URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 20:25

Surpriză: PSD-iștii din CJ Bihor au votat Inelul Rutier Metropolitan Oradea cot la cot cu colegii din UDMR, chiar dacă noul proiect implică exproprieri mai mari (FOTO/VIDEO)

Surpriză: PSD-iștii din CJ Bihor au votat Inelul Rutier Metropolitan Oradea cot la cot cu colegii din UDMR, chiar dacă noul proiect implică exproprieri mai mari (FOTO/VIDEO) sursa imaginilor: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în urmă cu doi ani și-au dat afară doi colegi „vinovați” că au votat proiectul Inelului Rutier Metropolitan alături de reprezentanții PNL Bihor, consilierii județeni ai PSD au aprobat, la fel ca aceia ai UDMR, păstrarea traseului șoselei așa cum l-a propus încă de la început președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

„În tot răul e și un bine”, a motivat votul liderul grupului PSD din „parlamentul” județean, făcând referire la faptul că deși vor trebui făcute mai multe exproprieri, măcar șoseaua va fi mai largă.

Mai lat, deci mai scump

Varianta revizuită a Inelului Rutier Metropolitan a fost pusă miercuri pe masa consilierilor județeni, care au avut de aprobat noul preț și exproprieri suplimentare, după ce în luna decembrie a anului trecut Curtea de Apel Cluj a dispus anularea hotărârilor CJ Bihor adoptate în 2021 care au stat la baza proiectului șoselei de 17 km ce va ocoli sudul Zonei Metropolitane Oradea, adică localitățile Oșorhei, Oradea, Sânmartin și Nojorid.

Așa cum BIHOREANUL a mai relatat, procesul a fost deschis de 21 de proprietari de terenuri din satul Cheriu, comuna Oșorhei, nemulțumiți că șoseaua trece și prin intravilanul localității, fragmentându-le proprietățile, în prima fază Tribunalul Cluj respingându-le acțiunea, iar în final Curtea de Apel Cluj obligând CJ Bihor să motiveze alegerea traseului și să reconfigureze platforma drumului, care din acest motiv nu va mai avea profil de drum județean (cu o lățime de 8 metri), ci de drum național (lat de 9 metri).

Înainte să supună dezbaterii și votului noua documentație a IRM, revizuită în conformitate cu decizia instanței, Bolojan a explicat, așa cum făcuse cu câteva ore înainte și într-o conferință de presă susținută împreună cu primarul Florin Birta, că drumul va fi mai scump (în loc de 40 milioane euro va costa 45 milioane euro) și că vor fi necesare exproprieri suplimentare (387.000 mp în loc de 339.000 mp).

„PSD nu s-a opus...”

Înainte ca proiectul revizuit să fie supus votului, liderul grupului consilierilor PSD, Bujor Chirilă, a anunțat că va vota, alături de ceilalți cinci colegi de partid, în favoarea acestuia, asta spre deosebire de anul 2021, când PSD-iștii l-au „trântit” de trei ori, iar a patra oară doar doi dintre ei și-au dat voturile, alături de reprezentanții PNL.

De altfel, după cum BIHOREANUL arăta la acea vreme, cei doi – Ioana Bara și Ciprian Anta – au fost pedepsiți de partid pentru deviaționism, ambii fiind forțați să demisioneze din CJ Bihor, iar Bara și să renunțe la calitatea de membru PSD, formațiune în care activase 26 de ani. „Am preferat să acționăm în interesul cetățenilor”, au motivat atunci cei doi.

De data asta, liderul grupului PSD a ținut doar să arate că reprezentanții partidului nu s-au opus proiectului, ci în urmă cu doi ani ar fi vrut doar ca șoseaua să ocolească intravilanul satului Cheriu, ceea ce ar fi însemnat prelungirea ei cu aproape 800 de metri și o cheltuială suplimentară de „numai” 1 milion de euro.

„PSD nu s-a opus acestui proiect, ne-am opus doar traseului propus, la solicitarea cetățenilor din Cheriu. (...) Sperăm să-și primească banii pe terenurile expropriate la prețul corect. Având în vedere că proiectul de acum (n.r. – cel revizuit, dar care păstrează fix același traseu) respectă sentința de la Cluj, constatăm că orice rău e și spre bine, pentru că drumul va fi mai larg și mai sigur, și având în vedere și stadiul de implementare a proiectului, PSD va vota pentru și le dorim spor la muncă constructorilor și celorlalți implicați”, a spus Bujor Chirilă.

Proiectul a fost votat și de consilierii județeni ai UDMR, care, la rându-le, în 2021 s-au opus, fără a motiva explicit de ce.

Totuși, anterior, liderul grupului UDMR, Borsi Loránt, dezvăluise că în cursul dimineții Bolojan ar fi făcut o înțelegere cu președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, convenind ca reprezentanții acestui partid să susțină proiectele de infrastructură de acest fel, la fel cum și cei ai PNL susțin proiecte de infrastructură utile comunității maghiare, cum ar fi Inelul Rutier Metropolitan de Nord, care va ocoli Oradea, din Oșorhei, până în Biharia, pe dealurile din nordul orașului.

(sursa video: Consiliul Județean Bihor)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce a fost a fost
Acum sunt frați de cruce. PSD + PNL = PCR (partidul comasat român) ca altfel ies pe locul 2-3 la alegeri.
Postat 28 Martie 2024, 09:11 de CivisUlpianum
Amu le i-a mau mult pământ la țăranii ăia
:::::::::::)))))))))))))
Postat 28 Martie 2024, 09:08 de Sandu2100
Măi dragă PSD
Ce ai făcut acuma, se numește " AI DAT O PALMA LA UN CĂCAT " Bă PSD-ule pai tu te opui proiectului, ii scoți pe țăranii ai in camp, il bagi la inaintare pe flotantul de Cluj, si tu acuma votezi proiectul :::::))))) Mulțumită ție PSD, drumul va costa mai mult, Mulțumită ție PSD , Orădenii si Bihorenii or sa plătească taxe mai mari. Voi numa la Vaslui puteți câștiga ::::::))))))
Postat 28 Martie 2024, 08:55 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON