URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2024, 14:08

Ritualuri și tradiții în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 martie, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți, care sărbătoresc, duminică, Paștele. După Sărbătoarea Floriilor de ieri, urmează un alt moment de importanță deosebită - Triduumul Pascal - trei zile sfinte care preced sărbătoarea Învierii Domnului, scrie Alba24.ro.

În acest an, Paştele Catolic este programat pentru data de 31 martie, cu mai mult de o lună înainte de Paştele Ortodox, care va fi celebrat pe 5 mai.

Triduumul Pascal, adică Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă, este o perioadă de importanţă deosebită, în care credincioşii reflectă asupra suferinţei şi sacrificiului lui Isus Cristos.

Tradiţiile din această săptămână sunt bogate în semnificaţie religioasă, arată sursa citată. Joia Sfântă aduce Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie se celebrează doar o dată pe an, doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor. În timpul acestei Sfinte Liturghii, preoţii participanţi reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

Vinerea Sfântă este marcată de post şi abstinenţă şi marchează Patimile şi Moartea lui Isus Cristos pe cruce. În bisericile catolice, se desfăşoară devoţiunea Calea Crucii şi citirea Patimii Mântuitorului din Evanghelia după Sfântul Ioan.

Sâmbăta este o zi de rugăciune şi priveghere înaintea Învierii. În această noapte, are loc Vigilia Pascală, o celebrare solemnă a Învierii lui Isus Cristos, simbolizând trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.

Obiceiurile şi tradiţiile de Paşte aduc credincioşii împreună într-o atmosferă de comuniune şi credinţă. 

Într-un simbol al învierii şi al vieţii noi, credincioşii ciocnesc ouă colorate, iar cel al cărui ou rezistă nespart este considerat norocos.

Un obicei cunoscut este stropitul, o tradiţie mai ales în rândul comunităţilor de origine germană, care a devenit obişnuită şi în alte regiuni. În trecut, stropirea se făcea cu apă, simbolizând purificarea, dar acum este tinerii care merg la stropit folosească parfum.

Credincioşii catolici ţin post patru-cinci săptămâni înainte de Paşte, însă, faţă de cei ortodocşi este diferit, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

Citeşte mai multe despre obiceiuri și tradiții pe Alba24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON