URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2024, 10:35

Lupta cu hackerii. Primăria Oradea a reluat luni dimineaţă lucrul cu publicul, cu întârziere de circa o oră (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea şi-a reluat luni dimineaţă lucrul cu publicul, cu întârziere de circa o oră.

„A fost pus în funcţiune”

Sala ghişeelor s-a deschis în jurul orei 8:50 pentru ca IT-iştii municipalităţii să poată face ultimele pregătiri pentru reluarea lucrului.

„S-a lucrat peste weekend, iar în cursul dimineţii sistemul de calculatoare a fost pus în funcţiune. În jurul orei 9, Ghişeul de relaţii cu publicul şi-a reluat activitatea”, a declarat pentru BIHOREANUL Călin Corpaş, unul dintre consilierii primarului Florin Birta. 

De asemenea, începând de luni funcţionează atât sistemul de plată şi de depunere cereri online de pe portalul municipalităţii, cât şi reţeaua cu sute de calculatoare a Primăriei Oradea.

„Au lucrat în tot weekendul”

Sistemul IT al Primăriei a fost repornit mai repede decât se estima inițial. De altfel, la ora 8.25, biroul de presă al municipalității a transmis că activitatea în „piramidă” este suspendată și că ar putea fi reluată „în prima parte a zilei”.

„Vă informăm că activitatea la Serviciul Relaţii cu Publicul (Piramida) este suspendată temporar. În urma atacului cibernetic de la finalul săptămânii trecute, specialiştii primăriei au lucrat în tot acest weekend la restaurarea datelor din backup”, a transmis luni, la ora 8:25, printr-un comunicat, Birou de Presă al Primăriei.

Primăria sub atac

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria Oradea şi-a suspendat vineri după-amiază lucrul cu publicul în urma unui atac cibernetic care a paralizat reţeaua de calculatoare. Sala de lucru cu publicul a fost închisă în jurul orei 14.

Atacul cibernetic a fost lansat în jurul orelor prânzului când unul dintre serverele municipalităţii, care a fost atacat de hackeri, a încetat să mai funcţioneze, iar datele de pe el au fost criptate de atacatori. Chiar şi aşa, reprezentanţii municipalităţii au declarat pentru BIHOREANUL că atacatorii nu au putut fura date, iar municipalitatea nu a pierdut informaţii pentru că are sistem de backup.

IT-iştii municipalităţii au cerut sprijinul Directoratului Naţional pentru Probleme Cibernetice şi au sesizat DIICOT în vederea identificării şi sancţionării autorilor atacului.

În vara anului 2021, sistemul de calculatoare al municipalităţii a mai fost scos din funcţiune, de acea dată pentru o singură zi, în urma unui atac cibernetic de tip ransomware în urma căruia atacatorii au criptat informaţiile de un server. Nici atunci nu s-au pierdut date.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si parcarea subterana cetate a fost atacata de hackerii primariei
au venit au blcoat-o jumate si au disparut de saptamani de zile, au pus si niste anunturi ca se vopseste dar fara sa apara vreun zugrav, doar abonamentul e intreg parcarea e doar jumate.
Postat 29 Aprilie 2024, 12:17 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON