URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2024, 14:02

Noutăți fiscale în 2024: TVA modificată pentru mai multe produse și servicii, pensii și alocații puțin mai mari, impozitele pentru IMM-uri triplate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2024 a adus câteva modificări pe care românii le vor simți în buzunare. Cota TVA a fost modificată pentru mai multe produse și servicii, precum alimente cu zahăr, panouri fotovoltaice, locuințe ori săli de sport, care toate sunt de-acum înainte mai scumpe.

În cazul locuințelor, TVA a crescut de la 5% la 9%. În cazul unui apartament de 60.000 de euro pentru care TVA era până acum de 3.000 de euro, acum taxa a crescut la 5.400 de euro, notează libertatea.ro. Această cotă se aplică la prima locuință, la cele de maximum 120 mp și a căror valoare nu trece de 120.000 de euro. Pentru celelalte locuințe, cota de TVA este și mai mare: 19%.

S-au mai scumpit și dulciurile, o măsură intrată în vigoare prevăzând că alimentele cu zahăr au acum o cotă de TVA de 19%, în loc de 9%, excepție făcând cozonacii și biscuiții. Berea fără alcool va avea și ea o taxă pe valoarea adăugată de 19%, față de 5%.

Cine vrea să își instaleze panouri fotovoltaice și pompe de căldură trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar: TVA a crescut și în cazul lor de la 5 la 9%.

Și sportul este mai scump: sălile de sport au de-acum o TVA de 19%, față de 5%. La 9% crește și TVA-ul pentru acces la evenimente sportive sau în parcuri de distracții.

Începând din 1 ianuarie 2024, Guvernul mai aplică o măsură criticată de mediul de afaceri: triplarea impozitului pentru întreprinderile mici și mijlocii cu venituri de peste 60.000 de euro. Microîntreprinderile cu venituri mai mici rămân cu un impozit de 1%. Tot de-acum se aplică și o taxă de lux, de 0,3% pentru locuințele cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, respectiv pentru mașini mai scumpe de 75.000 de euro.

Anul nou a adus și măriri de pensii, alocații și anumite salarii. Pensia minimă a ajuns la 1.281 lei (de la 1.125 lei), iar punctul de pensie s-a majorat cu 13,8%, la 2.032 lei (față de 1.785 lei). În septembrie, este prognozată o altă creștere a pensiilor.

Alocațiile pentru copii au crescut tot cu 13,8%. Copiii de până la 2 ani vor primi acum lunar 719 lei (față de 631 lei), cei care au handicap vor primi lunar tot 719 lei, dar până la vârsta de 18 ani, iar copiii cu vârste între 2 și 18 ani au o alocație lunară de 292 lei (față de 256).

Guvernul a majorat și salariile bugetarilor, cu 5%, iar ale profesorilor cu 13,8%. Pentru dascăli, creșterea salarială este cu mult sub cea de 40% promisă de Guvern în vara anului trecut, când în învățământ a fost grevă generală.

Salariul minim a rămas la 3.300 lei brut, respectiv 2.079 lei net.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON