URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2024, 15:00

Curtea de Apel Cluj: Şeful DNA, obligat să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean şi să-i plătească salariile pe 5 ani

Curtea de Apel Cluj: Şeful DNA, obligat să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean şi să-i plătească salariile pe 5 ani Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful DNA trebuie să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean la Serviciul Teritorial Oradea şi să-i plătească diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să-l primească în calitate de procuror DNA, de la revocarea din funcţie şi până la reintegrarea efectivă, adică cel puţin pe ultimii 5 ani. Asta a decis Curtea de Apel Cluj, însă sentința nu este definitivă.

Procesul a fost deschis de procurorul Cristian Ardelean împotriva revocării sale de la DNA Oradea, din 10 ianuarie 2019, printr-un ordin dat de şeful interimar al DNA, Călin Nistor. Acesta a invocat prejudiciul de imagine adus DNA de celebra înregistrare făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii anticorupție orădeni, între care şi Ardelean, discutau despre judecători, "interpretarea dată în mass-media convorbirilor înregistrate fiind în sensul în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistraţi în scopul intimidării acestora".

Ordinul, care l-a privit şi pe procurorul Ciprian Man, a fost atacat doar de Ardelean, însă procesul a fost suspendat după ce magistratul a sesizat Curtea Constituţională, reclamând o prevedere din Legea privind organizarea judiciară care permitea revocarea din funcţii a unor procurori DNA "pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu".

În noiembrie anul trecut, Curtea Constituţională i-a dat dreptate, stabilind că dispoziţia este arbitrară, deoarece "nu precizează criteriile, condiţiile şi procedura revocării".  

Ca urmare, procesul de la Curtea de Apel Cluj s-a reluat și, luni, instanţa a pronunţat verdictul.

Potrivit soluţiei postate pe portalul instanţei, completul de judecată a anulat ordinul de revocare a lui Ardelean, emis de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticoruptie, şi l-a obligat pe şeful DNA să dispună reintegrarea lui în funcţia de procuror anticorupţie în cadrul DNA - Serviciul teritorial Oradea.

Totodată, judecătorii au obligat DNA să-i plătească procurorului diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să îl primească în calitate de procuror DNA, începând cu data de 5 februarie 2019, "până la reintegrarea efectivă a reclamantului Ardelean Cristian Marius în funcţia de procuror DNA - Serviciul Teritorial Oradea".

De asemenea, DNA şi procurorul şef al DNA au fost obligaţi să-i plătească lui Ardelean suma de 4.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Decizia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, DNA având posibilitatea să o atace cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

În prezent procuror şef al Secţiei Urmărire Penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean nu a dorit să comenteze, deocamdată, soluţia. "Aştept să rămână definitivă", a spus Ardelean. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Săracu...
Eu zic să spunem merci că nu i-a dat onorata instanță și 2 pensii speciale!
Postat 30 Aprilie 2024, 08:40 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON