URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2024, 14:08

Ritualuri și tradiții în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 martie, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți, care sărbătoresc, duminică, Paștele. După Sărbătoarea Floriilor de ieri, urmează un alt moment de importanță deosebită - Triduumul Pascal - trei zile sfinte care preced sărbătoarea Învierii Domnului, scrie Alba24.ro.

În acest an, Paştele Catolic este programat pentru data de 31 martie, cu mai mult de o lună înainte de Paştele Ortodox, care va fi celebrat pe 5 mai.

Triduumul Pascal, adică Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă, este o perioadă de importanţă deosebită, în care credincioşii reflectă asupra suferinţei şi sacrificiului lui Isus Cristos.

Tradiţiile din această săptămână sunt bogate în semnificaţie religioasă, arată sursa citată. Joia Sfântă aduce Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie se celebrează doar o dată pe an, doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor. În timpul acestei Sfinte Liturghii, preoţii participanţi reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

Vinerea Sfântă este marcată de post şi abstinenţă şi marchează Patimile şi Moartea lui Isus Cristos pe cruce. În bisericile catolice, se desfăşoară devoţiunea Calea Crucii şi citirea Patimii Mântuitorului din Evanghelia după Sfântul Ioan.

Sâmbăta este o zi de rugăciune şi priveghere înaintea Învierii. În această noapte, are loc Vigilia Pascală, o celebrare solemnă a Învierii lui Isus Cristos, simbolizând trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.

Obiceiurile şi tradiţiile de Paşte aduc credincioşii împreună într-o atmosferă de comuniune şi credinţă. 

Într-un simbol al învierii şi al vieţii noi, credincioşii ciocnesc ouă colorate, iar cel al cărui ou rezistă nespart este considerat norocos.

Un obicei cunoscut este stropitul, o tradiţie mai ales în rândul comunităţilor de origine germană, care a devenit obişnuită şi în alte regiuni. În trecut, stropirea se făcea cu apă, simbolizând purificarea, dar acum este tinerii care merg la stropit folosească parfum.

Credincioşii catolici ţin post patru-cinci săptămâni înainte de Paşte, însă, faţă de cei ortodocşi este diferit, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

Citeşte mai multe despre obiceiuri și tradiții pe Alba24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON