URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2024, 15:28

USR-iștii și-au înregistrat candidații la CJ Bihor, Primăria și Consiliul Local Oradea. Printre ei, deputatul Dehelean și... Thomas Becket (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numeroși antreprenori, medici și profesori, dar și un șofer, un poștaș, o coafeză și însuși deputatul Silviu Dehelean, președintele USR Bihor, alături de un artist ce poartă numele unui arhiepiscop englez din Evul Mediu formează listele de candidați ale acestui partid pentru CJ Bihor, dar și pentru Consiliul Local Oradea, parlamentarul susținând că, astfel, speră „să împingă lista ca să facem 5%”.

Candidatul la Primăria municipiului este fostul subprefect Daniel Palaghianu, pe lista pentru Consiliul Local unii candidați fiind aceiași ca la CJ Bihor.

Pe partid, nu cu ADU

O delegație a USR Bihor s-a prezentat luni dimineață la Biroul Electoral Județean ca să înregistreze lista partidului la alegerile din 9 iunie pentru Consiliul Județean Bihor.

De menționat că, deși USR a încheiat cu PMP și cu Partidul Forța Dreptei o alianță numită Alianța Dreapta Unită, la „parlamentul” județean lista de candidaturi a fost depusă în numele exclusiv al USR, la fel cum s-a întâmplat și în ce privește candidaturile pentru Consiliul Local și Primăria Oradea.

„Am considerat că este mai pragmatic să candidăm ca partid, nu ca alianță electorală, pentru că partidul trebuie să obțină 5% din voturi ca să intre în consilii, iar o alianță mai mult, 7% dacă e formată din două partide, 8% dacă e formată din trei partide. Candidaturi pe alianță depunem doar în localități din Bihor unde colegii din localități ne-au spus că sunt siguri că ating acest prag de 8%”, a explicat BIHOREANULUI președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean.

Candidează pentru colegi

Lista pentru CJ Bihor este deschisă de candidatul USR la funcția de președinte, Alex Orjan, jurist din Beiuș care lucrează pentru o firmă din Ștei, pe locul secund fiind profesorul de matematică Florin Nicoară de la Colegiul Gojdu din Oradea, pe poziția 6 deputatul Dehelean, iar pe pozița 41, ultima, șeful de birou parlamentar al acestuia, Mihai Șvab, care candidează pe 9 iunie și pe un loc de eurodeputat, la fel cum a candidat și în 2019, dar tot pe un loc neeligibil.

„Eu sper să ajut lista, am o oarecare notorietate și sper să împing lista ca să facem 5%”, a explicat Dehelean prezența sa între candidații la un mandat de consilier județean, dar și la unul de consilier municipal în Oradea.

Pe lista pentru CJ Bihor coabitează un avocat (Tincuța Șaitoș Cofar), doi medici (anestezistul Mihai Florea și rezidentul Răzvan Ulici), antreprenori (Claudiu Dume, Sorin Briscan, Ioan Kuibuș, Vasile Negruț și alții), profesori (Ciprian Frunză, Virgil Anica), un sculptor cu prenumele identic cu numele unui arhiepiscop englez din secolul XII (Thomas Becket Ilieș), dar și un poștaș din Căpâlna (Adrian Zbârcea) și un șofer (Tiberiu Pintiuța).

De asemenea, pe lista pentru CJ Bihor figurează și candidatul USR la Primăria Oradea, fostul subprefect Daniel Palaghianu (foto). La CJ, acesta figurează pe poziția 40, penultima.

Și la Județ, și la CL Oradea

De altfel, acesta deschide lista pentru Consiliul Local Oradea, depusă la Biroul Electoral Municipal, fiind urmat de același Mihai Șvab, șeful de cabinet al deputatului Dehelean, care candidează și la CJ Bihor, și la Parlamentul European, ba chiar parlamentarul însuși închide această listă pentru municipiu.

Sculptorul Thomas Becket Ilieș este, de asemenea, prezent și pe lista pentru Consiliul Local Oradea, la fel ca profesorul Ciprian Frunză, medicul rezident Răzvan Ulici, profesorul Virgil Anica și antreprenorul Ioan Kuibuș.

Alți candidați sunt profesorii Gelu Serea și Ramona Ona, coafeza Csuvar Ildiko, un manager de resurse umane (Horvath Monica), o psihologă (Ioana Dumea), un analist financiar (Gabriela Jurjea), un pensionar (Florian Blaga), o fotografă (Cristina Bonas) și mai mulți antreprenori (Dan Lozinca, Călin Aron, Ștefan Radu ori Călin Petrița).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
USR in bihor e inexistent, lupta doar ptr a trece pragul
cei mai experimentati si capabili membri ptr guvernare se lauda cu reusite precum soferie, coafura, pensie si curierat. Evident ca organizatia pur si simplu nu are oameni. Pe de alta parte, ptr ca idealisti suntem, nu politicieni, nu e corect nici pragul de 5%, si nici ca un partid are nevoie de 5%, dar o alianță de 7% dacă e formată din 2 partide, 8% dacă e formată din 3 partide samd. Fie sa fie 5% pentru toti, fie sa nu fie nici un prag electoral. Daca ai 2% dar ai si ditamai consiliul local cu 50 de consilieri, inseamna ca ai un consilier. Pragul e dat doar de matematica, impartind suta la suta, la numarul de parlamentari.
Postat 29 Aprilie 2024, 17:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON