URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2024, 15:00

Curtea de Apel Cluj: Şeful DNA, obligat să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean şi să-i plătească salariile pe 5 ani

Curtea de Apel Cluj: Şeful DNA, obligat să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean şi să-i plătească salariile pe 5 ani Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful DNA trebuie să-l reangajeze pe procurorul Cristian Ardelean la Serviciul Teritorial Oradea şi să-i plătească diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să-l primească în calitate de procuror DNA, de la revocarea din funcţie şi până la reintegrarea efectivă, adică cel puţin pe ultimii 5 ani. Asta a decis Curtea de Apel Cluj, însă sentința nu este definitivă.

Procesul a fost deschis de procurorul Cristian Ardelean împotriva revocării sale de la DNA Oradea, din 10 ianuarie 2019, printr-un ordin dat de şeful interimar al DNA, Călin Nistor. Acesta a invocat prejudiciul de imagine adus DNA de celebra înregistrare făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii anticorupție orădeni, între care şi Ardelean, discutau despre judecători, "interpretarea dată în mass-media convorbirilor înregistrate fiind în sensul în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistraţi în scopul intimidării acestora".

Ordinul, care l-a privit şi pe procurorul Ciprian Man, a fost atacat doar de Ardelean, însă procesul a fost suspendat după ce magistratul a sesizat Curtea Constituţională, reclamând o prevedere din Legea privind organizarea judiciară care permitea revocarea din funcţii a unor procurori DNA "pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu".

În noiembrie anul trecut, Curtea Constituţională i-a dat dreptate, stabilind că dispoziţia este arbitrară, deoarece "nu precizează criteriile, condiţiile şi procedura revocării".  

Ca urmare, procesul de la Curtea de Apel Cluj s-a reluat și, luni, instanţa a pronunţat verdictul.

Potrivit soluţiei postate pe portalul instanţei, completul de judecată a anulat ordinul de revocare a lui Ardelean, emis de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticoruptie, şi l-a obligat pe şeful DNA să dispună reintegrarea lui în funcţia de procuror anticorupţie în cadrul DNA - Serviciul teritorial Oradea.

Totodată, judecătorii au obligat DNA să-i plătească procurorului diferenţa dintre salariul încasat şi cel pe care ar fi trebuit să îl primească în calitate de procuror DNA, începând cu data de 5 februarie 2019, "până la reintegrarea efectivă a reclamantului Ardelean Cristian Marius în funcţia de procuror DNA - Serviciul Teritorial Oradea".

De asemenea, DNA şi procurorul şef al DNA au fost obligaţi să-i plătească lui Ardelean suma de 4.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Decizia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, DNA având posibilitatea să o atace cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.

În prezent procuror şef al Secţiei Urmărire Penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean nu a dorit să comenteze, deocamdată, soluţia. "Aştept să rămână definitivă", a spus Ardelean. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Săracu...
Eu zic să spunem merci că nu i-a dat onorata instanță și 2 pensii speciale!
Postat 30 Aprilie 2024, 08:40 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON