URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2019, 12:01

De ce a fost revocat procurorul Cristian Ardelean. Şeful DNA îl acuză că a pus în practică discuțiile înregistrate, privind „liniștirea” judecătorilor

Hotărârea Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care, pe 30 ianuarie, s-a avizat favorabil revocarea procurorului Cristian Ardelean de la DNA Oradea a fost făcută publică, miercuri, pe site-ul instituţiei, iar magistratului i s-a imputat că a pus în practică discuţiile înregistrate în sediul DNA privind "liniştirea" judecătorilor incomozi.

"Menţinerea domnului procuror în cadrul structurii specializate poate genera, în aprecierea Secţiei, nu doar un prejudiciu de imagine a acesteia, ci şi o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie", au concluzionat membrii Secţiei de procurori a CSM, cu trimitere la obligaţiile legale ale procurorilor DNA, cărora li se cere să aibă "o conduită morală ireproşabilă".

Secţia pentru procurori a CSM "apreciază esenţială asigurarea şi menţinerea în cadrul acestei structuri specializate (DNA - n.r.) a unor procurori ce aderă la cele mai înalte standarde etice, morale şi profeisonale, cu o conduită morală ireproşabilă", se arată în hotărârea dde revocare a lui Ardelean.

De la vorbe la fapte

Potrivit Hotărârii, avizul pentru revocarea lui Ardelean a fost solicitat, la fel ca în cazul procurorului Ciprian Man, pe 10 ianuarie, în acest an, de şeful interimar al DNA, Călin Nistor, care a invocat acelaşi motiv: prejudiciul de imagine adus DNA de înregistrarea făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii orădeni, între care şi Cristian Ardelean, discutau despre judecători, "interpretarea dată în mass-media convorbirilor înregistrate fiind în sensul în care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistraţi în scopul intimidării acestora".

Şeful interimar al DNA a mai menţionat că "în spaţiul public s-a acreditat ideea că procurorii DNA constituie dosare penale pentru a intimida judecătorii din cadrul instanţelor", iar la scurt timp după discuţia care s-a purtat pe 19 ianuarie 2018, Ardelean a şi "transpus în elemente concrete acea convorbire".

Este vorba despre dosarul aflat în ancheta procurorilor încă din primăvara anului 2013, după descoperirea unor sentinţe falsificate pentru scutirea de la plata taxei de poluare auto. Atunci, DNA a descins la Tribunalul Bihor, percheziţionând birourile magistraţilor şi ale două grefiere de la secţia contencios administrativ, însă procurorii au formulat acuzaţii doar împotriva grefierelor.

Abia după 5 ani, pe 31 ianuarie 2018 şi 12 februarie 2018, adică la câteva săptămâni după discuţia înregistrată, procurorul Cristian Ardelean, care a preluat ancheta, a dispus începerea urmăririi penale împotriva judecătoarelor Adina Cioflan (între timp avansată la secţia penală a Curţii de Apel Oradea) şi Angela Tod, pentru fapte conexe celor de corupţie.

În august, însă, acuzaţiile au fost retrase, pe considerentul că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Ulterior, soluţia a fost contestată de judecătoarea Adina Cioflan la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit că, de fapt, fapta nu există. Pe româneşte, magistratul a fost învinuit fără motiv.

Cercetat disciplinar

Tot pornind de la înregistrarea din sediul DNA Oradea, şeful interimar al DNA a sesizat şi Inspecţia Judiciară, solicitând cercetarea procurorului Cristian Ardelean pentru "manifestări care aduc atingere onoarei şi probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu", respectiv pentru "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

"În acest sens, s-a arătat că, din înregistrările apărute în presă, domnul Ardelean Cristian şi-a exprimat părerea, punând la îndoială competenţa unor judecători din cadrul instanţelor bihorene, iar discuţiile între procurori, ajunse la cunoştinţa opiniei publice, sunt de natură să afecteze încrederea în imparţialitatea actelor întocmite de procurori", care "trebuie să adere la cele mai înalte standarde etice profesionale, să se comporte întotdeauna în mod imparţial şi obiectiv, exigenţele fiind mai mari în cazul procurorilor care lucrează în structurile specializate", a mai arătat şeful interimar al DNA, citat în hotărârea CSM.

Documentul concluzionează că procurorul Cristian Ardelean "nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a funcţiona în cadrul Direcţiei şi că se impune revocarea acestuia".

Ardelean: limbaj plastic, relaxat

De precizat că în hotărâre s-a redat, parţial, şi punctul de vedere al procurorului orădean, care a solicitat respingerea cererii de avizare arătând în esenţă că, oficial, nu i-au fost comunicate motivele solicitării de revocare, "cunoscând doar ceea ce s-a mediatizat în spaţiul public".

Legat de înregistrare, procurorul a explicat că discuţiile date publicităţii "au fost libere, neoficiale, largheţea afirmaţiilor făcute bazându-se pe deplina încredere care există între colegi", Ardelean neexcluzând, însă, ca "înregistrarea să fie un colaj al mai multor discuţii purtate de colectivul de procurori la diferite date".

Ardelean respinge ideea că decizia de a începe urmărirea penală faţă de cele două judecătoare ar fi avut legătură cu discuţia înregistrată, susţinând că "intenţia de a începe urmărirea penală faţă de cele două persoane s-a manifestat încă din august 2017".

"În cadrul discuţiei s-au făcut mai multe afirmaţii critice la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea sau care activează în raza Curţii, dar, susţine domnul procuror, acestea au o bază factuală reală, reprezintă fapte notorii, iar limbajul folosit este unul plastic, relaxat", scrie în documentul DNA.

Dosar penal

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, pe 30 ianuarie, cererea şefului interimar al DNA, Călin Nistor, de a-i revoca din funcţia de procurori ai DNA Oradea pe Ciprian Man şi Cristian Marius Ardelean. Cei doi îşi continuă activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unitate de la care provin.

În paralel, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON