URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2024, 14:08

Ritualuri și tradiții în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 martie, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți, care sărbătoresc, duminică, Paștele. După Sărbătoarea Floriilor de ieri, urmează un alt moment de importanță deosebită - Triduumul Pascal - trei zile sfinte care preced sărbătoarea Învierii Domnului, scrie Alba24.ro.

În acest an, Paştele Catolic este programat pentru data de 31 martie, cu mai mult de o lună înainte de Paştele Ortodox, care va fi celebrat pe 5 mai.

Triduumul Pascal, adică Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă, este o perioadă de importanţă deosebită, în care credincioşii reflectă asupra suferinţei şi sacrificiului lui Isus Cristos.

Tradiţiile din această săptămână sunt bogate în semnificaţie religioasă, arată sursa citată. Joia Sfântă aduce Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie se celebrează doar o dată pe an, doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor. În timpul acestei Sfinte Liturghii, preoţii participanţi reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

Vinerea Sfântă este marcată de post şi abstinenţă şi marchează Patimile şi Moartea lui Isus Cristos pe cruce. În bisericile catolice, se desfăşoară devoţiunea Calea Crucii şi citirea Patimii Mântuitorului din Evanghelia după Sfântul Ioan.

Sâmbăta este o zi de rugăciune şi priveghere înaintea Învierii. În această noapte, are loc Vigilia Pascală, o celebrare solemnă a Învierii lui Isus Cristos, simbolizând trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.

Obiceiurile şi tradiţiile de Paşte aduc credincioşii împreună într-o atmosferă de comuniune şi credinţă. 

Într-un simbol al învierii şi al vieţii noi, credincioşii ciocnesc ouă colorate, iar cel al cărui ou rezistă nespart este considerat norocos.

Un obicei cunoscut este stropitul, o tradiţie mai ales în rândul comunităţilor de origine germană, care a devenit obişnuită şi în alte regiuni. În trecut, stropirea se făcea cu apă, simbolizând purificarea, dar acum este tinerii care merg la stropit folosească parfum.

Credincioşii catolici ţin post patru-cinci săptămâni înainte de Paşte, însă, faţă de cei ortodocşi este diferit, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

Citeşte mai multe despre obiceiuri și tradiții pe Alba24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON