URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

De ştiut

Infarctul miocardic acut: ce este coronarografia
De ştiut
Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct. Coronarografia presupune introducerea unui cateter (un tub minuscul) la nivelul arterei inghinale de la rădăcina coapsei şi înaintarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare, moment în care se injectează o substanţă de contrast ce permite astfel stabilirea locului stenozat (îngustat) sau obstruat (înfundat) şi a atitudinii terapeutice: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical.
27 Noiembrie 2019, 14:41
Premieră în presa românească: S-a lansat PressHUB market, un „magazin de publicitate” din care face parte și BIHOREANUL
De ştiut
Freedom House România anunţă lansarea "pressHUB market", primul magazin mass-media virtual din Europa de Est, în care a fost inclus și ziarul BIHOREANUL, respectiv site-ul de știri eBihoreanul.ro. PressHUB market este o platformă de autofinanţare a PressHUB, reţeaua inovatoare şi independentă de presă, capabilă să crească la nivel naţional impactul ştirilor şi campaniilor de presă generate local.
22 Noiembrie 2019, 12:00
Concert caritabil pentru bebelușul Noel, diagnosticat cu o boală gravă a mușchilor (VIDEO)
De ştiut
Orădenii sunt invitați, vineri, la un concert caritabil care se va ține Biserica romano-catolică „Sfântul Ladislau”, pentru a ajuta familia bebelușului Noel, diagnosticat cu o boală gravă, să îl salveze. La concert va cânta solistul de operă Viktor Iosif, acompaniat de Katona Ábel (orgă) și Szeghalmi Emese (voce, orgă).
20 Noiembrie 2019, 12:10
Infarctul miocardic acut: Cum recunoști semnele și ce trebuie să faci
De ştiut
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
17 Noiembrie 2019, 16:25
Infarctul miocardic acut: Cum recunoşti această afecţiune
De ştiut
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
09 Noiembrie 2019, 16:21
Propuneţi premianţi! Fundația Comunitară Oradea aşteaptă nominalizări pentru Gala Comunității Bihorene
De ştiut
Fundația Comunitară Oradea aduce la cunoștința publicului că pe data 10 decembrie 2019 va avea loc Gala Comunității Bihorene. Până la data de 1 decembrie, oricine poate face nominalizări pentru categoriile unde se vor acorda premii, de la Voluntarul anului, Liderul care schimbă lumea, până la Proiectul anului sau Excelenţa în meserie.
08 Noiembrie 2019, 18:01
Hipertensiunea arterială (II)
De ştiut
Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate (există o predispoziţie la boală care se moşteneşte şi care devine realitate în funcţie de alţi factori, cum ar fi cei din mediul ambiant), vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli (boala este de 2-3 ori mai frecventă la diabetici, la cei cu ateroscleroză şi obezi) şi factori de mediu.
27 Octombrie 2019, 18:26
Poprirea II: Ce trebuie să știi dacă ajungi în această situație
De ştiut
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
25 Octombrie 2019, 12:20
Laboratoarele Biostandard din Oradea, preluate de Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Știri Bihor
Laboratoarele Biostandard din Oradea sunt achiziționate de sănătate Regina Maria, care îşi continuă extinderea la nivel naţional. Cu o echipă de peste 30 de specialişti, grupul de laboratoarele colaborează cu mai mult de 20 de clinici la nivel regional şi deserveşte zilnic circa 450 de pacienţ
23 Octombrie 2019, 12:55
Hipertensiunea arterială: Cum îți dai seama că ai această boală
De ştiut
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afectează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
20 Octombrie 2019, 17:50
Află toate detaliile conferinței Digital Days 2019 de la Adrian Domocoș, managerul evenimentului, care se va desfășura săptămâna viitoare la Oradea!
De ştiut
Digital Days este cea mai importantă conferință din Transilvania dedicată exclusiv marketingului digital. Săptămâna viitoare, pe 25 și pe 26 octombrie, va avea loc, la sala de evenimente Opera Events din Oradea, a 3-a ediţie a conferinței Digital Days.
17 Octombrie 2019, 14:33
Folosirea telefonului în timpul condusului poate aduce suspendarea permisului
De ştiut
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
14 Octombrie 2019, 18:40
Filarioza: Cum te poți alege cu această boală și cum se manifestă
De ştiut
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
12 Octombrie 2019, 15:50
Bursa Talentelor: Tinerii cu idei interesante, chemaţi să aplice în programul Fundaţiei Comunitare
De ştiut
Fundaţia Comunitară Oradea a lansat cea de-a șaptea ediție a programului ”Bursa Talentelor”. Dacă ai identificat o nevoie în comunitatea ta și știi care ar fi soluția pentru a acoperi acea nevoie, Bursa Talentelor vine în sprijinul tău. Susținem orice persoană sau grup de inițiativă cu idei de proiecte care aduc un plus de valoare în comunitate.
09 Octombrie 2019, 12:44
Leptospiroza: Ce complicații poate da această boală
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori)...
05 Octombrie 2019, 16:45
Vânătoarea de litere: Provocare caritabilă, lansată de Fundația Comunitară Oradea
De ştiut
Fundaţia Comunitară Oradea şi-a schimbat casa, ocazie cu care a dat startul unui nou proiect caritabil „Vânătoarea de litere”, la care sunt invitați să participe toți cei care vor să facă un gest caritabil pentru Fondul Științescu.
04 Octombrie 2019, 12:52
Poprirea: Ce se întâmplă când te trezești cu conturile blocate
De ştiut
Poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său.
03 Octombrie 2019, 11:43
Leptospiroza: cum apare boala și cum se tratează
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi.
29 Septembrie 2019, 14:20
Contestația privind tergiversarea proceselor II. Procedura
De ştiut
Contestația formulată în scris sau făcută verbal și consemnată în încheierea de ședință se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor. Este important de precizat faptul că formularea contestației nu suspendă judecarea cauzei, aceasta derulându-se în continuare.
25 Septembrie 2019, 10:55
Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate
De ştiut
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
20 Septembrie 2019, 14:55
APIA Bihor: Se pot depune cereri de fonduri pentru crearea de suprafețe împădurite
Știri Bihor
APIA anunţă că s-a deschis cea de a 4-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul PNDR, alocarea financiară totală fiind de 15 milioane euro. În sesiunile anterioare, la APIA Bihor au fost depuse două cereri, pentru o suprafață de 48 hectare, cu o valoare totală de 761.766 euro.
20 Septembrie 2019, 14:20
Feriţi-vă pe cât puteţi! Două specii de ţânţari care au ajuns, probabil, şi în Bihor transmit boli cu potențial mortal!
De ştiut
Direcţia de Sănătate Publică lansează avertismentul că două specii de ţânţari identificate în România şi posibil şi în judeţul Bihor pot transmite boli gave, între care cea provocată de virusul West Nile, care a ucis anul trecut 5 bihoreni, şi două tipuri de febră ce pot deveni mortale. "Locuitorii din Bihor pot fi expuşi riscului de îmbolnăvire dacă sunt înţepaţi de ţânţari infectaţi", avertizează DSP.
20 Septembrie 2019, 08:01
Nu rataţi! Ultimele cursuri din acest an susţinute de artistul fotograf Ovi D. Pop
De ştiut
Pasionaţii de fotografie sunt invitaţi să se înscrie la cursurile de fotografie organizate de cunoscutul artist orădean Ovi D. Pop (EFIAP), premiat cu 203 medalii de aur în 41 de țări şi autor a peste 13 albume fotografice. Cursurile sunt adaptate atât începătorilor sau entuziaştilor, cât şi avansaţilor, cel din urmă fiind acreditat ca program de formare profesională.
18 Septembrie 2019, 16:01
Contestaţia privind tergiversarea proceselor. Condiţii
De ştiut
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
17 Septembrie 2019, 11:51
Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 Septembrie 2019, 15:35
Codul administrativ a fost atacat la Curtea Constituțională. Posibile efecte
De ştiut
Motivul principal pentru care Avocatul Poporului cere declararea Codului administrativ neconstituțional, în ansamblul său, este tocmai ce am arătat săptămânile trecute, respectiv adoptarea acestuia în procedura de urgență a ordonanței guvernamentale, cu ignorarea rolului de legiuitor al Parlamentului.
10 Septembrie 2019, 13:56
Urmează conferinţa ZF Branduri româneşti, Oradea, 12 septembrie. Cum pot construi antreprenorii branduri locale puternice care să reziste pe piaţă
De ştiut
ZF, în parteneriat cu Raiffeisen Bank România, organizează conferinţa ZF Bran­duri româneşti la Oradea în 12 septembrie, eveniment unde comunitatea locală de antreprenori va dezbate importanţa unui brand pentru business şi cum au reuşit să creeze afaceri locale puternice.
09 Septembrie 2019, 12:39
Toxiinfecţiile alimentare. Cum te poți alege cu aceste boli
De ştiut
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele.
07 Septembrie 2019, 13:09
Codul administrativ III. Principiile
De ştiut
Codul administrativ a fost adoptat sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 5 iulie 2019, în prezent fiind în vigoare. Aşa cum arătam săptămâna trecută, primul Cod administrativ din istoria României nu este altceva decât o "culegere" de acte normative separate, puse într-o singură "lege" care încearcă să reglementeze domeniul administraţiei publice.
05 Septembrie 2019, 11:56
Boala diareică acută estivală
De ştiut
Afecţiunile gastrointestinale acute sunt pe locul secund în rândul celor mai răspândite boli din lume, după bolile acute respiratorii, manifestându-se diferit, de la deranjamentele uşoare din timpul vacanţelor, până la forme acute deshidratante care pot ucide în câteva ore.
30 August 2019, 15:00
  1 2  4  6 7 8  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.3114 RON
 • 1 EUR = 4.8372 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON