URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2024, 12:21

Ai încasat bani din dividende sau chirii? Fiscul bihorean reaminteşte că trebuie să-ţi declari câştigurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele care, anul trecut, au realizat şi alte venituri decât cele din salarii sunt obligate să îşi declare câştigurile până pe 27 mai, au transmis joi reprezentanţii Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor.

Cine depune Declaraţie

Este vorba despre Declaraţia 212, sub denumirea oficială "Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, care conţine raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024. 

Declarația unică reprezintă formularul prin care persoanele care înregistrează alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și implicit plătesc impozitul și contribuțiile sociale datorate la stat. Declarația se completează cu informațiile referitoare la veniturile realizate în anul precedent și cu cele estimate pentru anul în curs. Potrivit acestei declarații, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și implicit impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs.

Printre veniturile ce trebuie raportate prin declaraţia unică sunt cele din chirii (pentru anul trecut, impozitul datorat în aceste cazuri este de 10%).

De precizat că, în anumite condiții, contribuabilii pot opta pentru deducerea unor cheltuieli. Cu alte cuvinte, pot să scadă din impozit anumite lucrări făcute în casă, de exemplu.

Prin declaraţia unică se raportează şi câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni tranzacţionate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate tot cu un impozit de 10%.

Cei care obţin câştiguri din vânzare de acţiuni prin tranzacţii efectuate prin brokeri români beneficiază de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcţie de perioada de deţinere a acţiunilor. În acest caz, însă, impozitul se reţine de către broker, pierderile nu pot fi reportate şi compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declaraţia unică pentru raportarea impozitului pe venit.

Bolizi cu suprataxă

De la 1 ianuarie 2024, autorităţile au introdus un impozit suplimentar pentru proprietarii de bunuri mobile şi imobile de mare valoare.

Persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidenţiale situate în România cu o valoare a clădirii de peste 2,5 milioane lei datorează un impozit de 0,3%, aplicat asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către autorităţi prin decizie de impunere şi plafonul de 2,5 milioane lei. Impozitul se va declara şi plăti până la data de 30 aprilie a anului pentru care se datorează.

De asemenea, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România, cu o valoare de achiziţie individuală de peste 375.000 lei datorează un impozit de 0,3% aplicat asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei. Acest impozit se va declara şi plăti până la 31 decembrie a anului pentru care se datorează.

De precizat că aceste impozite suplimentare nu se vor raporta prin intermediul declaraţiei unice, ci printr-un formular separat, care urmează să fie publicat de către autorităţi.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON