URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2024, 12:21

Ai încasat bani din dividende sau chirii? Fiscul bihorean reaminteşte că trebuie să-ţi declari câştigurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele care, anul trecut, au realizat şi alte venituri decât cele din salarii sunt obligate să îşi declare câştigurile până pe 27 mai, au transmis joi reprezentanţii Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor.

Cine depune Declaraţie

Este vorba despre Declaraţia 212, sub denumirea oficială "Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, care conţine raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024. 

Declarația unică reprezintă formularul prin care persoanele care înregistrează alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și implicit plătesc impozitul și contribuțiile sociale datorate la stat. Declarația se completează cu informațiile referitoare la veniturile realizate în anul precedent și cu cele estimate pentru anul în curs. Potrivit acestei declarații, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și implicit impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Printre veniturile ce trebuie raportate prin declaraţia unică sunt cele din chirii (pentru anul trecut, impozitul datorat în aceste cazuri este de 10%).

De precizat că, în anumite condiții, contribuabilii pot opta pentru deducerea unor cheltuieli. Cu alte cuvinte, pot să scadă din impozit anumite lucrări făcute în casă, de exemplu.

Prin declaraţia unică se raportează şi câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni tranzacţionate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate tot cu un impozit de 10%.

Cei care obţin câştiguri din vânzare de acţiuni prin tranzacţii efectuate prin brokeri români beneficiază de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcţie de perioada de deţinere a acţiunilor. În acest caz, însă, impozitul se reţine de către broker, pierderile nu pot fi reportate şi compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declaraţia unică pentru raportarea impozitului pe venit.

Bolizi cu suprataxă

De la 1 ianuarie 2024, autorităţile au introdus un impozit suplimentar pentru proprietarii de bunuri mobile şi imobile de mare valoare.

Persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidenţiale situate în România cu o valoare a clădirii de peste 2,5 milioane lei datorează un impozit de 0,3%, aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2,5 milioane lei. Impozitul se va declara şi plăti până la data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

De asemenea, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România, cu o valoare de achiziţie individuală de peste 375.000 lei datorează un impozit de 0,3% aplicat asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Acest impozit se va declara şi plăti până la 31 decembrie a anului pentru care se datorează.

De precizat că aceste impozite suplimentare nu se vor raporta prin intermediul declaraţiei unice, ci printr-un formular separat, care urmează să fie publicat de către autorităţi.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON