URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2024, 17:35

Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat

Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat Foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exproprierea reprezintă unica formă prin care un bun proprietate privată poate fi "luat" de "stat" fără acordul proprietarului şi fără ca proprietarul să fi făcut ceva nelegal. Prin "stat" înţelegem atât organele centrale care acţionează în numele acestuia, cât şi organele administraţiilor locale care acţionează în numele comunelor, oraşelor sau judeţelor, entităţi de asemenea titulare ale dreptului de proprietate publică.

Dacă în perioada comunistă existau numeroase forme de trecere a bunurilor din proprietatea cetăţenilor în cea a statului, cea mai cunoscută fiind naţionalizarea, Constituţia din 1991 şi Revizuirea acesteia din 2003 au adus stabilitate în domeniu, prin garantarea proprietăţii private.

Practic, astăzi statul mai poate interveni asupra averii unei persoane în două moduri - prin confiscarea dispusă în procesul penal sau printr-un proces-verbal de contravenţie dacă persoana în cauză a săvârşit o faptă ilicită (infracţiune sau contravenţie), ori prin expropriere, dacă statul are nevoie de bunul cetăţeanului pentru realizarea unor investiţii ce profită întregii comunităţi.

Ca atare, exproprierea, des utilizată în zona noastră, vizează posibilitatea preluării în proprietate publică a unor bunuri (terenuri sau construcţii) cu plata unor despăgubiri.

Deşi chiar Constituţia noastră ne spune că această despăgubire trebuie să fie "justă", în realitate organele statului fac tot ce pot pentru a plăti cât mai puţin, în multe situaţii sumele acordate fiind de câteva ori mai mici decât valoarea reală a bunului.

De aceea, în toate situaţiile în care un cetăţean apreciază că a primit mai puţin decât valoarea reală a bunului care i-a fost expropriat, despăgubirea plătindu-se înainte de preluarea bunului de către "stat", are posibilitatea ca, în termen de trei ani, să se adreseze instanţei pentru "verificarea" ofertei de despăgubire.

Cererea se adresează tribunalului, care va proceda la efectuarea unei expertize de către trei experţi: unul numit de instanţă, unul de "stat" şi unul de către cetăţean.

Pe baza preţurilor pieţei în zona respectivă, se întocmeşte un raport prin care, în multe situaţii, se stabilesc sume net superioare celor acordate de expropriator. Instanţa va obliga "statul" la plata sumei reprezentând diferenţa între ce s-a stabilit prin expertiză şi ce s-a achitat în momentul exproprierii. Hotărârea poate fi atacată cu apel, iar hotărârea definitivă este pronunţată de către curtea de apel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Precizare
Intai primaria plateste ,,evaluarea" imobilulului de catre o firma de casa. Care firma serveste pe cine-o plateste. Suma stabilita de ,,expert" este consemnata pe numele escr*catului si primaria poate trimite buldozerele. Daca fraierul se plange, i se rade in fata, ,,nu-ti convine, adreseaza-te instantei"! Treburile nu merg mereu asa de lin. Daca esti ex-prefectul tarau, vuscan jr, gemenii chimisti, adica daca esti potent financiar, o faci. Si obtii despagubiri la valoarea reala. Sunt si exceptii: pretul platit de primaria Oradea pt un mp din gangul ala infect care uneste Independentei cu V. Alecsandri a fost de circa 550(!!!) de euro, tva inclus. Asta in conditiile in care despagubirea pt un mp construit+utilitati de pe traseul drumului rapid a fost sub 50 de euro. Bref: daca esti un pulean amarat, vai de steaua ta.... stiti ce vreau sa spun P.S. O observatie: excluzand exemplele de mai sus, daca faci pr*stia sa te judeci cu primaria pe teritoriul ei (competenta curtea de apel Oradea)....no comment.
Postat 03 Februarie 2024, 12:45 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON