URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2024, 20:30

Proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, contestat de o parte a proprietarilor din Cheriu care s-au opus și la început

Proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, contestat de o parte a proprietarilor din Cheriu care s-au opus și la început foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au respins o plângere prealabilă al cărei scop era să obțină anularea unei hotărâri adoptate recent, în unanimitate, pentru aprobarea proiectului revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, menit să ocolească Oșorheiul, Oradea, Sânmartinul și Nojoridul.

De data asta, au contestat proiectul 13 din cei 21 proprietari de terenuri din Cheriu nemulțumiți că șoseaua le traversează terenurile și care la finele anului trecut au obținut în justiție anularea proiectului inițial.

A doua încercare

Potrivit actelor supuse atenției consilierilor județeni la reuniunea de vineri, la registratura instituției au fost înregistrate pe 15 și 22 aprilie un total de 14 plângeri pentru revocarea Hotărârii nr. 68 din 27 martie, pentru aprobarea noilor indicatori tehnico-economici, a devizului general, amplasamentului lucrărilor și coridorului de expropriere - toate revizuite în urma unei sentințe a Curții de Apel Cluj prin care, în decembrie 2023, au fost anulate trei hotărâri din 2022 care au stat la baza proiectului Inelului Rutier Metropolitan.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, sentința instanței clujene a fost urmarea unui proces declanșat de 21 proprietari de terenuri din satul Cheriu, nemulțumiți că traseul celor 17 km ai Inelului Rutier Metropolitan traversează terenuri pe care le dețin.

În baza hotărârii Curții de Apel Cluj, CJ Bihor a fost obligat să motiveze de ce a stabilit un traseu care trece și prin intravilanul localității, dar și să modifice proiectul tehnic al noii șosele așa încât aceasta să aibă caracteristici nu de drum județean, ci de drum național, deci să fie mai lat. Efectul a fost că proiectul va fi mai scump cu aproximativ 5 milioane euro, iar suprafața totală expropriată pe toți cei 17 km va crește cu circa 12% față de cea inițială, după cum au stabilit în unanimitate consilierii județeni, indiferent de apartenența politică, prin Hotărârea 68/27 martie 2024.

„O referire generală”

În reuniunea de vineri, conducerea CJ Bihor a propus și obținut respingerea plângerii prealabile a celor 14 proprietari care, de fapt, sunt 13, unul dintre semnatari contestând proiectul revizuit atât ca persoană fizică, în nume personal, cât și în numele unei întreprinderi individuale pe care o deține.

Pentru respingerea plângerii au votat reprezentanții PNL și cei ai UDMR, consilierii PSD abținându-se, cu toate că în urmă cu o lună și ei au votat, alături de ceilalți, proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, cu exproprieri mai multe și la o valoare mai mare.

La baza respingerii plângerilor prealabile a stat recomandarea juriștilor CJ Bihor, care au reținut că „plângerile petenților nu indică precis texte normative pretins încălcate de autoritatea județeană, ci fac referiri generale la lege, suntem în imposibilitatea de a răspunde punctual acuzațiilor care se aduc”.

Dată fiind respingerea plângerilor, este de așteptat, prin urmare, ca și proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan să fie atacat în justiție proprietarii din Cheriu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oamenii astia sunt plecati de acasa
E literlamente un camp gol din Cheriu, nu din New York si astia contesta ca nu au ce face. Vai de capul nostru!
Postat 26 Aprilie 2024, 23:16 de Szaby_Oradea
sa iti faca primaria drum pe bani publici si sa se tripleze valoarea terenului, dar sa te opui, ca terenul ramane cu 10% mai mic...
odata ce terenul e pe marginea soselei, ii creste valoarea si variantele de utilizare. Nu mai e doar agricol, poate deveni logistic, hale, una alta. 13 oameni vor sa aiba 20.000 mp de teren agricol care se vinde la 3000 euro la hectar(10.000mp) (adica 6000 euro in total), in loc sa prefere 18.500 mp care ar valora vreo 20 euro/1 mp (adica vreo 370.000 euro). Sau, sunt atat de increzuti ca vor si drum pe bani publici, dar si fara sa se taie din terenul lui, ca si multi speculanti imobiliari din zona. Ideea e ca pe termen lung, le-ar valora mai mult "ramasita de teren" pe marginea drumului, decat intregul teren cu folosinta limitata. Parca ar cere sa ramana saraci.
Postat 26 Aprilie 2024, 20:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON