făptașului pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.
07 Iulie 2023, 18:51
DSP Bihor: Atenţie la ţânţari, căpuşe, la ce mâncaţi şi la cum vă protejaţi de căldură!
Știri Bihor
În contextul temperaturilor tot mai ridicate şi al riscurilor specifice sezonului estival, Direcţia de Sănătate Publică Bihor atrage atenţia cetăţenilor să fie cu băgare de seamă şi să se protejeze împotriva ţânţarilor şi căpuşelor, împotriva infecţiilor alimentare, inclusiv împotriva intoxicaţiilor cu ciuperci, dar şi de căldura extremă.
07 Iulie 2023, 17:50
Un nou târg caritabil pentru animalele fără stăpân, la ERA Park Oradea!
De ştiut
Dat fiind că edițiile anterioare au fost un real succes, centrul comercial ERA Park Oradea va găzdui duminică, 9 iulie, o nouă ediție a târgului caritabil dedicat animalelor fără stăpân, și toată lumea este invitată să treacă pe la standuri! Vor fi scoase la vânzare haine, jucării, bijuterii, cărți, accesorii pentru animale, decorațiuni, produse cosmetice și multe alte lucruri interesante, toate în cea mai bună stare, iar banii strânși urmează să fie folosiți pentru tratamentele și hrana câinilor și pisicilor din adăposturi.
07 Iulie 2023, 08:50
Fii în formă! Un cabinet medical din Oradea oferă iubitorilor de mișcare un aparat special pentru antrenamentul de pilates (FOTO/VIDEO)
De ştiut
Un cabinet medical din Oradea oferă o alternativă inedită iubitorilor de mișcare: un aparat special pentru antrenamentul de pilates. Kinetic Reform are o echipă formată din antrenori acreditați care oferă ședințe individuale și îndrumă pacienți astfel încât să-și îmbunătățească postura, să își tonifice mușchii ori să slăbească treptat, într-un mod sănătos.
04 Iulie 2023, 10:29
Toxiinfecţiile alimentare: Cine sunt cei mai expuși și cum trebuie să se păzească
De ştiut
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele.
01 Iulie 2023, 18:31
Când se prescriu amenzile primite în străinătate
De ştiut
În 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.
29 Iunie 2023, 11:34
Boala diareică acută estivală, cea mai frecventă afecțiune asociată călătoriilor
De ştiut
Afecţiunile gastrointestinale acute sunt pe locul secund în rândul celor mai răspândite boli din lume, după bolile acute respiratorii, manifestându-se diferit, de la deranjamentele uşoare din timpul vacanţelor, până la forme acute deshidratante care pot ucide în câteva ore. La copiii sub 5 ani frecvenţa episoadelor diareice acute este de 2-3 îmbolnăviri pe an în ţările dezvoltate şi de 10-18 îmbolnăviri anuale în ţările în curs de dezvoltare.
25 Iunie 2023, 14:05
Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate
De ştiut
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
18 Iunie 2023, 18:10
Pragul la abuzul în serviciu și ping pong-ul între cele mai înalte instanțe ale țării
De ştiut
În data de 6 iunie 2023 a fost publicată o decizie a Curții Constituționale prin care s-au soluționat mai multe obiecții de neconstituționalitate cu privire la un proiect de lege mult așteptat, ce are ca obiect punerea în acord a legislației penale cu deciziile obligatorii ale CCR pronunțate în ultimii ani. Decizia a vizat „rezolvarea” mai multor probleme, însă ne vom opri aici doar la problematica celebrului prag la infracțiunea de abuz în serviciu.
13 Iunie 2023, 14:02
Pachetele sunt pregătite! Ce trebuie să faci dacă nu ai găleată pentru sticle și saci albaștri pentru cartoane
Oradea noastră
A mai rămas o lună până când orădenii care stau la case vor începe să arunce deşeurile în cinci fracţii, iar asta înseamnă că au nevoie de recipiente pentru sticle şi de saci pentru hârtii şi cartoane. Vezi de unde le poți procura.
08 Iunie 2023, 19:25
Cum se face dovada cu expertiza în procesele civile
De ştiut
Dacă săptămâna trecută am arătat principalele prevederi ale codului de procedură civilă referitoare la modul de administrare a probei cu martori, săptămâna aceasta voi prezenta dispozițiile referitoare la proba cu expertiza, o probă extrem de importantă în litigiile ce presupun rezolvarea unor probleme tehnice.
08 Iunie 2023, 10:21
Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
03 Iunie 2023, 14:35
Cum se face dovada cu martori în procesele civile
De ştiut
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
01 Iunie 2023, 20:15
Caravană anti-dezinformare în comunităţile rome, pentru a demonta miturile cu copiii separaţi de familii
De ştiut
Nevoia de a clarifica prevederile PLX-145 a apărut ca urmare a eforturilor depuse de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) de a demonta, la nivel naţional, dezinformările apărute în spaţiul public, prin care o parte a clasei politice denaturează menirea şi acţiunile stipulate în proiectul de lege privind PREVENIREA separării copilului de familie, inducând în rândul comunităţilor de romi temerea că li se vor lua copiii.
30 Mai 2023, 08:30
Cancerul colorectal, o boală gravă, cu mortalitate mare. Ce o declanșează?
De ştiut
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane.
27 Mai 2023, 12:30
Cum se poate scăpa de procesul penal
De ştiut
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
25 Mai 2023, 12:03
Steatoza hepatică: acumularea excesivă de grăsimi la nivelul ficatului
De ştiut
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Mai 2023, 19:03
Peritonita  acută: Cum se manifestă și când apare această boală
De ştiut
Peritonita este o inflamaţie localizată sau generalizată a peritoneului (membrana seroasă care căptuşeşte abdomenul). Poate apărea atât în forme acute, cât şi în forme cronice. În forma acută motilitatea intestinală este încetinită, intestinul fiind destins din cauza gazelor şi lichidelor care se acumulează în exces prin tulburările funcţionale apărute.
13 Mai 2023, 16:25
Pancreatita cronică: cum se manifestă?
De ştiut
Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente. Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute (alcoolismul acut sau cronic, calculii biliari, postoperator după intervenţii pe abdomen, dar şi neabdominale, traumatisme abdominale, insuficienţă renală, unele infecţii, administrarea unor medicamente), dar există multe cazuri cu origine necunoscută.
06 Mai 2023, 19:30
Pancreatita acută: Totul începe cu o durere abdominală...
De ştiut
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
30 Aprilie 2023, 17:05
Ce lege se aplică proceselor aflate pe rol?
De ştiut
Deși au trecut mai bine de 10 ani de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, ce modifică fundamental principiul aplicării în timp a normei de procedură civilă, cei care nu sunt direct implicați în mecanismul judiciar nu sunt încă familiarizați cu actualele prevederi legislative, care diferă fundamental atât față de vechile reglementări, cât și față de normele aplicabile și astăzi proceselor penale.
27 Aprilie 2023, 12:15
Medicul orădean Dănuţ Dejeu a primit titlul de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică şi Metabolică, din partea Surgical Review Corporation
Știri Bihor
Medicul orădean Dănuţ Dejeu, medic chirurg primar în Chirurgie Generală, şef al secţiei de Chirurgie Oncologică şi Generală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi co-fondator al Echipei Doctor Dejeu, a primit de curând, de la Surgical Review Corporation (SRC), certificarea prin care devine Chirurg de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică şi Metabolică.
Refluxul gastroesofagian. Vezi cum se manifestă!
De ştiut
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
22 Aprilie 2023, 13:18
Campania Digi24 'Avem acelaşi sânge' ajunge în Bihor (VIDEO)
De ştiut
Digi24 continuă pe tot parcursul acestui an cel mai amplu şi ambiţios proiect naţional al unei televiziuni de ştiri în beneficiul pacienţilor, prin care îi chemăm pe toţi românii să salveze vieţi printr-o simplă donare de sânge. Până acum am ajuns în 9 judeţe şi au donat peste 2.000 de români.
19 Aprilie 2023, 14:09
Vom avea, din nou, radare fixe: Procedura de aplicare a sancţiunilor
De ştiut
Dacă săptămânile trecute am prezentat regulile de funcţionare a camerelor fixe şi abaterile care pot fi constatate cu ajutorul acestor camere, în continuare mă voi referi la procedura prin care se vor aplica sancţiunile pentru încălcările rutiere constatate prin intermediul radarelor fixe.
17 Aprilie 2023, 15:10
Dependenţa de nicotină: La ce riscuri se supun fumătorii „obișnuiți” față de cei de țigări cu consum scăzut de nicotină sau trabuc
De ştiut
Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apar cu o frecvenţă mai mică la fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite, dar beneficiul este mult mai mic faţă de cel dat de renunţarea la fumat.
15 Aprilie 2023, 20:01
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON