URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

De ştiut

'Gaslighting', abuzul emoţional difuz
De ştiut
"Gaslighting" este greu de definit într-o singură propoziţie. Este o tehnică folosită des de narcisişti şi cei cu psihopatie pentru a-şi manipula victimele. Dacă ar fi să încercăm o definiţie, "gaslighting" se traduce printr-o formă de abuz emoţional care are ca scop crearea de îndoieli în victimă cu privire la propria sănătate mintală, memorie şi percepţie.
25 Octombrie 2018, 09:47
Eroare legislativă în ordonanţa de modificare a 'legilor justiţiei'
De ştiut
Adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică mai multe prevederi din celebrele "legi ale justiţiei", tocmai modificate recent în urma unui proces legislativ, a născut numeroase discuţii în spaţiul public, legate de afectarea sau nu a independenţei justiţiei. Problema este însă că, dincolo de discuţiile mai mult sau mai puţin influenţate politic, ordonanţa cuprinde o gravă greşeală de tehnică legislativă, care va putea naşte mari probleme în practica judiciară.
24 Octombrie 2018, 12:46
Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea face angajări. Vezi lista posturilor disponibile!
De ştiut
Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea, cu sediul în Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 12, organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi de execuţie vacante pe perioadă nedeterminată:
23 Octombrie 2018, 08:35
Apendicita acută
De ştiut
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la persoanele de sex masculin).
20 Octombrie 2018, 11:50
Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea angajează ingineri, inspectori, telefonişti şi infirmiere
De ştiut
În conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea, cu sediul în Oradea, str. Corneliu Coposu nr.12, organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi de execuţie vacante pe perioadă nedeterminată:
18 Octombrie 2018, 08:31
Răspunderea magistraţilor conform noii legislaţii (II)
De ştiut
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
17 Octombrie 2018, 11:53
Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea scoate la concurs posturi de asistenţi medicali, registratori, tehnicieni şi muncitori
De ştiut
Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea, cu sediul în Oradea, str. Corneliu Coposu nr.12, organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi de execuţie vacante pe perioadă nedeterminată:
16 Octombrie 2018, 07:45
Leptospiroza (II)
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
13 Octombrie 2018, 16:45
Managementul atacurilor de anxietate
De ştiut
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
12 Octombrie 2018, 13:29
Răspunderea magistraţilor conform noii legislaţii (I)
De ştiut
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
11 Octombrie 2018, 10:26
Fundația Ruhama şi Avocatul Poporului organizează la Oradea o informare pe tema calităţii serviciilor sociale și socio-medicale
De ştiut
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale – 10 octombrie, Fundația Ruhama în colaborare cu instituția Avocatul Poporului organizează la Oradea un eveniment de informare și instruire adresat managerilor și specialiștilor din Serviciile Sociale și Socio-medicale din Bihor. Evenimentul are loc la Hotel Forum Continental, ora 10:00.
09 Octombrie 2018, 16:35
Invitaţie la evaziune: Statul amână introducerea noilor case de marcat, cu riscul aglomerării şi al unor amenzi usturătoare
Știri Bihor
Instituţiile statului sunt incapabile să pună în funcţiune casele de marcat cu jurnal electronic. Amânările repetate au făcut ca, după o lună de la data limită până la care aveau obligaţia să îşi monteze case de marcat racordate la serverele ANAF, nici 10% din agenţii economici bihoreni nu s-au conformat obligaţiilor legale.
03 Octombrie 2018, 14:23
”Ridică-te și umblă”: O cunoscută asociaţie naţională pentru persoanele cu dizabilități deschide filială şi în Oradea
De ştiut
Duminică,  14 octombrie, de la ora 14,30, la restaurantul vegetarian ”Cris” din Oradea, Piața Emanoil Gojdu nr. 51, (lângă Poliţia Rutieră) va avea loc deschiderea filialei pentru persoane cu dizabilități a asociației ”Ridică-te și umblă”. Sunt așteptate la întâlnire persoanele cu dizabilități locomotorii, de vedere și persoane surde, alături de însoțitori și de cei care doresc să fie voluntari.
Nu vă speriaţi, încă un test al sirenelor electrice! Aflaţi ce semnifică fiecare sunet în parte
Știri Bihor
Aţi crezut că am scăpat? Încă nu. Miercuri dimineaţă, între orele 10 şi 11, va avea loc un nou exercițiu pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, în cadrul căruia vor fi pornite, din nou, sirenele electrice și electronice de pe curprinsul întregului judeţ. A 15-a oară! ISU le comunică bihorenilor şi care este semnificaţia fiecărui sunet în parte.
02 Octombrie 2018, 19:02
Ce este Leptospiroza
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele (cu excepţia Antarticii), dar  mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
30 Septembrie 2018, 17:47
Mușcăturile de păianjen
De ştiut
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
22 Septembrie 2018, 15:14
Noutăţi importante pentru pacienţii cu limfom: o nouă platformă online, cu informaţii şi sfaturi utile şi verificate medical!
De ştiut
Noutăţi importante pentru pacienţii cu limfom. Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame a lansat o nouă platformă online, cu informaţii utile pentru pacienţii bolnavi de această formă de cancer. Site-ul are menirea de a asiura accesul rapid la informaţii structurate şi verificate din punct vedere medical şi crearea celei mai mari comunităţi de pacienţi cu limfom din România. Platforma conţine inclusiv o bază de date cu medici şi spitale de hematologie din ţară.
20 Septembrie 2018, 15:02
Psihologul orădean Răzvan T. Coloja a lansat o nouă carte: Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi
De ştiut
Te-ntrebi de ce ai probleme cu sexul? Te macină gândul că soţul tău e psihopat şi te întrebi de ce contrariile nu se mai atrag? Nu ştii de ce nu-ţi vine să vorbeşti în public sau de ce nu te simţi bine până n-ai verificat de cel puţin 10 ori uşa dacă e închisă? Ţi se face rău dacă n-ai timp să-ţi aranjezi tricourile la dungă? Nu ştii cum să-i faci faţă copilului sau eşti năpădit de superstiţii? Ei bine, nu eşti singurul, iar cea mai nouă carte scrisă de psihologul orădean Răzvan T. Coloja, lansată de curând, s-ar putea să-ţi dea nişte răspunsuri.
19 Septembrie 2018, 14:20
Noutăţi privind plata amenzilor rutiere
De ştiut
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
18 Septembrie 2018, 11:42
Muşcătura de căpuşă
De ştiut
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
15 Septembrie 2018, 15:27
Schimbări în materia contenciosului administrativ
De ştiut
Recent a intrat în vigoare Legea nr. 212/2018 care aduce modificări importante în materia contenciosului administrativ. O primă modificare vizează faptul că pentru judecare va fi exclusiv competentă instanţa de la domiciliul reclamantului. Concret, persoana care se consideră vătămată printr-un act administrativ nu va mai putea să se adreseze instanţei de la sediul autorităţii respective, ci doar Tribunalului sau Curţii de Apel de la domiciliul său.
11 Septembrie 2018, 11:25
Psihologia minciunilor politice
De ştiut
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
08 Septembrie 2018, 13:59
Muşcătura de şarpe
De ştiut
Tratamentul corect şi rapid salvează accidentatul muşcat de şarpe. Scopul este eliminarea cât mai rapidă şi completă a veninului din zona în care a pătruns, micşorarea vitezei de difuziune, inactivarea veninului existent în organism şi corectarea eventualelor tulburări generale. Primul ajutor este, deci, esenţial. Vezi ce anume e de făcut în cazul unui asemenea incident...
31 August 2018, 14:34
Schimbări importante în actul de justiţie. Modificările legii de organizare judiciară intră în vigoare (III)
De ştiut
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, şi anume Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Află ce presupune!
30 August 2018, 12:45
Înţepăturile de ţânţari şi virusul West Nile
De ştiut
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari. În ultimul timp au apărut cazuri sporadice de infecţie cu virusul Nilului de Vest (West Nile, numele unui district din Uganda unde virusul a fost izolat pentru prima oară în 1937), existând din păcate şi câteva decese.
23 August 2018, 11:08
Schimbări importante în actul de justiţie. Modificările legii de organizare judiciară intră în vigoare (II)
De ştiut
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
16 August 2018, 11:10
Hematuria: Ce boli poate indica prezența sângelui în urină
De ştiut
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
12 August 2018, 17:38
Canicula şi aerul condiţionat
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.
03 August 2018, 18:39
Despre psihologia fricii şi cum teama ne-a ajutat să supravieţuim
De ştiut
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
03 August 2018, 10:20
Amenzile vor putea fi plătite, la jumătate, în termen de 15 zile în loc de 48 de ore
De ştiut
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
01 August 2018, 12:31
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2575 RON
  • 1 EUR = 4.7284 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON